Το πρώτο προσυνέδριο που διοργάνωσε η ΝΔ στη Νίκαια, ενόψει του 11ου συνεδρίου της, έμοιαζε περισσότερο με εκδήλωση think tank παρά με συνάντηση κομματικού μηχανισμού. Επιχειρηματίες, καθηγητές, άνθρωποι της αγοράς και ειδήμονες για τις τάσεις της εργασίας στην Ελλάδα, κάθισαν σε καρέκλες μπροστά από ένα τραπεζάκι. Πόντιουμ δεν υπήρχε, υπήρχε όμως γιγαντοοθόνη προκειμένου να προβάλλονται στοιχεία και διαγράμματα, διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και πολλές ερωτήσεις από το κοινό.

Στις παρεμβάσεις των ομιλητών ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Όπως ότι η Ελλάδα έχει μόνο 3.000 επιχειρήσεις με εξαγωγικό και επενδυτικό χαρακτήρα και οι περισσότερες από αυτές είναι μικρομεσαίες που αν στηριχθούν θα δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας. Ότι οι επιχειρήσεις που πρέπει να δημιουργηθούν είναι 10.000 για θα καλυφθεί το κενό των 800.000 θέσεων εργασίας. Ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές αλλά εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας δικαίου και του αυξημένου μη μισθολογικού κόστους, ζητούν από τους Έλληνες επιχειρηματίες να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες πιο φιλικές για το επιχειρείν.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι στόχος της ΝΔ είναι να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα κάτι που δεν μπορεί «η σημερινή κυβέρνηση της ελεημοσύνης και όχι των ευκαιριών».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν εκφώνησε κλασική ομιλία, αλλά έκανε παρεμβάσεις από τη θέση του στο ακροατήριο και έκλεισε το προσυνέδριο με μια σύντομη τοποθέτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έκρηξη επενδύσεων 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η Νίκαια δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά επειδή είναι μια περιοχή ταυτισμένη με τις εργασιακές διεκδικήσεις και έχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. «Νέα Δημοκρατία σημαίνει δουλειές», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι τα επιδόματα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις παρατηρώντας ότι δεν ξέρει καμία επιτυχημένη επιχείρηση η οποία να μην έχει ευχαριστημένους τους εργαζομένους της, τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου επειδή όπως είπε δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διευκρίνισε επίσης ότι θα προστατεύσει μόνο την υγιή επιχειρηματικότητα. «Επιχειρηματίες που χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και διεκδικούν κούρεμα δανείων θα μας βρουν απέναντι», δήλωσε. Επίσης, επισήμανε ότι για να υλοποιηθεί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετά το μνημόνιο απαιτείται πολιτική αλλαγή.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Και στη Νίκαια να πάει, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού κατεστημένου, της διαπλοκής και της ολιγαρχίας. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο αρχηγός του κόμματος που εκτόξευσε την ανεργία στο 27% θα μπορούσε να εκστομίσει οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας». Το μόνο που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, είναι νέες απολύσεις και εργασιακή ζούγκλα. «Σε ένα μόνο πράγμα είχε δίκιο ο αρχηγός της ΝΔ. Περνάμε στην εποχή μετά τα μνημόνια. Χωρίς αυτόν».

«Τα υβριστικά παραληρήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τόση αξία όση και οι υποσχέσεις του: Απολύτως καμία. Κατανοούμε τον πανικό τους από το γεγονός ότι η ΝΔ, συζητώντας με την ελληνική κοινωνία, διαμορφώνει τη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Ας οπλιστούν με υπομονή γιατί έχουμε αλλά 6 προσυνέδρια», ήταν η απάντηση της Πειραιώς.

Εξάλλου και ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι «τη ατζέντα του προσυνεδριακού διαλόγου έχουν θέσει οι πολίτες απαντώντας στα 17.844 ερωτηματολόγια» αλλά και όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Νίκαια και συμμετείχαν θέτοντας ερωτήσεις. «Αλλάζουμε, ακούμε και ακουγόμαστε, διότι αυτός είναι ο ενεργός διάλογος με τους πολίτες», πρόσθεσε.