Εντείνεται η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση με αφορμή τις προσυνεδριακές διαδικασίες τις ΝΔ οι οποίες ξεκινούν την Κυριακή στη Νίκαια. Η ΝΔ ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα ερωτηματολόγιο για τις εργασιακές σχέσεις και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με ένα non paper να την κατηγορήσει ότι αποτελεί «βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα».

«Η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται, ας κάνει λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως τότε, αντί να γράφουν ανοησίες σε non paper ας προσπαθήσουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί, όσο δύσκολο και αν τους είναι», ήταν η απάντηση της Πειραιώς.

Στο ερωτηματολόγιο έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει περίπου 15.000 άτομα και οι απόψεις τους είναι απόλυτα συντονισμένες με τις θέσεις του κόμματος, καθώς απορρίπτουν την πολιτική των επιδομάτων και πιστεύουν ότι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες επισκέφθηκε την Πέμπτη στις Σέρρες το εργοστάσιο μονωτικών υλικών Fibran. Μια επιχείρηση, όπως είπε, η οποία συνδυάζει την καινοτομία με την εξωστρέφεια, τα χαρακτηριστικά δηλαδή εκείνα που πρέπει να αποκτήσει συνολικά η ελληνική οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την πρόταση του για τη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδοτήσεων ώστε να διευκολυνθεί το επενδυτικό πλάνο των επιχειρήσεων και να μην φεύγουν από την Ελλάδα. Επιπλέον, έθεσε και την περιβαλλοντική επαναλαμβάνοντας μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη ΔΕΘ για τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν σε όσους ανακαινίσουν τα κτίρια τους ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τη λίμνη Κερκίνη και συναντήθηκε με εκπροσώπους εκτροφέων βουβαλιών και αργότερα πήγε στις Σέρρες, περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους.

Το βράδυ ήταν κεντρικός καλεσμένος στο Thessaloniki Summitt, όπου δεν εκφώνησε κλασική ομιλία αλλά απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν βιομήχανοι και οικονομικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας: Αθανάσιος Σαββάκης, Γιώργος Μυλωνάς, Νίκος Πέντζος, Σωκράτης Λαζαρίδης και Ανδρέας Δημητρίου.

«Το γεγονός ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από πέρσι δε σημαίνει ότι πηγαίνουν καλά. Μασάζ στους αριθμούς κάνει η κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε την πρόταση του για τη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ με παράλληλο μάζεμα των δαπανών του δημοσίου. Και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει μακροπρόθεσμο και γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο εκτείνεται και μετά το 2018, μετά δηλαδή τη λήξη του τρίτου μνημονίου. «Ο καλύτερος τρόπος να ξεπληρωθεί το χρέος δεν είναι μέσα από υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά μέσα από υψηλά ποσοστά ανάπτυξης», τόνισε.

Σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Μηστοτάκης θα επισκεφθεί την 71η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού «Πόντος» στη Νέα Σάντα Κιλκίς, θα επισκεφθεί την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας και τη βιομηχανία επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου Elvial. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς και θα μεταβεί στο κέντρο της πόλης προκειμένου να μιλήσει με κατοίκους.