Διχάζει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα διόρθωσης φύλου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλείδες από τα 15 έτη, στην οποία προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Μάλιστα ο ίδιος προέβη σε «μασάζ» των βουλευτών προκειμένου να τους πείσει για την ορθότητα της ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών που διατύπωσαν τις σοβαρές ενστάσεις τους είναι η Γεωργία Γεννιά, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Δημήτρης Γάκης, ενώ με δήλωσή του διατυπώνει την διαφωνία του και ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης παρά τις ενστάσεις των βουλευτών επικαλούμενος τα επιχειρήματα γονέων που συναντήθηκαν μαζί του.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε τους βουλευτές, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέτειναν την άποψη που διατύπωσε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος. Όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχίατροι «θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση». Επίσης, τονίζουν ότι «η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία Δυσφορία Φύλου, μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση».

Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης, οι εν λόγω βουλευτές φαίνεται να πείσθηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Κοντονή,ενώ όσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισαν ότι η βασική φιλοσοφία του παραμένει ως έχει. Δεν απέκλεισαν όμως την πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. «Το νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια και εκεί γίνεται διάλογος και κατατίθενται προτάσεις».

Σύμφωνα όμως με το κλίμα που υπάρχει, οι διαφωνούντες βουλευτές δεν είναι βέβαιο ότι άλλαξαν άποψη. Προφανώς για αυτό λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε μια τροποποίηση σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού» που θα γνωμοδοτούσε σχετικά από διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα συστήνεται με κοινή υπουργική απόφαση για δυο έτη και θα αποτελείται από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό και κοινωνικό λειτουργό.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχελογιαννάκης με γραπτή δήλωσή του ξεκαθάριζε ότι ενώ συμφωνεί με την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, διαφωνεί με τα 15 έτη. «Όμως η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας», σημειώνει.

Στο θέμα των διαφωνιών αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης ο οποίος σχολίασε στο Κανάλι της Βουλής ότι «ο καθένας ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτό το σεβόμαστε, μέρος όμως του αυτοσεβασμού που έχει κάθε βουλευτής είναι η κατανόηση του νόμου και ποιες ανάγκες της κοινωνίας καλείται να υπηρετήσει με την υιοθέτησή του».

Κατά του συγκεκριμένου άρθρου τάσσονται και οι ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής του κόμματος Αθ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ διατύπωσε την διαφωνία του με την επίμαχη ρύθμιση.

Νέα Δημοκρατία: Τι αναφέρει η τροπολογία για την αλλαγή φύλου

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε γνωστό δια του εισηγητή της Ν. Παναγιωτόπουλου ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο ενώ κατέθεσε δική της πρόταση νόμου. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ιδεολογική ρευστοποίηση των βιολογικών φύλων». «Κλείνετε το μάτι σε μια κατηγορία ανθρώπων που αισθάνονται κακοποιημένοι και απροστάτευτοι χωρίς να τους προσφέρετε την παραμικρή προστασία», είπε, ενώ τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει μεταξύ των άλλων την δυνατότητα αλλαγής φύλου μόνο για μια φορά, όριο ηλικίας στα 18 έτη, δυο στάδια εξέτασης από το αρμόδιο δικαστήριο κλπ. Σε αντίθεση με την ΝΔ, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΔΗΣΥ.