Τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας στην Κεντροαριστερά λαμβάνουν τέλος και ξεκινά η πολιτική μάχη. Την Παρασκευή η επιτροπή Αλιβιζάτου βγήκε από το αδιέξοδο και αφού εξέτασε τις προσφορές που κατατέθηκαν, κατέληξε σε μια συνδυαστική πρόταση των εταιρειών Wind και OTS που θα αναλάβουν από κοινού την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με κόστος που κυμαίνεται περί τις 400 χιλιάδες ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έπειτα από τις συνεννοήσεις που θα κάνει ο Νίκος Αλιβιζάτος με τις εταιρείες. Ο χρόνος των εκλογών δεν θα απέχει σημαντικά από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, 5 και 12 Νοεμβρίου, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί να φτάσει η προεκλογική περίοδος ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Απρόσμενα καλή κατάληξη»
Εξασφαλίζεται έτσι το βασικό ζητούμενο που έθεταν οι υποψήφιοι για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας συζητήθηκε, τονίστηκε όμως ότι εφόσον δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία των υποψηφίων αρχηγών είναι καλό να προχωρήσουν με το θέμα της online σύνδεσης. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σταύρου Θεοδωράκη παρατήρησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα καταθέσει ολοκληρωμένη τεχνική πρόταση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

«Ηταν μια απρόσμενα καλή κατάληξη μιας δύσκολης εβδομάδας με πολύ μεγάλη πίεση» ομολογεί μέλος της Επιτροπής. Τη Δευτέρα ή την Τετάρτη θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να καταθέσουν οι υποψήφιοι τις πολιτικές τους προτάσεις, να αντιπαρατεθούν στη βάση ενός προγράμματος και να συζητήσουν για το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οι γερμανικές εκλογές και οι προτάσεις Μακρόν έφεραν στην πρώτη γραμμή τη συζήτηση για αλλαγές στην Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αναμένουν έναν συντεταγμένο διάλογο για την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία και τον πολιτικό προσανατολισμό του χώρου, το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τις συμμαχίες που θα αναζητηθούν στην Ευρώπη.
Το ζήτημα που διχάζει είναι η μετεκλογική στάση απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν η αυτόνομη πορεία του νέου φορέα λύνει τα χέρια των υποψήφιων αρχηγών. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν πιέσεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι διεκδικεί τον χώρο.
Παιχνίδια εντυπώσεων
Τα μηνύματα που επεσήμαναν τον κίνδυνο απαξίωσης του όλου εγχειρήματος από την κλιμακούμενη αντιπαράθεση επί των διαδικαστικών θεμάτων σήμαναν συναγερμό. «Να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά ώστε να αφεθεί χώρος στην πολιτική συζήτηση» είναι το μήνυμα που έστελναν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ωστόσο, τα πυρά συνεχίστηκαν με αφορμή την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Η Χαρ. Τρικούπη εκτίμησε ότι μετά τις αρνητικές απαντήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το θέμα έχει λήξει και αιφνιδιάστηκε από την ένταση με την οποία επανέφεραν το θέμα ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει ότι υπάρχουν εγγυήσεις για το αδιάβλητο αλλά εκτιμά ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί, επειδή «τη φοβάται η Φώφη Γεννηματά». Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε έτοιμος να πάει στις κάλπες «με οποιοδήποτε σύστημα χρειαστεί, αρκεί να είναι αδιάβλητο». Δεν απέφυγε και την αιχμή προς την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, τονίζοντας ότι «οι πολίτες με τη μαζική προσέλευσή τους θα δώσουν την απάντηση που πρέπει σε εκείνους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εκφραστούν».
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι δηλώσεις των κυρίων Θεοδωράκη και Καμίνη έγιναν «για την τιμή των όπλων», στο πλαίσιο ενός «παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών στην κυρία Γεννηματά». Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση του κ. Θεοδωράκη: «Πήγε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με πολίτες και τους ρωτούσε αν μπορούν να ψηφίσουν. Δεν ξέρει ότι στις Βρυξέλλες θα στηθεί κάλπη;» αναφέρουν. Η εκτίμηση του επιτελείου της κυρίας Γεννηματά είναι ότι σταδιακά οι τόνοι θα χαμηλώσουν αφού, εκτός των άλλων, οι υποψήφιοι που έχουν ταχθεί υπέρ της εξ αποστάσεως ψήφου, αν και έγινε προσπάθεια, δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Πάντως, αποτελεί κοινό τόπο ότι εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν θα υπάρξει ούτε για τους κατοίκους του εξωτερικού, όπως προτείνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.
Πιέζει με ΔΗΣΥ η Φώφη
Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η Φώφη Γεννηματά, προχώρησε σε μια κίνηση που στέλνει σαφές μηνύματα σε επιτροπή και υποψήφιους. Μετά από καιρό ενεργοποιήθηκε η ΔΗΣΥ, το σχήμα που προβλέπεται να αντικαταστήσει ο νέος ενιαίος φορέας. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η «ομάδα κρούσης» και εντός της εβδομάδας θα συναντηθούν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το κεντρικό συντονιστικό της όργανο.
«Δεν θα διαλυθούμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαρ. Τρικούπη. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς αντιπολίτευση στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένει τις δικές μας προτάσεις. Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως αυτά του προϋπολογισμού, της αξιολόγησης, εμείς να εστιάζουμε σε συζητήσεις για θέματα που έχουν λυθεί και να μεταδίδουμε εικόνα μιζέριας και εσωστρέφειας». Ωστόσο η κίνηση αυτή που είχε αποφασιστεί εδώ και μέρες, στοχεύει να ασκήσει πίεση στους υποψηφίους αλλά και στην επιτροπή. Η κυρία Γεννηματά νοιώθει πολύ πιο άνετα σε ένα τραπέζι με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων παρά σε μια συγκέντρωση με τους συνυποψηφίους της. Στη ΔΗΣΥ, η θέση ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία έχει λήξει αφού δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το αδιάβλητο της, είναι κυρίαρχη.
Την υποστηρίζει το ΚΙΔΗΣΟ, η ΕΔΕΜ, ενώ δεν δημιουργεί προβλήματα το ναι μεν αλλά της ΔΗΜΑΡ, ούτε η θέση των Κινήσεων Πολιτών που επιμένουν στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Παράλληλα από τις συνεδριάσεις αναμένεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην επιτροπή, στο μήκος κύματος που κινήθηκαν οι δηλώσεις των επικεφαλής των συνιστωσών που υπενθύμισαν ότι η ΔΗΣΥ είναι αυτή που θα καθορίσει τις διαδικασίες και όχι η επιτροπή Αλιβιζάτου που οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της ανέθεσε το συνέδριο του Ιουλίου. Είναι εμφανές ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ απαντά στο blame game των αντιπάλων της, επιστρατεύοντας το δικό της power game.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ