Ο συνεργάτης της Deutsche Welle, Γίαννης Παπαδημητρίου, σε ανταπόκρισή του από τη Βόννη, αναλύει το αποτέλεσμα των Γερμανικών Εκλογών:

«Ποιος με ποιον;» είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.

Σπάνια τίθεται το ερώτημα αυτό τόσο επιτακτικά όσο σήμερα άλλα και σπάνια απαντάται τόσο εύκολα, γιατί για πρώτη φορά είναι πολλοί οι πιθανοί μνηστήρες για την Αγνγκελα Μέρκελ και λίγοι οι ενδοιασμοί για να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Προφανές σενάριο είναι συνεργασία Μέρκελ με Φιλελεύθερος και Πράσινους. Σε πολλές περιπτώσεις τα σύνολα τέμνονται αλλά όλα τα κόμματα έχουν τη δική τους ατζέντα και τις δικές τους κόκκινες γραμμές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο περιζήτητο όσο παλαιότερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Όλα αυτά προμηνύουν μια μακροχρόνια και επίπονη διαπραγμάτευση. Το 2013 ας μην ξεχνάμε οι εκλογές έγιναν πάλι Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση είχε ορκιστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μελανό σημείο η είσοδος στη Βουλή ενός ακραίου δεξιού κόμματος, έστω και με γραβάτα. Με 13% η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδεικνύεται τρίτη δύναμη και συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα σε διαβεβαιώσεις μετριοπάθειας και σε απειλές που δεν εκστομίζονται, αλλά ευκόλως εννοούνται. Δυστυχώς μόνο να κερδίσει έχει, υποσχόμενη τα πάντα και τα αντίθετα τους επίσης.

Για την Ελλάδα το τοπίο διαγράφεται λίγο πιο θολό από ό,τι σήμερα. Μια συμμαχία με Φιλελεύθερους και Πράσινους θα περάσει από 40 κύματα σε όλα, προφανώς και στο ελληνικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά ήταν ευχάριστη η δήλωση της Ανγκέλα Μέρκελ λίγη ώρα μετά τα πρώτα exit poll ότι θέλει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και είναι σίγουρο ότι αυτό θα συζητηθεί και στο Βερολίνο και στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. πολύ πριν τα Χριστούγεννα.