Προσπάθεια να υπερβούν την κόπωση των ψηφοφόρων της παράταξης από τη διαδικαστική εμπλοκή καταβάλλουν οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει παρουσιάσει σημάδια υποχώρησης τα οποία τα επιτελεία των υποψηφίων αποδίδουν στην άχαρη αντιπαράθεση για τα διαδικαστικά θέματα.
Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους θεωρείται βασική προτεραιότητα, καθώς η συμμετοχή των πολιτών είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Τα επιτελεία των υποψηφίων μετά τα μηνύματα αποστασιοποίησης εμφανίζονται να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη συμμετοχή μεταδίδοντας ότι θα κυμανθεί περί τις 120.000-150.000. Ωστόσο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, παρά την κόπωση, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο.
Η έξοδος από το τούνελ των διαδικαστικών, παρά το φως που φάνηκε μετά τη συμφωνία για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα εμπόδιο. Του καθορισμού της τελικής ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, που προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι το απαιτούμενο διάστημα τεχνικής προετοιμασίας δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους στις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί (5 και 12 Νοεμβρίου).
Παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε η Χαριλάου Τρικούπη, η αναβολή των εκλογών, οι οποίες όπως εκτιμάται θα πραγματοποιηθούν το νωρίτερο στο τέλος Νοεμβρίου, δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερες αναταράξεις. Μέσα στην εβδομάδα, μετά και την απάντηση των εταιρειών, ο Νίκος Αλιβιζάτος σε συνεννόηση με τους υποψηφίους θα ορίσει τις νέες, οριστικές ημερομηνίες.
Στην προσπάθεια υπέρβασης των διαδικαστικών ζητημάτων συμβάλλει και η ολοκλήρωση της συζήτησης για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία που αποτέλεσε το κύριο πεδίο των προστριβών. Η πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μέσω της κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης για τη διεξαγωγή της, έπεσε στο κενό.
Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά εμφανίστηκε αρνητική σε κάθε συζήτηση, αλλά και οι υποψήφιοι που είχαν ταχθεί υπέρ δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να δώσουν συνέχεια και οι περισσότεροι απέφυγαν να απαντήσουν. Ο Γιώργος Καμίνης στην επιστολή του προς τον κ. Θεοδωράκη τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, επισήμανε όμως πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όσο δεν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία κουράζουμε κι απομακρύνουμε τους πολίτες». Αποτύπωσε το κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των υποψηφίων μετά το καμπανάκι για την κάμψη του ενδιαφέροντος των πολιτών.
Τα επιτελεία
Την ίδια ώρα τα επιτελεία των υποψηφίων, εν αναμονή και της τελικής ημερομηνίας των εκλογών, αναπροσαρμόζουν τους σχεδιασμούς τους προσθέτοντας στην προεκλογική περίοδο έναν ακόμα μήνα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ρίχνουν το βάρος σε μια στρατηγική πρώτου γύρου, στην οποία αναδεικνύονται η προσπάθεια της κυρίας Γεννηματά να ενώσει και κυρίως η δυνατότητά της ως «γέννημα-θρέμμα της παράταξης» να «φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που την εγκατέλειψαν μετά το 2010».
Στόχος η επίτευξη ενός ποσοστού που θα κυμανθεί πάνω από το 32%-33% και μιας διαφοράς από τον δεύτερο που θα ξεπερνά τις 15 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν ότι η εκλογή θα έχει κριθεί, καθώς, όπως επισημαίνουν, το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας έδειξε ότι στον δεύτερο γύρο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση το άθροισμα των ποσοστών των υπολοίπων υποψηφίων. Ειδικά στην περίπτωση που αντίπαλος είναι ένας εκ των Στ. Θεοδωράκη και Γ. Καμίνη, εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα «πασοκικό μέτωπο» στο οποίο προσμετρούν σημαντικό μέρος των ψήφων που θα πάρουν οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ υποψήφιοι, και κυρίως ο Ν. Ανδρουλάκης.
Συνδιεκδικητής
Ο κ. Ανδρουλάκης αποτελεί τον βασικό συνδιεκδικητή της πίτας των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υποψηφίων αλλά και των ερευνητών της κοινής γνώμης ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα ποσοστό της τάξης του 50%-60% όσων ψηφίσουν. Ο κ. Ανδρουλάκης εισήλθε τελευταίος στην κούρσα της εκλογής και επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος αλλά και το έλλειμμα αναγνωρισιμότητας που εμφανίζει σε σχέση με τους Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη, με τους οποίους, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, θα δώσει μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Εχει προγραμματίσει περιοδείες σε όλη τη χώρα, καταθέτει προτάσεις για το μέλλον της χώρας, το νέο παραγωγικό μοντέλο αλλά και την πορεία της ΕΕ. Στο επιτελείο του δίνουν μεγάλο βάρος στη βελτίωση της θέσης του στη μάχη του Λεκανοπεδίου, καθώς εκτιμούν ότι διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην Κρήτη, στη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα, στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα.
Το έργο στον δήμο
Στην οργάνωση των πυρήνων υποστήριξης της υποψηφιότητάς του σε όλη τη χώρα έχει ρίξει το βάρος του το επιτελείο του Γ. Καμίνη. Στη σύνθεση των πυρήνων αυτών, όπως επισημαίνεται, αποτυπώνεται και η δυναμική της υποψηφιότητάς του. Αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Καμίνης εστιάζει στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων, στην κυβερνησιμότητα της υποψηφιότητάς του, στο γεγονός ότι είναι ο πολιτικός που κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της ανόδου του, ωστόσο δεν στοχεύει, όπως λέγεται, στην «άδηλη ψήφο». Η επίθεση κατά της περιόδου Καραμανλή, την οποία χαρακτηρίζει υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της χώρας, βρήκε έδαφος στο ακροατήριο του ΠαΣοΚ και αναμένεται να συνοδευθεί από αυστηρή κριτική προς το πρόσωπο και του Α. Σαμαρά για την «περίοδο των Ζαππείων».
Αμεση επαφή
Η ατελέσφορη προσπάθεια του Στ. Θεοδωράκη στο μέτωπο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν αλλάζει τη στρατηγική του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιχειρεί να εκφράσει τους «εκτός των κομματικών τειχών» και στο επιτελείο του εκτιμούσαν ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα έφερνε στην κάλπη μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που δεν έλκονται από τις παραδοσιακές κομματικές υποψηφιότητες. Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος θα συνεχίσει την τακτική της άμεσης επαφής με τους πολίτες, ευελπιστεί ότι στην κάλπη θα προσέλθει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ποταμιού το 2015 και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι «με ή χωρίς εξ αποστάσεως ψήφο η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 200.000».
Η εκλογή, φυσικά, δεν είναι κούρσα για τέσσερις και οι δημοσκοπήσεις σε ένα υπό διαμόρφωση εκλογικό σώμα δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη δυναμική που θα αναπτύξουν οι άλλες υποψηφιότητες, όπως αυτές του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος επιμένει σταθερά στην ανάδειξη της πρότασής του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος καταθέτει μια προοδευτική μεταρρυθμιστική ατζέντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ