Από τη Νίκαια ξεκινά, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ο κύκλος των επτά προσυνεδρίων της ΝΔ τα οποία θα καταλήξουν στο 11 Τακτικό Συνέδριο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα επικυρωθούν οι βασικοί άξονες του προγραμματικού λόγου του Κόμματος.

Τα προσυνέδρια, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, στοχεύουν στην ανάδειξη του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση και για την επόμενη ημέρα για τη χώρα, μέσα από συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό η θεματολογία κάθε προσυνεδρίου συνδέεται με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένα προβλήματα και να αναδειχθούν οι πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αυτών των ομάδων.

Το πρώτο προσυνέδριο είναι αφιερωμένο στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Το δεύτερο, στην Πάτρα, στους νέους και ακολουθούν προσυνέδρια για την υγεία και το ασφαλιστικό, για την επιχειρηματικότητα, για τους αγρότες, για τις δημόσιες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι συζητήσεις σε αυτά δεν περιορίζονται στην ανταλλαγή απόψεων στελεχών του κομματικού μηχανισμού αλλά επιδιώκεται η ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, πολιτών και εμπειρογνωμόνων εκτός των κομματικών ορίων, με γνώμονα τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τη διάθεσή τους για συμβολή στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε θεματική συνεδρίαση, δεν θα συμμετέχουν μόνο οι αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και πρόσωπα από την αγορά, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την έρευνα, από την Κοινωνία των Πολιτών. «Πρόσωπα», επισημαίνουν στην Πειραιώς, «χωρίς κομματική ιδιότητα, αλλά με πολύ καλή γνώση συγκεκριμένων ζητημάτων, με διάκριση στα πεδία που το καθένα δραστηριοποιείται και με ικανότητα να φέρουν νέες ιδέες στο διάλογο».

Τρεις θεματικές ενότητες

Το προσυνέδριο στη Νίκαια θα έχει τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, που αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, θα συμμετέχουν ως ομιλητές τρία πρόσωπα από το χώρο της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας. Ο Μάρκος Βερέμης ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Upstream που δραστηριοποιείται σε πάνω από 45 χώρες και απασχολεί περισσότερα από 320 άτομα, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της εταιρείας Workable που ανέπτυξε μια καινοτόμα εφαρμογή που υποστηρίζει τις διαδικασίες πρόσληψης, και ο Μανώλης Βλάχος, ιδρυτής της εταιρείας Filora Organics, που προωθεί Ελληνικά βιολογικά προϊόντα και έχει παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.

Η δεύτερη θεματική συνεδρίαση αφορά τις δεξιότητες, και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης των ανέργων και τις αποδοχές των εργαζομένων. Σε αυτήν, καλεσμένοι ομιλητές θα είναι η Βενετία Κουσία, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με σημαντική ενασχόληση με τα ζητήματα της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων, και ο Βασίλης Ντερτιλής, Διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στην τρίτη θεματική συνεδρίαση θα συζητηθούν ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων και αγοράς εργασίας. Ομιλητές σε αυτήν θα είναι ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, o Αλέξης Παπασταύρου, δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, και ο Χρήστος Ιωάννου, οικονομολόγος με εμπειρία από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Καινοτομίες

Οι καινοτομίες δεν αφορούν μόνο τους ομιλητές αλλά όλον τον σχεδιασμό των προσυνεδρίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα εκφωνεί πολιτική ομιλία αλλά θα συμμετέχει στις συζητήσεις που θα γίνονται. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται αλλά δεμ δεν μπορούν να συμμετέχουν στα προσυνέδρια, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις διαδικασίες, μέσω διαδικτύου και live – streaming, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους ομιλητές σε πραγματικό χρόνο.

Πριν από κάθε προσυνέδριο, θα δίνονται ηλεκτρονικά ειδικά ερωτηματολόγιο ώστε να αποκτήσει υπόσταση η συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Οι απαντήσεις θα παρουσιάζονται στις αντίστοιχες ενότητες κάθε προσυνεδρίου, ενώ αναρτώνται και διαδικτυακά. Το site της Νέας Δημοκρατίας για τα προσυνέδρια είναι το: synedrio.nd.gr

Το πρώτο ερωτηματολόγιο αφορούσε την εργασία, πήραν μέρος πάνω από 15.000 άτομα από όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Από την επεξεργασία των απαντήσεων φαίνεται ότι η πλειονότητα αποδέχεται τα ειδικά κίνητρα για πρόσληψη ανέργων και τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και αντιστοίχως απορρίπτει τις επιδοματικές πολιτικές για τη στήριξη της ανεργίας. Επιπλέον ζητούν την υιοθέτηση φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.