Με εκκρεμή την τελική ημερομηνία των εκλογών αλλά με το μέτωπο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας που αποτέλεσε πεδίο εντάσεων να έχει κλείσει μετά τη μη ευόδωση της νέας πρωτοβουλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κλιμακώνουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Η έξοδος από το τούνελ των διαδικαστικών και η επικέντρωση στην πολιτική μάχη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Ο Νίκος Αλιβιζάτος αναμένει τις απαντήσεις των εταιριών που έχουν αναλάβει την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων για τον χρόνο που απαιτείται για την τεχνική προετοιμασία της διαδικασίας και αμέσως μετά σε συνεννόηση με τους υποψηφίους αρχηγούς θα καθορίσουν την τελική ημερομηνία των εκλογών που όπως όλα δείχνουν να πραγματοποιηθούν, το νωρίτερο στο τέλος Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα διαδικαστικά ζητήματα φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί. Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε 1500 εκλογικά τμήματα, το ζήτημα των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό έχει συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ η αναζήτηση, από την επιτροπή Αλιβιζάτου, των εθελοντών που θα συνδράμουν στην εκλογική διαδικασία, συναντά μεγάλο ενδιαφέρον.

Αιχμές Θεοδωράκη για την ημερομηνία των εκλογών

Χθες το Ποτάμι εξαπέλυσε νέες αιχμές κατά της Χαρ. Τρικούπη αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιέζει για εκλογές στις 12 Νοεμβρίου. «Για τον μεγάλο μαραθώνιο της Αθήνας το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά λέει: «θα κοπεί για 3 ώρες η κυκλοφορία σε ένα κομμάτι του Κέντρου».Mα καλά δεν έχουν ούτε ένα νέο που να έχει πάρει μέρος στο μαραθώνιο; Ούτε έναν! Έλεος! Ως προς την ουσία τώρα: όντως η κυρία Γεννηματά επέμενε να γίνουν οι εκλογές άρον άρον στις 15 και 22 Οκτωβρίου και με επιμονή του Ποταμιού συμφωνήθηκε να γίνουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες για μια εκλογή μαζική και τεχνικά άρτια. Και από τον Νοέμβρη εξαιρέσαμε την 12η του μηνός καθότι όπως έγραψε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στου Facebook, από τις 9 Σεπτεμβρίου, τότε όλοι τρέχουμε ή χειροκροτάμε αυτούς που τρέχουν».

Κινητικότητα υποψηφίων

Την ίδια ώρα τα επιτελεία των υποψηφίων, εν αναμονή και της τελικής ημερομηνίας των εκλογών αναπροσαρμόζουν τους σχεδιασμούς τους προσθέτοντας στην προεκλογική περίοδο ένα ακόμα μήνα.

Η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί το Σάββατο τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και την Κυριακή το νομό Θεσσαλονίκης. Η κυρία Γεννηματά θα μιλήσει την Δευτέρα στην συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την οποία αναμένεται να ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.

Με σύνθημα «Βαρέθηκες τους μονόλογους; Συζητάμε με τον Σταύρο», ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινά την περιοδεία του στην Πάτρα και στον Πύργο το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο σε ανοιχτή συνάντηση στην Πάτρα, θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα πολιτών, φίλων, στελεχών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων της περιοχής. Την Κυριακή θα επισκεφτεί τον Πύργο, όπου θα πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη ανοιχτή συνάντηση με πολίτες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Στην Κρήτη, στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης που θα πραγματοποιήσει ομιλίες, συναντήσεις με τοπικούς φορείς και πολίτες και συνεντεύξεις τύπου. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, επανέφερε στην πρόταση του για την υιοθέτηση και από την Ελλάδα του μοντέλου της Κύπρου για τα «κόκκινα» δάνεια σε όσους δανειολήπτες χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να πληρώσουν. Ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δάνειο τους πριν αυτό πωληθεί σε funds. «Όσοι δεν άντεξαν με τίμιο τρόπο, όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, έχουν 90% πιθανότητες να μην αποτύχουν αν τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Άλλωστε, γνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδας ποιοι έχουν πληρώσει δόσεις και ποιοι έχουν πάρει θαλασσοδάνεια», ανέφερε.

Ο Γιάννης Μανιάτης, που συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, θα παρουσιάσει την Τετάρτη τις θέσεις του για ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα και τις Προγραμματικές του προτάσεις για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ο κ. Μανιάτης εστιάζει το πρόγραμμα του στην δυνατότητα της χώρας να παράξει νέο πλούτο αξιοποιώντας τα ενεργειακά της κοιτάσματα και την δημόσια περιουσία.

Η κόντρα Ραγκούση –Ιεράς Συνόδου

Εν των μεταξύ ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η εξώδικος πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Γιάννη Ραγκούση με αφορμή θέσεις που εξέφρασε για το νομοχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Σε δήλωση του ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε τη λύπη του για την αντίδραση αυτή και τόνισε: «Υπερασπίζομαι πάντοτε τη γνώμη μου και τις αντιλήψεις μου. Μιλάω πάντα με παρρησία. Φυσικά και να υποστώ τη βάσανο των δικαστηρίων. Οι τοποθετήσεις μου αφορούν καταστάσεις.

Όλα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν το σεβασμό μου».

Την συμπαράσταση του εξέφρασε στον κ. Ραγκούση ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει» ανέφερε σε δήλωση του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Να αναθεωρήσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη δίωξη εναντίον του Γιάννη Ραγκούση κάλεσε την Ιερά Σύνοδο το ΚΙΔΗΣΟ. « Οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που να θέτει σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνησης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα»τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αντιθέτως ο Απόστολος Πόντας έστρεψε τα πυρά του εναντίον του συνυποψηφίου του. « Είναι εντελώς άστοχη η δήλωση του κ. Ραγκούση, όπως και η στιγμή που επέλεξε να την κάνει, καθώς περιέχει σεξιστικό και ρατσιστικό σχόλιο και επί της ουσίας εκτρέπει τον Νέο Φορέα από τον κύριο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ενεργοποίηση στην πολιτική όλων των πολιτών» αναφέρει σε δήλωση του.