Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του NOOR1 με 122 θετικές και 151 αρνητικές ψήφους.

Στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο Πάνος Καμμένος, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη νωρίτερα τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση, μετά από αίτημα
της ΝΔ, για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις
συνομιλίες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη
Γιαννουσάκη για την υπόθεση του NOOR1.

Η συζήτηση πραγματοποιείται και υπό το φως των αποκαλύψεων για το ταξίδι του κυβερνητικού εταίρου στο Λονδίνο, θέμα το οποίο έχει «σηκώσει» η ΝΔ με ανακοινώσεις της.

Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προκαλεί αλλεπάλληλους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να τον καλύπτει, χάριν της σταθερότητας της κυβέρνησης.

Ομιλία Πάνου Καμμένου

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας, στην συζήτηση πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Όταν ΝΔ συνέπραξε με ακροδεξιά στοιχεία τότε ξεχώρισαν οι δρόμοι μας

Ποτέ δε συνεργάστηκα με την ακροδεξιά. Υπήρξα πιστός στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

Η ΝΔ προτείνει ουσιαστικά εξεαστική επιτροπή για την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης

Η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως πολιτικός βραχιονας εγκληματικής οργάνωσης

Εγκλημά μου να οδηγήσω στη δικαιοσύνη μάρτυρα για κατάθεση σε υποθεση ναρκωτικών

Γι΄αυτό τον λόγο είμαι μήνες πρωτοσέλιδο

Η συνωμοσία που στήθηκε για να σταματήσει η έρευνα δεν πήγε καλά

Όταν κατέπεσε η σκευωρία έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο και αποφάσισαν να με παρακολουθήσουν

Πρέπει να κάνουμε πραγματική εξεταστική επιτροπή για να δούμε ποιοι πραγματικά εκμεταλλεύονται τον ρόλο τους

Δημοσιεύματα που παραθέτω δείχνουν έχουν διαπράξει έγκλημα εκβίασης δικαστικών λειτουργών

Οι συνομιλίες που προσκομίθηκαν ήταν παράνομες, νοθευμένες, μονταρισμένες

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι παράδοξο να μην είναι εδώ ο υπουργός Αμυνας από την αρχή της κουβέντας, σημείωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κυρ. Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αφού διαλέξατε Καμμένο θα πάτε μέχρι τέλους με Καμμένο

«Η ΝΔ θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα. Μιλάμε για μια υπόθεση όπου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Ως ΝΔ δεν καταδικάζουμε κανέναν εκ των προτέρων. Ζητάμε όμως να μην μείνει τίποτα χωρις διερεύνηση. Ζητάμε να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες» σημείωσε.

«Η κυβενρητική πλειοψηφία έχει τοποθετηθεί απέναντι στο αυτονόητο. Προτιμά τη συσκότιση από τη διερεύνηση. Προτιμούν την καρέκλα της εξουσίας από την προστασία του κύρους των θεσμών και της ομαλής λειτουργίας της» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πληρώνει η χώρα και μάλιστα με ορίζοντα πέρα από την κυβερνητική θητεία της.

«Ξέραμε ότι δεν έχετε δυσκολία να συκοφαντείτε όποιον θέλετε μέσω του φιλικού τύπου… Κατασκευάζεται fake news και ψεύτικες δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου και διακινείτε μέσω παρασυστήματος που τρέφεται με κρατικό χρήμα».

«…Η Δικαιοσύνη το καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Είναι η εγγύηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς εμπιστοσύνη στους Θεσμούς».

«Είμαστε κοντά στη Δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της. Με το να αφήνουμε τους δικαστές απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους».

«Θέλουμε η παρέμβαση του Π. Καμμένου να ερευνηθεί σε βάθος. Ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε είναι να γίνει έρευνα μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής. Η σχετική δικογραφία έχει μεταβιβαστεί στη Βουλή για να αποφασίσει το Κοινοβούλιο», είπε.

«Είχε ο κ. Τσίπρας προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη; Εχει γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Καμμένος μας είχε πει «αν έχουμε τα άντερα να κάνουμε προανακριτική επιτροπή ή πρόταση μομφής. Του επιστρέφουμε την πρόκληση, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτός είναι ο κ. Καμμένος. Υβρίζει και συκοφαντεί εκ του ασφαλούς. Οχυρωμένος πίσω από την βουλευτική του ασυλία» σημείωσε.

«Είμαι ειλικρινά περίεργος αν τελικά θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Ή αν θα κρυφτεί και πάλι. Ο κ. Τσίπρας παρέχει συνεχώς κάλυψη στον κ. Καμμένο… Από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρομαι σε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αλλά σε κυβέρνηση Καμμένου-Τσίπρα».

«Σας υπενθυμίζω ότι το κύκλωμα του Noor1 εξαρθρώθηκε το 2014 επί των ημερών μας. Είναι κάτι που ξεχνάτε συστηματικά να το πείτε» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Στις δημοκρατίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Καμμένος. Η κυβέρνησή σας μας λέει ότι να μια υπόθεση εξετάζεται από την Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να εξετάζεται και από την Βουλή, αυτό είναι λάθος».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ανέντιμη γιατί εμείς ψηφίσαμε όλες τις προτάσεις σας για σύσταση εξεταστικής επιτροής που έχετε φέρει, ενώ εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία πρότασή μας. Αυτό τα λέει όλα Εμείς δεν φοβόμαστε κάτι, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Γιατί δεν κάνετε και εσείς το ιδιο. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Οι συνομιλίες προκαούν ρίγος σε κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη… Δεθήκατε τόσο πολύ και τώρα τραβάτε ο ένας τον άλλον στον πάτο. Εχετε γίνει ο ένας ομηρος του άλλου.

«Αν υπερψηφίσετε την πρόταση για τον κ. Καμμένο η κυβέρνηση ενδεχομένων θα πέσει. Θα χάσετε τις εκλογές και οι μισοί από εσάς θα πάτε σπίτι. Αν ακουγόταν κάποιος να λέει ότι αυτό το έχει οργανώσει ο Μητσοτάκης για να κυβερνά 10 χρόνια θα ήμουν πρώτος που θα ζητούσε διερεύνηση» είπε.

Από εδώ και μπρος ότι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε εκ του ασφαλούς οι μεν τους προοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες, να τις ξεχάσετε» τόνισε.

«Όσο κι αν κρύβεται κανείς από την αλήθεια,κάποια στιγμή τον συναντάει και η συνάντηση δεν είναι ευχάριστη. Όταν γίνει αυτό,θα είμαστε πάλι εδώ» κατέληξε.

Στ. Κοντονής: Οπερα κωμωδίας η πρόταση της ΝΔ

«Όπερα κωμωδία» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας πως μετά το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών, σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της ασχολήθηκαν με αλλότρια θέματα, όπως το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Λονδίνο και το ναυτικό ατύχημα.

«Ήταν φανερό από την αρχή της συνεδρίασης ότι η συζήτηση όχι μόνο θα περιστραφεί σε άλλα θέματα, διότι έχει γίνει συνείδηση σε όλους εκείνους που κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ότι βρίσκονται στο κενό με τη βούλα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Κοντονής, και προσέθεσε ότι αν κάναμε αυτήν την συζήτηση πριν την έκδοση του πορίσματος του εισαγγελέα Εφετών, του κ. Μπρακουμάτσου, θα μπορούσε κανείς να καταλάβει και υπερβολές και αστοχίες και παραπλανητικά σχόλια.

Το πόρισμα όμως -όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης- έχει κομβική σημασία για το αίτημα που υπεβλήθη για Εξεταστική Επιτροπή, διότι βάζει στο αρχείο τη μήνυση του ισοβίτη (ο οποίος κρατείται για εμπόρια μεγάλης ποσότητας) για τα φυσικά πρόσωπα, και μάλιστα για την εισαγγελέα την κ. Τζίβα, αποδεχόμενο ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

«Κι έρχεστε σήμερα και λέτε ότι υπάρχει θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή για τους ηθικούς αυτουργούς. Δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, αλλά μας λέτε να εξετάσουμε θέματα ηθικών αυτουργών. Και υπάρχει και κάτι άλλο που είναι εξίσου παράλογο. Λέτε ότι η υπόθεση δεν μπήκε στο αρχείο για τον κ. Καμμένο και για τον λιμενικό υπάλληλο. Τι είναι αυτά τα περίεργα νομικά που ακούμε σε αυτήν την αίθουσα; Επιτέλους ελάτε σε μια ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα λέει το απλό, ότι η ψευδομήνυση του Γιαννουσάκη πήγε στο αρχείο», τόνισε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικώς με την αναφορά στο Σύνταγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ήταν στα κυβερνητικά έδρανα δεν εστερνιζόταν αυτές τις ερμηνείες για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Ο κ. Κοντονής, αναφέρθηκε και στα ερωτήματα που τίθενται στην πρόταση της ΝΔ, λέγοντας πως:

– εκείνο που αφορά στη διερεύνηση του τι πραγματικά ειπώθηκε ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Γιαννουσάκη, είναι παντελώς αναπόδεικτο

– για το αν υπήρχαν άλλες συζητήσεις και επαφές πέραν των 12 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δεν έχει ισχυριστεί κανείς ότι έγινε τίποτα διαφορετικό.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι αναπάντητα από τη μία, και από την άλλη πεδίο συκοφάντησης. Και μας κάνει εντύπωση ότι εμμένετε σε αυτές τις αιτιάσεις ενώ η Δικαιοσύνη μίλησε», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής καλώντας τη ΝΔ: «Μην χτίζετε λοιπόν παλάτια στην άμμο διότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα επί του θέματος αυτού».
Εξάλλου, ο κ. Κοντονής, είπε πως αν ο κ. Καμμένος είχε προτρέψει τον κρατούμενο όχι να πράξει τα νόμιμα, όχι να δώσει στοιχεία και να λάμψει η αλήθεια, τότε θα υπήρχε λόγος να κατηγορηθεί, συνέβη όμως το αντίθετο: προέτρεψε τον κατηγορούμενο να δώσει στοιχεία, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να δούμε επιτέλους, αυτό το κομμάτι το οποίο δεν μπόρεσε να διευκρινίσει η Δικαιοσύνη, να διευκρινιστεί ποιος είναι ο επικεφαλής αυτού του κυκλώματος.
«Λυπάμαι, αν τον κατηγορείτε γι΄ αυτό» ανέφερε ο υπουργός και ρώτησε: «Θα ήθελα όμως να μάθω τί θα κάνατε εσείς; Θα του κλείνατε το τηλέφωνο όταν εκφράζει φόβο για τη ζωή του και ξέρει ότι πέθαναν άλλοι επτά;».

«Μπορείτε να ασκείτε κριτική, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορείτε να γίνεστε ιμάντες μετάβασης επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο κ. Κοντονής, οποίος συνέδεσε χρονικά τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του κ. Μαρινάκη και το «πυρ ομαδόν» που εξαπέλυσε ο ελεγχόμενος από τον επιχειρηματία Τύπο, με την ανακοίνωση της ΝΔ, μετά από 48 ώρες. «Σύρεστε ή δεν σύρεστε πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα;» έθεσε το ερώτημα προς την πτέρυγα της ΝΔ, καταλήγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πυρά και κατά Καμμένου και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διότι έδωσε έδαφος και κυβέρνηση με την «έξαλλη ψεκασμένη ακροδεξιά» επεφύλασσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική.

Επίθεση Στ. Θεοδωράκη κατά Π.Καμμένου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επιτέθηκε με δριμύτητα και στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο Πάνος Καμμένος «είχε αναζητήσει στην αρχή της καριέρας του στήριξη στον ακροδεξιό χώρο» είχε ζητήσει την αποφυλάκιση των πρωταιτίων του χούντας, «συνεργάστηκε με τον Γκέμπελς της χούντας, τον Γεωργαλά», «έχτισε την πολιτική του καριέρα πλασάροντας θεωρίες συνωμοσίας, με κορυφαία ότι πίσω από τη 17Ν κρύβεται το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

«Τα χρόνια κύλησαν και φτάσαμε στο 2015, οπότε ο κ. Καμμένος έγινε στυλοβάτης, πυλώνας της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» παρατήρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι η σημερινή διακυβέρνηση «θα μπορούσε να έχει ως σύμβολο την αγκαλιά του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, στις εξέδρες της Αθήνας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε, πως ο Πάνος Καμμένος έχει εξελιχθεί σε ένα πρόσωπο που μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, στην περίοδο της υπουργίας του, με «αστείες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν πληρώνει και δεν σκοπεύει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ», «με ρατσιστικές δηλώσεις, όπως το γεγονός ότι παραλλήλισε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, με κτηνοβασία», «με επικίνδυνες δηλώσεις, όπως αυτή με την οποία είπε ότι δεν θα ψηφίσει ποτέ την ιθαγένεια για παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας», «με δηλώσεις που προκαλούν τη νοημοσύνη, όπως εκείνη με την οποία, ενώ το πρωί είχε ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όταν πήγε στη Σύρο, δήλωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και άλλες φορές «στον βίο και την πολιτεία του κ. Καμμένου» για να υπογραμμίσει, ότι κυνηγάει με αγωγές εκατομμυρίων δημοσιογράφους, επειδή δεν του άρεσαν αυτά που έγραφαν και για να τρομοκρατήσει όσους άλλους δημοσιογράφους επιχειρούν να του κάνουν κριτική.

Το πολιτικά σημαντικό είναι, ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις του κ. Καμμένου έχουν τη στήριξή σας, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα και το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά ΜΜΕ, όχι μόνο δεν ασκούν κριτική, αλλά προβάλλουν πάντα θετικά όλες τις δράσεις του κ. Καμμένου. Κορυφαίο παράδειγμα, η επίσκεψη του κ. Καμμένου, με βουλευτές της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε Καστελόριζο και Ρω» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τον μεσαίωνα της πολιτικής. Είναι φοβικός με τους πρόσφυγες, με τα παιδιά των προσφύγων, με τους ομοφυλόφιλους, με τους ανθρώπους άλλων θρησκειών, με τους άλλους λαούς» είπε κ. Θεοδωράκης και απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά: «Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρώ πιθανό ότι θα σκίσετε τις φωτογραφίες που δείχνουν αγκαλιασμένο τον κ. Τσίπρα με τον Καμμένο. Ο ένας θα καλύπτει τον άλλον. Και ο κ. Τσίπρας θα λέει ότι είναι φυσικό ένας υπουργός Αμύνης να μην ασχολείται με την άμυνα, αλλά να ξενυχτάει μιλώντας με έναν ισοβίτη. H ιστορία θα γράψει ότι κυβερνήσατε με την έξαλλη ψεκασμένη ακροδεξιά. Δώσατε έδαφος στη συντήρηση».

Ως παράδειγμα δε, επικαλέστηκε το σκοπιανό, για το οποίο είπε, ότι ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τώρα σκύβει το κεφάλι και σύρεται από τον κ. Καμμένο, «αλλά αυτά έχουν οι δεσμοί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Κάποια στιγμή τους μοιάζεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Λονδίνο, για να αναρωτηθεί αν έχει το δικαίωμα ένας υπουργός να παίζει ρουλέτα. «Καθένας έχει το δικαίωμα να δαπανά τα χρήματά του εκεί που θέλει. Για τους πολιτικούς όμως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να μην είναι λεφτά του κράτους και να μην είναι λεφτά από άγνωστα πορτοφόλια» είπε ο κ. Θεοδωράκης και ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, «πώς στο τελευταίο πόθεν έσχες, το σύνολο των τραπεζικών του λογαριασμών, έχουν 8.500 ευρώ, ποσό που δεν δικαιολογεί τις διακοπές στις Άλπεις, τα κότερα, τα ψώνια στα ακριβότερα μαγαζιά στο Λονδίνο, τα παιχνίδια στο καζίνο».
«Πόσο θράσος πια, από κάποιον που το πρωί κλαίει για τους συνταξιούχους στα παράθυρα και το βράδυ τα βάζει όλα στο κόκκινο;» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ειδικά για την υπόθεση, είπε ότι «έχουμε έναν υπουργό Αμύνης που 12 φορές συνομιλεί με έναν ισοβίτη και τον πιέζει να καταθέσει εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου» αλλά «όπως τονίζουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να μιλούν με κατηγορούμενους, πόσο μάλλον με καταδικασμένους σε ισόβια».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, ότι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και για τον υπουργό Δικαιοσύνης διότι «υπερασπίζεται την πρακτική του κ. Καμμένου, γνώριζε αυτή τη συμπεριφορά και ως υπουργός, υπερηφανεύεται κιόλας».

«Είναι σαφές ότι ο κ. Καμμένος ήθελε να καθοδηγήσει την υπόθεση» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, διότι η κυβέρνηση «θέλει να παίζει παιχνίδια εξουσίας, με εχθρούς και φίλους» και «είναι καλοί οι επιχειρηματίες όταν εμφανίζονται και διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, αλλά είναι κακοί όταν δεν στηρίζουν την κυβέρνηση».

Καμμένος για Λονδίνο: Πλήρωσα με την πιστωτική μου κάρτα

«Είναι ψέματα ότι έμεινα σε ξενοδοχείο χαλώντας δημόσιο χρήμα… Από την πιστωτική μου κάρτα τα πλήρωσα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για το πρόσφατο ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν έδειχναν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μεταφέρει τσάντες με ψώνια από το εμπορικό κέντρο Selfridges και να βρίσκεται σε καζίνο ξενοδοχείου με τη σύζυγό του Έλενα Τζούλη.

Καμμένος για ρουλέτα: Δεν παίζω τα λεφτά του ελληνικού λαού

«Αναφέρεστε σε ένα club στο οποίο με τον κ. Γιακουμάτο πρωτοπήγαμε το 1994» είπε ο κ. Καμμένος απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη που τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία του στο καζίνο του λονδρέζικου ξενοδοχείου.

Σφοδρή επίθεση Φ. Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατα τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή της υπόθεση του ΝΟΟΡ-1 και τις ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

«Αν και δεν υιοθετούμε ορισμένα σημεία του σκεπτικού της πρότασης της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Γιατί είναι μία υπόθεση γεμάτη σκιές και σκοτεινές γωνίες, που πλήττουν το κύρος της Πολιτείας. Είμαστε ιδεολογικά, αξιακά, ιστορικά ταυτισμένοι με την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια στον δημόσιο βίο» ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Όχι a la carte, ανάλογα με τις κομματικές επιδιώξεις. Έχουμε πει «ναι» σε κάθε πρόταση για διερεύνηση ακόμα και θεμάτων που σχετίζονται με τη δική μας διακυβέρνηση» πρόσθεσε. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τη διαφάνεια γιατί, όπως σημείωσε: «Είστε όλο λόγια. Λόγια περί διαφάνειας και μετά σφιχταγκάλιασμα με τη διαπλοκή. Εντελώς ανίκανοι να πατάξετε τη διαφθορά. Εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης τι κάνατε; Είπατε «όχι» σε οτιδήποτε σας αφορά μέχρι σήμερα.

Αρνείστε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διερευνηθεί το πώς φθάσαμε στα capital controls και στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου το 2015, τη διερεύνηση των κινήσεων Βαρουφάκη και των συνεπειών τους στην οικονομία, τους δικούς σας χειρισμούς στα θέματα της Υγείας και σήμερα την Εξεταστική για τον κ. Καμμένο».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «είτε τώρα, είτε σε επόμενη φάση, αυτή η Εξεταστική θα γίνει και όλα θα έρθουν στο φως. Καμία μεθόδευση δεν θα συσκοτίζει την υπόθεση για πολύ».
Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής. «Κρίνεσθε πλέον για πράξεις και παραλήψεις σας» επισήμανε.

«Έχετε σήμερα μία νέα ευκαιρία να δείξετε στην πράξη ότι πιστεύετε στην «κάθαρση». Γιατί αν και πάλι δεν το κάνετε, τότε απλά θα επιβεβαιώσετε ότι δεν την θέλετε, γιατί φοβάσθε τις αποκαλύψεις για την «Κόπρο του Αυγεία» που είναι μαζεμένη στην αυλή σας» συμπλήρωσε.

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αρχίσει και ο κύκλος της κλείνει.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αναφορά του στη ΔΕΘ, ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι δεδομένες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Χρειάζεται ν’ αλλάξουμε πορεία, μέσα από την έκφραση των ίδιων των πολιτών, της λαϊκής ψήφου. Με άλλη κυβέρνηση, με άλλη πολιτική, με σχέδιο και εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Με κύρος και ανάστημα στην Ευρώπη. Για την επανεκκίνηση της σχέσης μας με την Ευρώπη. Για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Με προτεραιότητα τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη για όλους» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Λεβέντης: «Ο κ. Καμμένος πρέπει να ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής-Nα μην κρυφτεί πίσω από τις 153 ψήφους

«Ο κ. Καμμένος πρέπει να έλθει ο ίδιος να ψηφίσει υπέρ και να μην κρυφτεί πίσω από το 153» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική, στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης ισχυρίστηκε ότι «η συγκεκριμένη συζήτηση είναι συζήτηση χωρίς «νόημα»» και ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να απαλλάξει το Σώμα από το να ψηφίσει και να συμφωνήσει ο ίδιος για Εξεταστική». «Πίστευα και πιστεύω ότι η Αριστερά και ο κ. Καμένος έχουν ήθος. Αυτό κάνει όποιος πιστεύει ότι τον κατηγορούν άδικα» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του, υπογράμμισε, επίσης, ότι «εάν θέλουμε να θεραπεύσουμε την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτός οι τρόπος διακυβέρνησης» και πρότεινε να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα διαχειρίζεται «κρίσει» και θα διερευνήσει «όλους τους φακέλους σε βάθος δεκαετιών».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της ρύπανσης στον Σαρωνικό, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «η αντικατάσταση ενός υπουργού δεν λύνει το πρόβλημα», ενώ για τον κ. Μητσοτάκη επισήμανε: «Παρακολούθησα την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την παραίτηση Κουρουμπλή και θυμάμαι τις μέρες της ΝΔ όπου κανείς υπουργός δεν παραιτήθηκε». Όπως πρόσθεσε, «κράτος είναι βαθύ και διεφθαρμένο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που νοιάζεται είναι να «αυξήσει αυτό το κράτος».

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «η ΝΔ θέλει να πεθάνω εγώ μήπως βγει αυτοδύναμη».
Όσο για τις εξελίσεις στην Κεντροαριστερά δήλωσε ότι αναμένει την εκλογή αρχηγού για να τον «αντιμετωπίσει», ενώ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με τη ΝΔ εάν είναι πρώτο κόμμα, γιατί είναι κατά της απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών: «Εάν η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμήν δεν κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις να κλείσει τα στόματα στη Γερμανία που θέλουν να την πετάξουν έξω από το ευρώ, κινδυνεύουμε γιατί ανεβαίνουν στο πηδάλιο άνθρωποι που δεν αγαπούν την Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης σημείωσε με νόημα: «Εάν μία κυβέρνηση με τα λάθη της βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα είναι εθνικό έγκλημα».


Ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σίγουρα προβληματική», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έθεσε τα ερωτήματα σχετικώς με την υπόθεση και διαχώρισε αυτή καθαυτή την δικαστική διερεύνησή της από την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου.

«Είναι άλλο ζήτημα η διαλεύκανση μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης, που πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς -και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους φυσικούς ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς- και είναι άλλο η εμπλοκή ενός υπουργού και μάλιστα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι περίεργες συνεννοήσεις και επαφές του, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σκιές και να πλήττουν την αξιοπιστία της όποιας δικαστικής έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί ασχολήθηκε τόσο, τώρα τελευταία, ο κ. Καμμένος, όταν αυτή η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

«Όλα αυτά κατά τη γνώμη μας είναι τα μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία η κυβέρνηση προτιμά να μην μιλά και δεν είναι «η γόβα στιλέτο» της τάδε κυρίας, «που δεν θα χρησιμοποιηθεί για να λιώσει τα σκουλήκια», όπως μας είπε προχθές, ή τα ακριβά κοσμήματα και η επίσκεψη σε καζίνο του εξωτερικού, που έγραψε ο Τύπος, για να γίνεται αυτή η αντιπαράθεση σικέ μεταξύ των άλλων κομμάτων» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Λέγοντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια, σημείωσε ότι ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας, με την ανοχή του πρωθυπουργού, προβαίνει σε πρακτικές που αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις σοβαρές υποθέσεις, να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα, τη διαφθορά «που άλλωστε είναι σύμφυτα με το σύστημα που υπηρετεί, αλλά μετέχει ενεργά και δραστήρια σε διάφορες επιχειρηματικές κόντρες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, και με όλους τους τρόπους, παίρνοντας το μέρος του ενός έναντι του άλλου».

«Οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά είναι παιδιά και όχι αποπαίδια του συστήματος που υπηρετείτε με τα μπούνια. Είναι η σαπίλα του συστήματος που ξερνάει την μπόχα του», επισήμανε ο γγ του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, παρότι δεν τρέφει αυταπάτες για τα αποτελέσματά της.

Για τη ρύπανση του Σαρωνικού

«Οι ευθύνες για τη ρύπανση του Σαρωνικού προσωποποιούνται και στον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, είναι τεράστιες ευθύνες και δεν μπορεί να καλύπτονται επιρρίπτοντας ανέντιμα ευθύνες στο Λιμενικό» υποστήριξε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο θέμα, στο πλαίσιο της συζήτησης της Εξεταστική Επιτροπή για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας πως ευθύνες έχουν και οι εφοπλιστές για τα καράβια τους και για τη διακίνηση πετρελαιοειδών, όπως διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή «γιατί τους έκαναν και τους κάνουν πλάτες με τους νόμους που ψηφίζουν σχετικά με τον έλεγχο των πλοίων».

«Καμαρώνουν για τον Πειραιά και ακόμη δεν εξασφάλισαν ούτε τη στοιχειώδη υποδομή για την απορρύπανση» σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας:«Δεν είναι μόνο η ανικανότητα των προσώπων, αλλά η ίδια η ταξική πολιτική που υπηρετεί το κράτος και το ίδιο το πολιτικό προσωπικό μαζί και από κοινού που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα».

Η εισήγηση της ΝΔ

«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια επί της προτάσεως της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε εκκρεμή δικαστική απόφαση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.

Η εισήγηση της ΔΗΣΥ

Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου. Σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης.

«Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και τόνισε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια, αλλά στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, επίσης, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια.

Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» συμπλήρωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Η αναφορά του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας Ειρ. Τζίβα για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε μια αναφορά και του υποβάλλω τώρα το ερώτημα. Ανέφερε στοιχεία από το υπόμνημα της εισαγγελέως κ. Τζίβα, το οποίο είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών κ. Μπρακουμάτσου, και τον ερωτώ, με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει το υπόμνημα της κυρίας εισαγγελέως στα χέρια του. Και απαιτώ τώρα απάντηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Να αρχίσουμε από τα βασικά, κύριε υπουργέ. Όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και κάλεσε τον υπουργό να ανατρέξει σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 ημερών, διότι έχει αναφερθεί. «Η αναφορά στο υπόμνημα έχει γίνει από τρεις εφημερίδες τις τελευταίες 15 ημέρες, πολύ ευχαρίστως να τα καταθέσω κατόπιν» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Τα δημοσιεύματα για το έγγραφο υπόμνημα της εισαγγελέως Ειρ. Τζίβα, κατέθεσε ο Θ. Παπαθεοδώρου

Δύο δημοσιεύματα, το ένα της εφημερίδας Documento, κατέθεσε πριν από λίγο ο βουλευτής Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) για το έγγραφο υπόμνημα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα. Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τον είχε καλέσει να εξηγήσει από πού αντλεί την πληροφόρηση σε μια απόρρητη διαδικασία. «Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε διαβάσει την εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη που παρουσιάζει την κατάθεση, το έγγραφο υπόμνημα της εισαγγελέως Ειρ. Τζίβα;». είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και αντέστρεψε το ερώτημα: «Το ζήτημα είναι πώς έφτασαν στα χέρια του κ. Βαξεβάνη από 22 Αυγούστου τα συγκεκριμένα έγγραφα και ενώ η δικογραφία δεν είχε ακόμα κλείσει».

«Κι εμένα μου κάνει εντύπωση πώς προσκομίζονται αυτά τα έγγραφα που έχουν στοιχεία ρεπορτάζ και εσείς αντλείτε, από τη δημοσιογραφική έρευνα, χωρίς να ξέρετε αν είναι αλήθεια, ή όχι, και λέτε πως αυτά έχει πει η εισαγγελέας. Μα δεν κρατάτε καμία επιφύλαξη; Δεν κρατάτε καμία επιφύλαξη;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, χαρακτηρίζοντας επίσης «απολύτως ανακριβή» την αναφορά του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη της εισαγγελέως, μετέθεσε τη διευθύντρια των φυλακών στη Β. Ελλάδα.

Η εισήγηση ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της ΝΔ είναι να πλήξει τον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο, αδιαφορώντας για το αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως της ΝΔ σχτικά με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε εκκρεμή δικαστική απόφαση.

«Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας: «Το να συζητηθεί σήμερα εδώ «ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, με ποιον τρόπο και τι είπε», σημαίνει ότι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται με μια μυστικότητα για να είναι αποτελεσματικές, θα έρθουν στη δημοσιότητα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».

Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιλογείται ακόμη και έγκλημα, πόσο μάλλον ένα τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι εγκληματικό» και κατέληξε: «Η αντιπολίτευση τείνει να καταλογίζει στους άλλους τα δικά της ελαττώματα. Καταλογίζει στους άλλους το κυνήγι της καρέκλας. Προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εξουσιομανία τη στιγμή που η ίδια προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση δυναμιτίζει τη διερεύνηση μια πολύ σημαντικής υπόθεσης, φέρνοντάς της στη Βουλή» και έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μόνο για κομματικό όφελος.

Η εισήγηση του ΚΚΕ

Να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις «περίεργες πρακτικές του», ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση για το «Noor 1», ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο και ψηφίζει θετικά στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το σκεπτικό της τοποθέτησης του ΚΚΕ, εξήγησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ιωάννης Δελής, «χωρίς την παραμικρή ψευδαίσθηση, λόγω της προηγούμενης πείρας, για τον πραγματικό ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ και, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής».

Όπως είπε ο κ. Δελλής, δεν υπάρχει ούτε μία Εξεταστική που ενώ ξεκίνησε με εκκωφαντικό θόρυβο και τις γνωστές δηλώσεις για το μαχαίρι που δήθεν θα φτάσει στο κόκαλο, που να μην καταλήξει να σβήσει τελικά μέσα στην ελάχιστη δημοσιότητα και τη σιωπή.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση «παράξενες επαναλαμβανόμενες επαφές του υπουργού Άμυνας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους και σίγουρα δεν βοηθούν αυτή τη δικαστική διερεύνηση».

«Τα ερωτήματα για τον υπουργό Άμυνας είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν καθαρά, ενώ η πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας που στήνεται γύρω από τις περίεργες πρακτικές του κυβερνητικού εταίρου στην πραγματικότητα είναι ομολογία ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει κανονικά μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και, παρά τα μεγάλα της λόγια ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν έχει σκοπό να πάει πιο βαθιά από τις προηγούμενες», τόνισε ο κ. Δελλής.

Η εισήγηση του Ποταμιού

«Στην περίπτωση του κ. Καμμένου, η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο» ανέφερε στη συζήτηση της εξεταστικής ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. «Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη;» είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε κρατικούς λειτουργούς για να διεκδικήσει τη δικαίωσή του, ακόμα και αν πρόκειται για έναν καταδικασθέντα για ένα από τα επαχθέστερα εγκλήματα, αλλά αυτό που διακρίνει τη δημοκρατία από τον απολυταρχισμό είναι οι κανόνες».

Ο Γιώργος Αμυράς παρατήρησε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής, διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε και την άποψη του συνταγματολόγου Στ. Τσακυράκη, ότι τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη τις απαγορεύει η συνταγματική διάταξη για τη διάκριση των εξουσιών και ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει οποιασδήποτε επαφής με πρόσωπο που είναι φυλακισμένο ή απλά κατηγορούμενος.
«Όσο ανεχόμαστε νταραβέρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τόσο πιο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες» είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς υπουργός δεν γίνεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν ισοβίτη.

Ο κ. Αμυράς κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν «ναι» στην εξεταστική ώστε να έρθουν όλα στο φως και να μην μένουν στο ημίφως. Παράλληλα¨, απευθύνθηκε στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντάς του ότι δεν θα χρειάζεται να τρέχει στα βροχερά Λονδίνα για να παίζει ρουλέτα, διότι η κυβέρνηση με απόφασή της άνοιξε το δρόμο για να υπάρξουν καζίνα σε όλη τη χώρα, χωρίς περιορισμό.

Η εισήγηση των ΑΝΕΛ

Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει πασιφανώς» η πρόταση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν.

«Εξηγήστε πού επικεντρώνετε την κατηγορία κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ; Μέχρι σήμερα, λέτε να γίνει Εξεταστική για να δούμε πώς εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του «Νοοr 1″, δεν λέτε όμως τι προσπαθείτε να προσπορίσετε από αυτή. Δηλαδή πού εμπλέκεται; Δεν το λέτε ευθαρσώς γιατί φοβάστε, γιατί δεν έχετε στοιχεία να του προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις» είπε ο κ. Κατσίκης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο ότι σεβάστηκε το δικαίωμα ενός ανθρώπου, ευρισκόμενου ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς ειδικής σχέσης με την Πολιτεία να επικοινωνεί με όποιον εκείνος επιθυμεί, για σας είναι θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση.

Η εισήγηση της Ενωσης Κεντρώων

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τον αν θα στηρίξουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η ΕΚ δεν αρέσκεται στο σπορ της ανθρωποφαγίας και του δημόσιου κανιβαλισμού συγκεκριμένων προσώπων». Τόνισε όμως, ότι «τα ΜΜΕ στο εξωτερικό στάθηκαν στην ιδιότητα του υπουργού και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για κουκούλωμα, δημιουργώντας έτσι άσχημες εντυπώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον στρατό».
Υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της δικαιοσύνης, δεν γίνεται δηλαδή να κατηγορείται κάποιος με αβάσιμα στοιχεία, μόνο και μόνο για να αποκομίσει κομματικό όφελος κάποια παράταξη».

«Αν ο κ. Καμμένος και ο κάθε πολιτικός συνομιλεί με ισοβίτες, είναι μια υπόθεση προς διερεύνηση. Τελεία και παύλα» είπε και πρόσθεσε: «Η οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή και η δικαιοσύνη, εκείνο που οφείλουν να διερευνήσουν είναι αν οι αποδεδειγμένες πράξεις του κ. Καμμένου σημαίνουν κάτι άλλο. Κάτι που να αφορά παράνομη ή παράτυπη πράξη».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κοιτάζει σαν «ξερολούκουμο» αυτή την υπόθεση, μόνο και μόνο για να «ξηλώσει» τους ΑΝΕΛ, μήπως και έρθει στην εξουσία. «Η πτώση της κυβέρνησης όμως πρέπει να γίνει με θεμιτά και δημοκρατικά μέσα. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται αν ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να στρογγυλοκάτσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Οι θεσμοί είναι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός απαράβατη αξία στη δημοκρατία» είπε.
Ο εισηγητής της ΕΚ κατέληξε, τονίζοντας ότι είναι «υπέρ της διερεύνησης αληθινών και εξακριβωμένων στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν έκνομες πράξεις και παραλείψεις και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να δείξει γενναιότητα και να συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση».