«Βράζει» από αγανάκτηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τους χειρισμούς του πασοκογενούς υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή στην υπόθεση της μόλυνσης του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» όσο και για τον «κλεφτοπόλεμο» των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ που για άλλη μία φορά έθεσαν με τη στάση τους εν αμφιβόλω την κοινοβουλευτική συνοχή της πλειοψηφίας, εξαναγκάζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή να αποσύρει τη διάταξη που αφορά το δικαίωμα όσων δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επαναπροσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη εφόσον έχουν προκύψει νέα πραγματικά περιστατικά, κάτι που θεωρήθηκε από τους ΑΝΕΛ ότι ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης.
Βουλευτές σε… κατάθλιψη
Την ίδια στιγμή, με «βαριά καρδιά», όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιοι, θα προσέλθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου με τον καταδικασθέντα σε ισόβια Ευθ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Noor-1».
Εκπληκτοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άκουγαν τον κ. Κουρουμπλή να δηλώνει την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, ότι «δεν θα παραιτηθεί ποτέ»! Οι χειρισμοί και κυρίως οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ενόχλησαν πολλούς, ενώ βαρύ ήταν το κλίμα στην κλειστή συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα 223 της Βουλής πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου έκδηλη ήταν η αγωνία των εβδομήντα και πλέον κυβερνητικών βουλευτών για το τι γίνεται από εδώ και πέρα και πώς θα ανασχεθεί η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

«Ακόμα κι αν δεν φταίει επιχειρησιακά, οι πολιτικοί χειρισμοί και όσα είπε συνιστούν πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών στην κομματική σύναξη. «Δεν βγαίνεις να κάνεις δηλώσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, και μάλιστα τέτοιου είδους, όπως «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;»» αναφέρει άλλος, επισημαίνοντας μάλιστα για τον κ. Κουρουμπλή ότι «δεν φέρθηκε ως υπουργός αλλά ως βουλευτής Β΄ Αθηνών». Αλλά και για την παραμονή του στο Λονδίνο ενώ έγινε το ναυάγιο, κάποιοι διατυπώνουν την ενόχλησή τους: «Δεν κάθεσαι έξω άμα σου «σκάσει» τέτοια υπόθεση και όταν έρχεσαι δεν πιάνεις τα κανάλια…» σχολιάζει έμπειρο κομματικό στέλεχος και βουλευτής. Αν και θέμα παραίτησής του έθεσε εξαρχής ο ίδιος με δηλώσεις του, για να το πάρει ακολούθως πίσω, στην κομματική σύσκεψη-ενημέρωση δεν συζητήθηκε το θέμα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πάντως ορισμένοι βουλευτές το κουβεντιάζουν ανοιχτά. Οπως λέει ένας από αυτόυς, «αν τα κάνει μαντάρα ένας υπουργός, τον θυσιάζεις και βγαίνεις μπροστά», θυμίζοντας μάλιστα, μάλλον με υπαινικτική διάθεση, πώς χειριζόταν ανάλογες υποθέσεις ο Ανδρέας Παπανδρέου, την πολιτική προσωπικότητα του οποίου εκθειάζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Στην πραγματικότητα οι «γκρίνιες» κάποιων βουλευτών για το θέμα «αγγίζουν» και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να προχωρήσει εγκαίρως στην καρατόμηση του υπουργού Ναυτιλίας και να μην αφήσει τις εξελίξεις να συμπαρασύρουν στη δίνη τους την εικόνα της κυβέρνησης συνολικά, η οποία είδε να εξανεμίζεται το κεφάλαιο που συσσώρευσε με τη θετική, όπως την κρίνουν, εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι βουλευτές αυτοί θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός έχασε την «ευκαιρία» να δείξει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Για άλλους πάλι, ορθώς ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε στην αποπομπή του κ. Κουρουμπλή: «Δεν πρέπει να λειτουργούμε υπό το κράτος των εντυπώσεων» αναφέρουν, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν ότι τίθεται εκ των πραγμάτων «θέμα Κουρουμπλή». «Ας τον διώξει στον ανασχηματισμό» συμπληρώνουν, αναδεικνύοντας πάντως «συνολικό θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης» και όχι μεμονωμένο.
Ερωτήματα για τη διαχείριση
Αλλά και το γεγονός ότι χρειάστηκε να συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετά 24ωρα μετά το ναυάγιο για να διατάξει ΕΔΕ για το αξιόπλοο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και να εξαγγείλει σειρά μέτρων υποδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας. «Δεν θα έπρεπε να φτάνουν καν τέτοια θέματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι για να διατάσσει… ΕΔΕ. Δεν γίνεται κάθε κρίση να «σκάει» επάνω του» αναφέρει βουλευτής, θέλοντας να καταδείξει το συνολικό κυβερνητικό πρόβλημα που υφίσταται.
Παράλληλα είναι αρκετοί εκείνοι που εγείρουν σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση του ναυαγίου και κυρίως για τη μη άμεση ενεργοποίηση όσων προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα με τη συγκρότηση επιτελικής επιτροπής διαχείρισης της κρίσης, αλλά και για τα προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η κάθαρση των κυκλωμάτων στη διακίνηση κ.λπ. «Οταν έχεις κυκλώματα, κάνεις κάθαρση» αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανής είναι η ανησυχία για το πλήγμα που δέχεται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου το οικολογικό προφίλ που καλλιεργούσε διαχρονικά ο πολιτικός αυτός χώρος.
«Crash test» για τη δεδηλωμένη
Στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σε πολλά μέτωπα η κυβέρνηση προστίθεται η δυσφορία αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και το τελευταίο κρούσμα διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ για τη διάταξη Κοντονή και τα νομικά δικαιώματα όσων έχουν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτή τη φορά όμως είχε και ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ΝΔ και ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση, όπως έκαναν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ καταψήφιζαν (βλ. σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, μουσουλμανικό τέμενος κ.λπ.).
Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» και «ανευθυνότητα» τη στάση αυτή ΝΔ και ΔΗΣΥ, ωστόσο η απόφασή τους να μην καταστούν άλλοθι για την απουσία της δεδηλωμένης, όταν οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν, δημιουργεί νέα δεδομένα στο κοινοβουλευτικό πεδίο. «Ανεξάρτητα του τι πιστεύουμε, ήρθε η ώρα η κυβερνητική πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» έλεγαν παράγοντες της ΝΔ. Οπως δήλωσε άλλωστε στη Βουλή ο εισηγητής του κόμματος Κ. Γκιουλέκας, «από τούδε και στο εξής κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνούν σε ένα ζήτημα η ΝΔ πρόκειται να πάρει αρνητική θέση, να μη στηρίξει οτιδήποτε, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί, και να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία».
Ενώ ο Θ. Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε και εκ μέρους της ΔΗΣΥ: «Δεν θα δώσουμε στο εξής άλλοθι στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση σχεδίων νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αν στα άρθρα και στις τροπολογίες που εισηγείστε δεν έχετε την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, να γνωρίζετε ότι δεν θα βρείτε σε εμάς καμία στήριξη ώστε να αναπληρώσετε με τις δικές μας ψήφους την ετερόκλητη συμφωνία συμφερόντων που συνδέει τη συμμαχία των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».
Το όλο θέμα αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς τα επόμενα 24ωρα εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ακολούθως προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επί του οποίου θεωρείται δεδομένη η διαφωνία των ΑΝΕΛ, οπότε η κυβέρνηση θα δοκιμάσει ένα πραγματικό crash test.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ