από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Ζητούν άλματα από Τσίπρα

Υπουργοί προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να αναζητήσει νέες συμμαχίες σε Ευρώπη και Ελλάδα - «Ο Καμμένος προσβάλλει την αισθητική της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος σύμμαχος την επόμενη μέρα» - Προκρίνουν «δώρο» €1δισ. σε φτωχούς με παιδιά, διεκδικούν ανοίγματα στην Κεντροαριστερά
Ζητούν άλματα από Τσίπρα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

To αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών γέννησε νέο κύκλο αβεβαιοτήτων για την ελληνική οικονομία και είναι αλήθεια ότι αρχικώς προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και δικαίως, αφού οι σταθερές, οι όποιες σταθερές με τη Μέρκελ και με τον Σόιμπλε ακόμη, κινδυνεύουν με ανατροπή. Τα ερωτήματα που απασχολούν τους πάντες στην Αθήνα είναι αν θα επηρεαστούν και πόσο οι ευρωπαϊκές υποθέσεις και αν η νέα γερμανική κυβέρνηση θα τιμήσει τις υποσχέσεις της προηγούμενης, ιδιαιτέρως στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Οπως είναι γνωστό, το τρέχον σχέδιο της οικονομικής πολιτικής εξελίσσεται και εκτελείται με απώτερο σκοπό μια ευνοϊκότερη ρύθμιση του χρέους.Ωστόσο, παρά τις πολλές και εύλογες ανησυχίες, η στρατηγική της χώρας δεν φαίνεται να αλλάζει.

Τρέχουν για την αξιολόγηση

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης επιμένουν ότι ιδιαιτέρως τώρα, μετά τη διαφαινόμενη ευρω-γερμανική περιπλοκή, επιβάλλεται η εκπλήρωση των στόχων που έχουν προ πολλού υιοθετηθεί έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οπως μεταφέρουν οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής, απόφασή τους είναι να κλείσει το συντομότερο η τρίτη αξιολόγηση, αν όχι στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, κατά πάσα βεβαιότητα στο πρώτο Eurogroup του προσεχούς Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Χουλιαράκης σπεύδει να διευκρινίσει σε όσους τον ρωτούν ότι η αξιολόγηση έχει προετοιμαστεί στον μέγιστο βαθμό, κάτι που, όπως εξηγεί, θα καταγραφεί με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. «Μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της τρίτης αξιολόγησης θα περνά στις επιμέρους προβλέψεις και ρυθμίσεις του νέου προϋπολογισμού» τονίζει εμφατικά. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα, ενσωματώνει τις προβλέψεις εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού, στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως το πρόγραμμα απαιτεί, και διακρίνεται από σχήμα επικαιροποίησης των δαπανών, το οποίο αποτελεί τη βάση της τρίτης αξιολόγησης.

Αισιοδοξία για τα έσοδα

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, η τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση θα αποδειχθεί επιτυχής, παρά τις ανησυχίες που προκαλούν η κάμψη της απόδοσης του φόρου εισοδήματος και η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. «Ο,τι χάνουμε από τον φόρο εισοδήματος, το κερδίζουμε από την αύξηση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που πηγάζει από τη δημιουργία περίπου 250.000 νέων θέσεων εργασίας» υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Μπορεί οι αμοιβές στις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας να μην είναι οι επιθυμητές και να κινούνται στα όρια του ετήσιου αφορολόγητου ορίου, γεγονός που εξηγεί το πρόβλημα των υπολειπόμενων εσόδων του φόρου εισοδήματος, αλλά τουλάχιστον συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» εξηγεί, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «η εφετινή δημοσιονομική διαχείριση θα αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ, μετά μάλιστα την αφαίρεση του προαναγγελθέντος από τον Πρωθυπουργό "μποναμά", ο οποίος δεν θα είναι ευκαταφρόνητος και επιδιώκεται μάλιστα να διανεμηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους εντός του προσεχούς Νοεμβρίου, πριν δηλαδή από την αγορά των Χριστουγέννων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πιο γενναιόδωρος από τον αντίστοιχο περυσινό και κατά μια εκδοχή μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες γιατί ακόμη δεν τις έχει, αλλά διευκρινίζει ότι θα συμφωνηθεί προηγουμένως με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών, θα έχει την πλήρη συγκατάθεσή τους και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, όπως πέρυσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προτιμούσε το εφετινό επίδομα-βοήθημα ή «μποναμάς» να μην προσφερθεί μόνο στους συνταξιούχους, αλλά να κατευθυνθεί κυρίως σε φτωχές οικογένειες ανέργων με  παιδιά. Δηλαδή σε οικογένειες μικρών παιδιών με γονείς χωρίς δουλειά και εισόδημα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους εισηγητές, η κρίση αφήνει ανεξίτηλα τραύματα στα μικρά παιδιά φτωχών οικογενειών, πρόκειται για την πιο ευαίσθητη και βαρύτερα πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης.
Την τελική απόφαση για τη μορφή και τον χαρακτήρα του εφετινού βοηθήματος θα λάβει ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει μιλήσει πολλές φορές για την παιδική φτώχεια, αν και δεν κρύβει ότι κολακεύεται από τις ευχαριστίες των συνταξιούχων που τον προσεγγίζουν στις περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Οπως και να έχει, και στον βαθμό που επιβεβαιωθεί η δυνατότητα χορήγησης επιδομάτων ύψους 1 δισ. ευρώ, ο κύκλος των δικαιούχων θα είναι ευρύτερος και θα καλύπτει περισσότερα πρόσωπα από όσα το αντίστοιχο περυσινό. Κατά τα φαινόμενα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και τούτο τον καιρό αναζητεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν ότι το βοήθημα θα κατευθυνθεί σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Πληγή η φοροδιαφυγή

Ο κ. Χουλιαράκης δεν κρύβει πάντως τον προβληματισμό του για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η οποία παρά την επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανθεί προκλητικά και αφαιρεί κρίσιμες δυνάμεις από τη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνωρίζουν ότι αν αποδίδονταν οι φόροι που αναλογούν στο κατ' έτος αποκτώμενο εισόδημα, θα μπορούσαν να αλλάξουν το μείγμα οικονομικής πολιτικής και ιδιαιτέρως να περιορίσουν το μέγα βάρος των φόρων που αποδεδειγμένα καταδυναστεύει την οικονομία της χώρας.

Δεν κρύβουν επίσης την κόπωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Οι επιδόσεις της ανεξάρτητης αρχής είσπραξης δημοσίων εσόδων απέχουν πολύ από τις προσδοκώμενες.

Γεγονός δυσερμήνευτο για τους περισσότερους. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι οι ελεγκτές υποαμείβονται. «Δεν μπορείς να αναμένεις δισ. ευρώ περισσότερα προσφέροντας αμοιβές 800 ευρώ τον μήνα στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών» λέει χαρακτηριστικά ένας από τους επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης συλλογής των φόρων. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εισηγηθεί την εφαρμογή ειδικού μισθολογίου για τους εφοριακούς και γενικώς τους υπαλλήλους που απασχολεί στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.   

Παρά ταύτα και τα όποια εμπόδια μπορεί να ορθώσει η γερμανική περιπλοκή, ο κ. Χουλιαράκης πιστεύει ακράδαντα ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και επικαλείται προς τούτο σειρά πρόδρομων δεικτών τόσο από τον κύκλο της κατανάλωσης όσο και από την ταχεία και μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που παρατηρείται τελευταίως από τον ευρύτερο οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα.

Εκτιμά ότι η πραγματική οικονομία έχει πάρει δρόμο συγκεκριμένο και τίποτε δεν μοιάζει ικανό να εμποδίσει την πορεία αυτή. Ούτε η αναδειχθείσα τελευταίως περιπλοκή των τραπεζών θα την ανακόψει, λέει χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζει βεβαίως το πρόβλημα, αποδέχεται την ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά μεταδίδει τη βεβαιότητα ότι ο τραπεζικός τομέας θα έχει τον χρόνο και τον χώρο που διεκδικεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ανασυγκρότησή του.

Προσβλέπει στη διαφαινόμενη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπονοώντας ότι η επίσπευση των τεστ αντοχής για τον Φεβρουάριο είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Ντράγκι και Λαγκάρντ. Κάτι που αναμένει να περιγραφεί με επίσημο τρόπο στο επόμενο διάστημα και έτσι να εκλείψει ακόμη μια εστία αμφισβήτησης των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Βάσει των παραπάνω, υπολογίζει ότι η εφετινή χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 1,8% του ΑΕΠ και επιμένει ότι το 2018 η ανάπτυξη μπορεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 2,4%.

Ποντάρουν στην ανάπτυξη

Γενικώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης θα καθαρίσει το οικονομικό τοπίο. Κατ' αυτόν, ο κύκλος των μεγάλων μνημονιακών υποχρεώσεων εξαντλείται - μόλις 18 προαπαιτούμενα θα απομείνουν μέχρι το τέλος του προγράμματος - και ο δρόμος διαπραγμάτευσης για το χρέος είναι ανοιχτός. Αν εξασφαλισθεί μια ουσιαστική δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, η κυβέρνηση θα μπορεί απερίσπαστη να ασχοληθεί με τα θέματα της ανάπτυξης.

Η πολιτική, υπογραμμίζει ο κ. Χουλιαράκης, θα μπορέσει έτσι να μετακινηθεί από τη βασανιστική μακροοικονομία στην πιο δημιουργική μικροοικονομία. «Θα πρόκειται για αλλαγή επιπέδου και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εξειδικεύσουν τόσο την πολιτική τους όσο και την αντιπολιτευτική στάση τους». Στις πολλές επισημάνσεις ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να υπερέχει σε αυτό το νέο επίπεδο, καθώς το μήνυμά του είναι ευκρινέστερο, ο ίδιος σημειώνει ότι έχει καταγράψει τη στροφή του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, δεν την υποτιμά, την παρακολουθεί συστηματικά, αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έχει στο άμεσο μέλλον πολλές δυνατότητες και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να συγκριθεί μαζί του και σε αυτό το πεδίο.     

O διαβρωτικός εκλογικός κύκλος και οι συμμαχίες της επόμενης μέρας

Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ο ευρύτερος κύκλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αισιοδοξεί πραγματικά. Σε σημείο που οι επιτελείς του να θεωρούν ότι το μεγαλύτερο ρίσκο της χώρας δεν είναι πια οικονομικό, παρά αμιγώς πολιτικό.

Οπως εξηγούν, η χώρα διαμορφώνει πλέον τις προϋποθέσεις να εξέλθει της μεγάλης κρίσης, επιμένουν ότι η πορεία αυτή είναι εν πολλοίς ασφαλισμένη και σημειώνουν ότι μπορεί να απειληθεί κυρίως από πολιτικές περιπλοκές παρά από οποιεσδήποτε άλλες.

Οι κάλπες και οι κίνδυνοι

Οταν ερωτώνται αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία πηγάζουν κυρίως από την ενεργοποίηση του εκλογικού κύκλου, ο οποίος δεν θα είναι απλός αλλά θα έχει διάρκεια. Αν τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, στο τέλος της άνοιξης του 2019 θα έχουμε ευρωεκλογές, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εθνικές εκλογές και το 2020, με την ευκαιρία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Κατά τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που η χώρα θα εξέρχεται από την κρίση και θα δοκιμάζει την τύχη της στους δρόμους της ανάπτυξης, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες, διαβρωτικές του ενάρετου οικονομικού κύκλου εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όντως έχει ευοδωθεί έως τότε η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, θα ισοδυναμεί με δυστύχημα ενδεχόμενη διολίσθηση σε νέα κρίση εξαιτίας πολιτικής περιπλοκής και ακυβερνησίας. Γι' αυτό, όπως τονίζουν σε ιδιαίτερες συνομιλίες τους, είναι κρίσιμο να χτιστούν έγκαιρα νέες πολιτικές συμμαχίες.

Ο ίδιος κύκλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας έχει διαμορφωμένες τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια καλή εκλογική επίδοση το 2019, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειάζεται συμμάχους προκειμένου να κυβερνήσει. Και επειδή επίσης θεωρούν ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχουν εξαντληθεί, ή καλύτερα δεν ταιριάζουν ως σύμμαχοι στην επόμενη φάση, καθώς, όπως λένε, προσβάλλουν την αισθητική της Αριστεράς και επιπλέον δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη, πρέπει να αναζητηθούν σύμμαχοι στην πιο συγγενή ζώνη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Πιστεύουν επίσης ότι οι ευρωπαϊκές διεργασίες που θα ακολουθήσουν μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα προσφέρουν ευκαιρίες αναζήτησης νέων συμμάχων.

Του ζητούν άλματα

Ο κύκλος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφωθούν στην Ευρώπη κατά τη διαδικασία εμβάθυνσης της ενοποίησης που θα ακολουθήσει.

Εκεί θα διαμορφωθούν και μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών συγκρούσεων θα έλθουν και εδώ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ήδη η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε αναζήτηση μεγάλη, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την ιστορικών διαστάσεων ήττα του SPD. Ουσιαστικά προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να επιχειρήσει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση και να συντονιστεί με τις συγγενείς ευρωπαϊκές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του προτείνουν, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ενταχθεί εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλιστική ομάδα και δι' αυτής να επιδιώξει τη σύγκλιση με τις εδώ δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι το πολωτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δεν ευνοεί επί του παρόντος τέτοιες προσεγγίσεις. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κρύψει ότι διεκδικεί τον ευρύτερο χώρο. Οι διαθέσεις του φάνηκαν στη Θεσσαλονίκη. Και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι προσεχώς θα πολιορκήσει πιο εντατικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο καιρός θα δείξει αν όντως η οικονομία θα ξεφύγει από τα δεσμά της κρίσης και αν θα υπάρξει έδαφος για τα πολιτικά άλματα που θεωρεί επιβεβλημένα ο κύκλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Παίγνια | 02/10/2017 18:15
  Ο Καρακούσης σε αυτόκλητο και εντελώς άκομψο ρόλο king-maker ! Από που προκύπτει ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι συγγενής δύναμη με τον Σύριζα ; Οσο για το εσωτερικό , το ..προξενειό Καρακούση μπερδεύει ακόμη περισσότερο την ήδη μπερδεμένη κεντροαριστερά , τυχόν προσέγγισή της στον Σύριζα θα ήταν η χαριστική βολή γι αυτήν . Γενικώς , ο ...στρατηγός Καρακούσης αρέσκεται σε παιχνίδια πολιτικού lego!
  min
  απάντηση63
   
   
  Αει | 02/10/2017 17:06
  Θλιβερο αρθρο.
  Αει
  απάντηση167
   
   
  Ας περιμένουμε να δούμε: | 02/10/2017 15:14
  1) Αν η κυβέρνηση καταφέρει να δημιουργήσει εκείνες τις οικονομικές προϋποθέσεις ώστε να δοθεί κάποιο επίδομα σε ευπαθείς ομάδες (μικρό-συνταξιούχουςς, ανέργους, οικογένειες με πολλά παιδιά κ.λπ.) για να αισθανθούν και αυτοί που πληγώθηκαν την περίοδο της κρίσης από τα αποτελέσματα της διαφθοράς προηγούμενων δεκαετιών μια μικρή ελάφρυνση των βασάνων στα οποία καταδικάστηκαν εν’ όψη των επικείμενων χριστουγεννιάτικων εορτών! Τα μέχρι σήμερα υπέρ-αποδοτικά αποτελέσματα της οικονομίας φαίνεται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό του αντίστοιχου πριν έναν χρόνο! 2) Αν οι πολιτικές δυνάμεις της διαπλοκής θα παρέμβουν, όπως έπραξαν το 2016, για να εμποδίσουν μια τέτοια ενέργεια. Ελπίζω ότι το πάθημα να τους έγινε μάθημα και θα υποστηρίξουν φέτος την προσπάθεια της Κυβέρνησης.
  Doros
  απάντηση820
   
   
  Τα ΣΑΛΤΑ | 02/10/2017 13:05
  ΕΔΩ, παιζεται (στο θεατρο των αριστερων μαγων) ο τυπος και η ουσια της δημοκρατιας .Οπου η πρωτη πραξη(αμφισβητηση του ανθρωπινου δικαιωματος στην ιδιοκτησια),τελειωνει στην αριστερη τσουληθρα της αβασταχτης υπερφορομογησης (εμμεσης και αμεσης) .Οπου η αναδιανομη ανυπαρκτου εισοδηματος υπερ αμφιλεγομενων αδυναμων οδηγει σε αφανισμο χιλιαδες επαγγελματες αλλα και τις οποιες αποταμιευσεις απομαχων της ζωης(ειτε συνταξεις,ειτε λιγοστες οικονομιες) και τοσα αλλα καθημερινα αριστερα αρπαχτικα εφευρηματα. Αντι λοιπον να προβαλλονται τα σημαντικα, για να τους στειλουμε με ελαφρα πηδηματακια, εχουμε τα αλματα η οπως τα βιωνουμε τα ΣΑΛΤΑ τους. ΟΝΤΩΣ η παρακαταθηκη Λαμπρακη πνεει τα λοισθια
  DKK
  απάντηση136
   
   
  Το ρεπορτάζ!!!!! | 02/10/2017 10:27
  "Την τελική απόφαση για τη μορφή και τον χαρακτήρα του εφετινού βοηθήματος θα λάβει ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει μιλήσει πολλές φορές για την παιδική φτώχεια, αν και δεν κρύβει ότι κολακεύεται από τις ευχαριστίες των συνταξιούχων που τον προσεγγίζουν στις περιοδείες ανά την Ελλάδα."
  Γιώργος Κοκκίνης
  απάντηση115
   
   
  ῝Αλματα εἰς βάθος προφανῶς,ὁ πυθμὴν χαίνει ἀόρατος ἀκόμη ! | 02/10/2017 09:16
  ῾Αδυνατῶ νὰ κατανοήσω τὴν ὑπεραισιοδοξίαν σας.Καὶ δὲν ἐννοῶ μόνον ἒναντι τῶν κατσαπλιάδων ἐκ τῶν ὁποίων ἀπουσιάζει παντελῶς ἡ γνῶσις,ἡ εἰλικρίνεια,ἡ ἠθικότης,ἡ ἱκανότης,ἀλλά (καὶ κυρίως) ἡ βούλησις.Οἱ τύποι αὐτοὶ εἶναι «τέκνα τῆς ἀνάγκης καὶ ὣριμα τέκνα τῆς ὀργῆς»,μίας ξενοδούλου,ὑπηρέτου τοῦ ὑπούλου πανσλαυϊσμοῦ ἀριστερᾶς ποὺ δεδηλωμένος σκοπός της ἦτο πάντοτε ἡ ἐξαφάνισις τοῦ ῾Ελληνισμοῦ.῟Ηλθον διὰ νὰ καταστρέψουν τὴν ῾Ελλάδα καὶ θὰ τὸ ἐπιτύχουν. Συγκριτικῶς ἀναφέρω πὼς τὸ ΠΑΣΟΚ,μόλις ἐπὶ Κ. Σημίτη ἐκατάφερεν νὰ ὑπερκεράσῃ τὰς λυσσώδεις ἀντιδράσεις καὶ νὰ ψευτοενσωματωθῇ εἰς τὸ δυτικόν- εὐρωπαϊκὸν σύστημα ἀξιῶν.Καὶ θὰ τὸ ἐπιτύχουν τοῦτοι μὲ ἀντιθέτους προθέσεις ;Καὶ ποία πολιτικὴ τάξις ;
  ᾽Ιατρός,Γεώργιος Ν.Βασιλειάδης
  απάντηση309
   
   
   
  Ποια «μεγάλα άλματα»? | 02/10/2017 08:54
  Καθώς όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί της ΔΥΣΗ έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα? «Μεγάλα(σ.σ. αρνητικά) άλματα» προβλέπω στην από μήνα σε μήνα αναβολή της τρίτης αξιολόγησης για την εκάστοτε επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τουλάχιστον έως τον επόμενο Μάρτιο, διότι ολική αξιολόγηση χωρίς την πρωτίστως νέα αξιολόγηση των τραπεζών δεν μοιάζει να είναι εφικτή. Και αυτή έχει συμφωνηθεί από ΕΚΤ και ΔΝΤ για τον Φεβρουάριο. Επίσης, επιβραδυντική επιρροή θα έχει το γεγονός ότι ο σχηματισμός της νέας Γερμανικής κυβέρνησης θα κλείσει «στις αρχές» του 2019, και χωρίς τον νέο ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, αμφιβάλλω ότι το Eurogroup θα προβεί σε κάποια ολική αξιολόγηση. Και εάν δε όντως αναλάβει ο κ. Lindner το ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, πιθανόν να συζητηθεί εκ νέου κάποιο είδος Grexit, παρά η τρίτη αξιολόγηση. Ελπίζω πάντως να διαψευστούν οι προβλέψεις μου.
  Michail Leon
  απάντηση244
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απορώ... | 02/10/2017 08:42
  Απορώ...πρόκειται περί αφέλειας;...πρόκειται περί προπαγάνδας;...πρόκειται περί πλήρους έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα;...πρόκειται για φάρσα;... Σίγουρα πάντως πρόκειται περί ελλείψεως αισθητικής
  georgios
  απάντηση379
   
   
  μπλα μπλα μπλα | 02/10/2017 08:40
  Πολύ μπλα μπλα. Θα μπορούσατε και με λιγότερα να αποδώσετε το γλείψιμο προς την κυβέρνηση....
  Έλεος. Επιτέλους
  απάντηση4410
   
   
  Δελτίο τύπου | 02/10/2017 07:28
  Αυτό δεν είναι άρθρο αλλά δελτίο τύπου της κυβέρνησης
  ΧΒ
  απάντηση4411
   
-