Κάλυψη παρείχε ο Αλ. Τσίπρας στον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο και …εξ αντανακλάσεως στον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή λόγω της εμπλοκής Καμμένου στην υπόθεση του Noor-1 με στόχο να αναχαιτίσει επικοινωνιακά το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση λόγω των πράξεων και παραλείψεων των υπουργών του και να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχει επισκιάσει την ατζέντα, αναδεικνύοντας από την πλευρά του τα θέματα οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα για άλλη μια φορά στην μετωπική αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να «επενδύσει» πάνω στις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, προκειμένου να τονώσει το αριστερό προφίλ του διαρκούσης και της τρίτης αξιολόγησης.

«Δείτε τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας. Η οικονομία βαδίζει με σταθερότητα προς την έξοδο από την κρίση. Το χρέος είναι σε πορεία ρύθμισης, είχαμε πετυχημένη έξοδος στις αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν, ενώ σήμερα βγήκαμε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείματος και πριν λίγες ώρες ο Ντάισεμπλουμ -κάποιοι από τις παραφυάδες σας έλεγαν “Γερούν γερά…” όταν διαπραγματευόμασταν με τους δανειστές-, ο Γερούν, λοιπόν, πολύ γερά δήλωσε ότι η χώρα οδεύει στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας για να αλλάξει το κλίμα χαρακτηρίζοντας μάλιστα ιστορική την στιγμή για τον τόπο. «Αυτό δεν θέλετε να καταλάβετε», είπε στην ΝΔ κατηγορώντας την ότι έχει ως στόχο να εμποδίσει την ανάκαμψη. «Δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες για την χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προδικάζοντας ότι «το πολιτικό σας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του σοκ και δέος, δεν μπορεί να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει πλειοψηφικό».

Οι διαχωριστικές γραμμές

Τόνισε δε ότι οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη από την ΔΕΘ προκάλεσαν «κύματα ρίγους και ανατριχίλας» τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του: «Από τον καθαγιασμό των κοινωνικών ανισοτήτων, από την απελευθέρωση των απολύσεων, από την ταξικότητα για την αγορά εργασίας, έως την κατεδάφιση του συστήματος υγείας και του δημόσιου σχολείου». «Να συνεχίσετε έτσι. Να λέτε αυτά που πιστεύετε συχνότερα και χωρίς αναστολές». Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, η ιδεολογία που πρεσβεύει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένα μείγμα των γερμανών φιλελευθέρων του FDP και του ακροδεξιού AfD: «Αυτή είναι η ιδεολογία σας και το μείγμα της πολιτικής σας. Μακάρι να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας, όπως είπε, ότι «έτσι φαίνεται και η κάθετη διαχωριστική γραμμή που τέμνει το πολιτικό σύστημα».

Οι παραιτήσεις

Όσον αφορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις υπουργών, ο πρωθυπουργός όρθωσε ασπίδα προστασίας. «Ζητάτε παραιτήσεις υπουργών. Συνολικά έχετε ζητήσει πάνω από δεκαπέντε φορές. Αν έκρινα αποκλειστικά με κριτήρια εκλογικών σκοπιμοτήτων θα ομολογούσα ότι η ΝΔ μας προσφέρει την αντιπολίτευση των ονείρων μας, με έναν ακραίο

πολιτικό λόγο στα όρια του παροξυσμού, χωρίς στρατηγική», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρων». Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ο τρόπος που αντιπολιτεύεται «έχει να κάνει με εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών συμφερόντων». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι «πάσχει από σύνδρομο στέρησης εξουσίας», ενώ επιχείρησε να μειώσει την σημασία της εμπλοκής Καμμένου στην υπόθεση του Noor-1 λέγοντας ότι «συνομίλησε με έναν κατάδικο που έσπευσε να τον βρει και τον κατηγορείτε γιατί τον παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη για τα δέοντα». «Ποιο είναι το πρόβλημά σας με αυτό; Θέλετε μήπως να μείνει κάτι κρυφό από την Δικαιοσύνη;», διερωτήθηκε, ενώ δήλωσε ότι εφόσον για τους φυσικούς αυτουργούς η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, το ίδιο ισχύει και για τους ηθικούς αυτουργούς και ως εκ τούτου αδίκημα για τον κ. Καμμένο δεν υφίσταται.

Αποστάσεις

Πάντως ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κρατήσει κάποιες προσεκτικές αποστάσεις από τον υπουργό του σε ό,τι αφορά τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, στο όνομα του οποίου αναφέρθηκε ο ίδιος για να πει: «Τον κ. Μαρινάκη όπως και κάθε επιχειρηματία που έχει εκκρεμείς υποθέσεις με την Δικαιοσύνη δουλειά των κομμάτων δεν είναι ούτε να παρεμβαίνουν ούτε να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ούτε ενοχοποίησε ούτε στοχοποίησε τον κ. Μαρινάκη παρά μόνο στωικά και θεσμικά περιμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Συμπλήρωσε δε πως «ούτε κατασκευάζουμε κατηγορίες ούτε προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις» και δήλωσε ότι «δεν θα κάνω κρίσεις, για κάτι που είναι στην Δικαιοσύνη, για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία». «Μακάρι να είναι αθώος. Όμως η σπουδή σας να προεξοφλήσετε τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνει ότι κάτι πολύ σημαντικό είναι αυτό που σας ενώνει», σημείωσε απευθυνόμενος στην ΝΔ.

Υποστηρικτικός εμφανίστηκε και για τον έτερο υπουργό του Π. Κουρουμπλή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στους χειρισμούς της διαχείρισης του ναυαγίου, κάτι άλλωστε που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στο …ζεϊμπέκικο του κ. Κουρουμπλή για να πει ότι αυτό δεν καταγράφηκε στην ονομαστική εορτή του ιδιοκτήτη του μοιραίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας και απευθυνόμενος προς την ΝΔ είπε: «Καλό μας κάνετε. Δεν κερδίζετε με αυτά. Με τα ψέματα και τις επιθέσεις κάτω από το τραπέζι».