Τις διαδικαστικές εκκρεμότητες της εκλογής του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς και ειδικά το ζήτημα της on line διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων καλείται να κλείσει σήμερα η επιτροπή Αλιβιζάτου εν μέσω μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, όπως μεταδίδεται από μέλη της επιτροπής, έχει στα χέρια του μια τουλάχιστον πρόταση από τις εταιρίες πληροφορικής στις οποίες είχε απευθυνθεί, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το ζήτημα της on line διασύνδεσης των τμημάτων «εκτός απροόπτου θα επιλυθεί σε χρόνο που θα επιτρέψει την εκλογή κοντά στις ημερομηνίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί (5 και 12 Νοεμβρίου) και με κόστος που θα κυμαίνεται περί τις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πολύ δύσκολο να μην υπάρξει αναβολή των εκλογών για λίγες εβδομάδες, γεγονός που δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στη διαδικασία.

Νέες αιχμές Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψήφο

Το θέμα το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί τριβές είναι αυτό της εξ αποστάσεως ψήφου που παραμένει στο τραπέζι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε την Πέμπτη στο θέμα απαντώντας στις διαρροές της Χαρ. Τρικούπη ότι το θέμα αυτό έχει λήξει. Με ανάρτηση του στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, άφησε νέες αιχμές κατά του ΠαΣοΚ. «Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν το δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν, διαδικαστικό θέμα! Κρίμα. Για εμάς είναι η αρχή της πολιτικής» έγραψε ο Στ. Θεοδωράκης το μεσημέρι.

Χαρ. Τρικούπη: Να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά και τις γκρίνιες

Λίγο αργότερα έπαιρνε απάντηση από συνεργάτες επιτελικά στελέχη του ΠαΣοΚ που επέμεναν ότι «το θέμα έχει λήξει από τη στιγμή που καμία εταιρία δεν δέχθηκε να την αναλάβει» και παρότρυναν τον κ. Θεοδωράκη «να αφήσει τις γκρίνιες για δευτερεύοντα διαδικαστικά θέματα ώστε η προεκλογική αντιπαράθεση να εισέλθει στα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.» Το μήνυμα που στέλνουν οι επιτελείς του ΠαΣοΚ, κινείται στο πνεύμα της επιστολής της προέδρου του Φώφης Γεννηματά στον Νίκο Αλιβιζάτο. «Να τελειώνουμε. Η επιτροπή καλείται την Παρασκευή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προχωρήσουμε.»

Καμίνης: Βαθύτατα πολιτικό θέμα η εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Στη αντιπαράθεση εισήλθε και ο Γιώργος Καμίνης που τόνισε ότι «η εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν είναι ένα ζήτημα τεχνικό ή διαδικαστικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι κατά πόσον εφαρμόζουμε την ευρύτερη δυνατή δημοκρατία για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξης». Ο δήμαρχος Αθηναίων αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Χαρ. Τρικούπη επεσήμανε ότι «κάποιοι μας είπαν ότι πρέπει να σηκώσουμε τους νέους από τον καναπέ και να πάνε στο παραβάν να ψηφίσουν, δηλαδή να φέρουμε τους νέους τα δικά μας μέτρα, αντί να προσπαθούμε εμείς να μπούμε στα δικά τους παπούτσια, να τους εντάξουμε στην πολιτική, σεβόμενοι τον δικό τους τρόπο ζωής.» «Θα πούμε εμείς στους νέους ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον 20ο και στον 19ο αιώνα όταν η νεολαία σήμερα επικοινωνεί, ψυχαγωγείται, αναζητάει, κοινωνικοποιείται μέσα από το διαδίκτυο;» αναρωτήθηκε.

Βολές Πόντα κατά Καμίνη

Η απάντηση στον δήμαρχο Αθηναίων ήλθε, με αιχμές από τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ, Απόστολα Πόντα. « Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να μπουν στα παπούτσια των νέων και να γίνουν οι παπουτσωμένοι γάτοι της Προοδευτικής Παράταξης, έχουμε να τους απαντήσουμε πως εμείς δεν νοούμε την πολιτική ως χώρο περιορισμένο για να εντάξουμε εντός της τους νέους, αλλά πιστεύουμε πως ο σεβασμός προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και την κανονικότητα των εκλογών δεν περιορίζεται και δεν εξαντλείται στον τρόπο ζωής μιας κοινωνικής ομάδας αλλά στην κοινωνική πραγματικότητα όλων των πολιτών».

Μανιάτης: θα ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα

Ο Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε αυτά τα τεχνικά προβλήματα και θα περάσουμε στην επόμενη φάση , να συζητήσουμε για τα πολιτικά προβλήματα της χώρας.» Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «στις περιοδείες που έχω κάνει και στη Θράκη και στο Λεκανοπέδιο διαπιστώνω μεγάλη αγωνία και ζεστασιά των ανθρώπων, πρόθεση να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης» και εκτίμησε «πώς όταν θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία και θα πάμε στην ψηφοφορία θα έχουμε πάνω από 150 χιλ προοδευτικούς πολίτες που θα έρθουν να μας βοηθήσουν σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας».

Ανδρουλάκης: Σημασία έχουν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε την Πέμπτη ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει την επάρκεια για να λύσει τα προβλήματα τις επόμενες ημέρες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό το θέμα που θα κρίνει το εγχείρημα μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, επιμένει πως το θέμα είναι μέσα από ένα σοβαρό δημόσιο διάλογο να τοποθετηθεί η Κεντροαριστερά στα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Εάν δεν υπάρχει πολιτική τοποθέτηση και πολιτικός διάλογος και δεσμεύσεις των υποψηφίων, εκτίμησε πως θα είναι ένας σκελετός – διαδικασία, χωρίς σάρκα.

ΔΗΜΑΡ: Να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία

Να ξεπεραστούν άμεσα τα διαδικαστικά εμπόδια ζητά και η ΔΗΜΑΡ. «Οι πολίτες σήμερα δεν κατανοούν τις ατέρμονες διαδικαστικές συζητήσεις και απαιτούν λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα της χώρας που η κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει» τονίζεται σε ενημέρωση του κόμματος και επισημαίνεται ότι «πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση την διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών».

Συνέρχονται επικεφαλής και Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της task force της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως έγινε γνωστό μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα συναντηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων της ΔΗΣΥ προκειμένου να εξετάσουν τις πολιτικές εξελίξεις ενώ την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου.