Ευρύτερες αλλαγές στο κόμμα προοιωνίζεται ο ανασχηματισμός του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ. Η επιλογή της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ως εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, μεταδίδει μήνυμα υψηλού επαγγελματισμού αλλά και πιο ενεργής και συστηματικής συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αναπληρωτές της κυρίας Σπυράκη θα είναι οι: Σοφία Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Νίκος Ρωμανός και Σπύρος Σταυρίδης.

Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ανέλαβε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, με αναπληρώτρια την Κύρα Κάπη. Αναπληρωτής διευθυντής για θέματα περιφερειακού Τύπου ορίστηκε ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Το νέο επικοινωνιακό επιτελείο είναι πολυπρόσωπο και ως τέτοιο θα λειτουργήσει, με προσδιορισμένες και κατανεμημένες αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη του. Η κυρία Σπυράκη, άλλωστε, θα διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωβουλή προσαρμόζοντας την παρουσία της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο στα απολύτως απαραίτητα.

Η νέα ομάδα θα αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης αναβαθμίζεται σε σύμβουλο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται στη θέση του Τομεάρχη Εθνικής Αμυνας. Αυτή την αρμοδιότητα την είχε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε ότι οι δύο αντιπρόεδροι, Α. Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, θα έχουν υπό την εποπτεία τους όλη την πολιτική της ΝΔ και όχι συγκεκριμένους τομείς ευθύνης.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται σε μια συγκυρία που η φθορά της κυβέρνησης, όπως παρατηρούν στην Πειραιώς, αρχίζει να βαραίνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση με πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου το οποίο «έχει λιώσει» την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Έτσι κρίθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί η ΝΔ με ανανεωμένο προφίλ, τόσο σε ότι αφορά τα πρόσωπα όσο και το πρόγραμμα της, το οποίο εκτιμούν ότι γίνεται πιο εύληπτο μέσω των θεματικών προσυνεδρίων, στο μοντέλο της Νίκαιας που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλη την Ελλάδα.