Τα δημοσκοπικά ποσοστά που συγκεντρώνει ο υπό σύσταση φορέας της Κεντροαριστεράς και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στη βάση της παράταξης προκαλούν εύλογη αισιοδοξία στους υποψήφιους αρχηγούς και τους υποχρεώνουν να αντιμετωπίζουν με σύνεση τις διαδικαστικές δυσκολίες της προεκλογικής περιόδου, όπως το σκηνικό αδιεξόδου που φάνηκε να δημιουργεί η επιστολή της Vodafone στην Επιτροπή Αλιβιζάτου.
Η εταιρεία, για τη στάση της οποίας εκφράζεται «έκπληξη» και «δυσαρέσκεια» από μέλη της Επιτροπής και τα επιτελεία των υποψηφίων, δεν απέρριψε μόνο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας αλλά έβαλε βόμβα στα θεμέλια του συνολικού σχεδιασμού.
Η πρόταση για εκλογές στις 4 Φεβρουαρίου άφησε εμβρόντητους Επιτροπή και υποψήφιους αρχηγούς που είχαν ήδη εκπλαγεί δυσάρεστα και από το οικονομικό σκέλος της πρότασης. Μαζί με τον ΦΠΑ, ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό οι εξελίξεις αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και οι τόνοι είναι χαμηλοί. Ολοι, υποψήφιοι και Επιτροπή, ομονόησαν αμέσως στην άποψη ότι πρέπει να αποφευχθεί η αίσθηση του ναυαγίου και παράλληλα να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας και η εκλογή του επικεφαλής να πραγματοποιηθεί κοντά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε από τις άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να του απαντήσουν αν μπορούν να αναλάβουν την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων με λιγότερο κόστος και σε προθεσμίες που θα επιτρέψουν την εκλογή στις 5 και 12 Νοεμβρίου, όμως κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι «ο Νοέμβριος χάθηκε».
Φυσικά, η προοπτική να γίνουν οι εκλογές τον Φεβρουάριο δεν ενθουσιάζει κανέναν. Μια προεκλογική περίοδος τεσσάρων μηνών εκτιμάται ότι θα κουράσει και θα αποδυναμώσει το ενδιαφέρον για τη διαδικασία. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τονίζουν ότι σε μια περίοδο που προβλέπεται θερμή πολιτικά «θα διαλυθούν τα πάντα».

«Λογική μετάθεση»
Ωστόσο μια «λογική μετάθεση» της ημερομηνίας των εκλογών φαίνεται ότι δεν ενοχλεί, το αντίθετο μάλιστα, την πλειονότητα των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση που να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο και με μικρότερο κόστος, τότε οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία θα βρεθούν ενώπιον ενός γόρδιου δεσμού. Εκλογές χωρίς την online διασύνδεση δεν μπορούν να γίνουν, αυτό διαμηνύουν όλες οι πλευρές. Σε αυτή τη βάση είναι βέβαιο ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα τεθεί στο τραπέζι ένα «plan B», το οποίο επεξεργάζεται ήδη η Επιτροπή και δεν αποκλείει την προσφυγή σε συστήματα τα οποία διαθέτουν πανεπιστήμια και επιμελητήρια και μπορούν να καλύψουν την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων.

Οι υπολογισμοί των επιτελείων
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι 10 υποψήφιοι που κατέθεσαν την Παρασκευή τον φάκελο με τις υπογραφές στήριξής τους συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική τους, η οποία σε αυτή τη φάση αποσκοπεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της υποψηφιότητάς τους και στην ενίσχυση της δημοφιλίας και της αναγνωρισιμότητάς τους. Παράλληλα τα επιτελεία τους προχωρούν σε μια πρώτη χαρτογράφηση των δυνάμεών τους, αρχής γενομένης από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στους κόλπους των κομμάτων και των κινήσεων της ΔΗΣΥ, από όπου εκτιμάται ότι θα προέλθει ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, στο ΠαΣοΚ φαίνεται ότι τη μερίδα του λέοντος παίρνουν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μερίδιο διεκδικούν και οι Γιάννης Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε την κατά συνείδηση ψήφο, εκτιμάται όμως ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών της τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Καμίνη. Η Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία διαφοροποιήθηκε από την απόφαση να μην ψηφίζονται στη Βουλή νομοθετήματα της κυβέρνησης στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιμένει μέσω του Θ. Θεοχαρόπουλου να ασκεί κριτική στην όλη διαδικασία, ενώ μια διαρροή σύμφωνα με την οποία «ο νέος αρχηγός δεν μπορεί να κινείται στη λογική της διπλής ιδιότητας» ερμηνεύθηκε ως αιχμή εναντίον του Γιώργου Καμίνη.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει την υποστήριξη αλλά και τη βοήθεια πολλών στελεχών των Κινήσεων Πολιτών. To ΚΙΔΗΣΟ δεν έχει επισήμως εκδηλώσει την προτίμησή του σε κάποιον υποψήφιο, τα στελέχη του μοιράζονται κυρίως ανάμεσα στις υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη. Υπάρχει όμως και η «σφήνα Ραγκούση» στους «παπανδρεϊκούς» ψηφοφόρους, καθώς ο πρώην υπουργός απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη Δεξιά και ασκεί έντονη κριτική στη συνεργασία του ΠαΣοΚ με τον Αντώνη Σαμαρά, ρητορική που βρίσκει απήχηση σε τμήμα του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι πόσοι πολίτες από αυτούς που οι υποψήφιοι χαρακτηρίζουν «αποκλεισμένους οικονομικά, κοινωνικά και κομματικά» και τους οποίους εκτιμάται ότι διεκδικούν κατά κύριο λόγο οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μανιάτης θα προσέλθουν στη διαδικασία, αν δεν υπάρξει η εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
Δημοσίευμα της «Αυγής» ενόχλησε το ΠαΣοΚ

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν και οι πρώτες αψιμαχίες της προεκλογικής περιόδου, με πιο ενδιαφέρουσα αυτή μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της «Αυγής». Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ ενοχλήθηκαν από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που ήθελε τη Φώφη Γεννηματά σε αντίθεση με τον Γιώργο Καμίνη να μην ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Χαρ. Τρικούπη απάντησε με τη δημοσιοποίηση δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά με τις οποίες ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ και με διαρροές που υποστήριζαν ότι η εφημερίδα, στο πλαίσιο της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να εμπλακεί στη διαδικασία εκλογής «πριμοδοτώντας» τον δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο «προτιμά ο Τσίπρας για αντίπαλο». Πάντως και στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν τον κ. Καμίνη αντίπαλο στον δεύτερο γύρο. Εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, στο οποίο εκτιμούν ότι θα συμμετέχουν και οι ψηφοφόροι του Ν. Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών προερχομένων από το ΚΙΔΗΣΟ αλλά και από την πλευρά «βενιζελικών» στελεχών. Αφορμή ήταν η κριτική που άσκησε στη συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ αλλά και στη συμφωνία «4-2-1» για το μοίρασμα των θέσεων στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ, από την οποία δεν υποχώρησε. Πυρά από «βενιζελικά» στελέχη δέχθηκε και ο Γιώργος Καμίνης για τη μη αναφορά του στη συμβολή του ΠαΣοΚ την περίοδο 2012-2015 αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης που χαρακτήρισε το ΠαΣοΚ εκείνης της περιόδου «υποτακτικό της ΝΔ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ