Την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν (φυλακίσεις τούρκων με αμερικανική υπηκοότητα, συναντήσεις με Πούτιν και Μαδούρο, εισβολή στη Συρία κτλ), η Κύπρος πήρε μία στρατιωτική απόφαση. Να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τις δύο στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει, την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι.
Μπορεί η μεγαλόνησος να μην διαθέτει αριθμητικά υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, διαθέτει όμως σημαντική γεωστρατηγική θέση, η οποία με τις απαραίτητες υποδομές μπορεί να καταστεί σημαντικός πυλώνας στη διαμόρφωση του αμυντικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δυο λόγια, αν υπάρξει προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία ίσως ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα των χωρών μελών της ΕΕ που θα μετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία (PESCO). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κύπρος αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ηδη με άκρα μυστικότητα άρχισαν οι διαδικασίες επέκτασης της ναυτικής βάσης με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί το 2020. Ετσι η βάση αυτή θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής υποστήριξης σε πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών τα οποία θα αναλάβουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα ξεκίνησε και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, ώστε να μπορεί να παρέχει στήριξη στις αεροπορικές δυνάμεις της ΕΕ. Κόκκινη γραμμή ωστόσο παραμένει ότι οι βάσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να είναι ορμητήριο για επιθετικές ενέργειες.
Η επέκταση και η αναβάθμιση των κυπριακών βάσεων θα γίνει με κυπριακά κονδύλια, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια και για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η παροχή διευκολύνσεων σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επιφέρει έσοδα στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών καθώς οι διευκολύνσεις προς ευρωπαϊκές χώρες θα τιμολογούνται.