Το κλίμα ήταν παγωμένο χθες στη Βουλή, μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πάνο Καμμένο, αν και καταψήφισαν την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τη συνομιλία του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασθέντα σε ισόβια Ευθ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Noor-1».

Παρά την στήριξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον κυβερνητικό εταίρο, στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι βουλευτές ήταν μουδιασμένοι. Αρκετοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στο εντευκτήριο, στο καφενείο και στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνεχής και πλήρης στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Π. Καμμένο.

Η στήριξη στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας αν και θεωρείται η αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος κυβερνητικός εταίρος, δεν σημαίνει και πλήρη αποδοχή των κινήσεων και των πράξεων του Π. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονόδρομος, όπως έλεγαν πολλοί βουλευτές, να ψηφίσει κατά της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Π. Καμμένο σχετικά με την συνομιλία του με ισοβίτη για την υπόθεση του NOOR-1. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όπως εξηγούσαν, από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει πάρα πολλά για να πλήξει την κυβέρνηση με όπλο και την αποκάλυψη των Παραπολιτικών για την παρουσία του υπουργού σε καζίνο στο Λονδίνο.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές αισθάνονται ιδιαίτερα πιεσμένοι τόσο από την υπόθεση Καμμένου όσο και για αυτή του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο επίσης στήριξε ο Πρωθυπουργός. Η περίπτωση του Π. Καμμένου, αν και θεωρούν σημαντική την συμμαχία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δυόμιση χρόνια, πλήττει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με όσα λένε, τον ιδεολογικό πυρήνα του βασικού κυβερνώντος κόμματος.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα είδαν το σύμμαχο κόμμα των ΑΝΕΛ να θέτει με τη στάση του εν αμφιβόλω την κοινοβουλευτική συνοχή της πλειοψηφίας με αφορμή την τροπολογία για την αποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Μια άλλη δοκιμασία για το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να υπάρξει σε λίγες ώρες με το νομοσχέδιο για την δήλωση αλλαγής φύλλου, το οποίο οι ΑΝΕΛ διεμήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα της νεώτερης γενιάς, δεν είναι ευχαριστημένοι να στηρίζει πλήρως το κόμμα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τους ενοχλεί όταν η Ν.Δ. λέει ότι ο Πρωθυπουργός είναι όμηρος του Π. Καμμένου.

Ορισμένοι προχωρούν αρκετά βήματα πιο πέρα από την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός για να ενισχύσει το προφίλ του θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Και μάλιστα λένε, ότι αυτό θα εκλαμβάνονταν ως θετικό σήμα σε τμήμα των προοδευτικών πολιτών, ενώ εξαιρετικά δύσκολα ο Π. Καμμένος και οι βουλευτές του θα έριχναν την κυβέρνηση.