από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τις τράπεζες

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταδιωκόμενα από τις αμαρτίες του παρελθόντος δεν μπορούν να στηρίξουν την επιδιωκόμενη ανάκαμψη
Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τις τράπεζες
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα είναι δηλωτική της επιφύλαξης για το τραπεζικό σύστημα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενα φάντασμα πλανάται εδώ και καιρό πάνω από τον άλλοτε χρυσοκεντημένο ελληνικό τραπεζικό ουρανό.
Η φήμη που διέτρεχε όλο το προηγούμενο διάστημα την εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά μιλούσε για ένα σκάνδαλο που άκουγε στο κωδικό όνομα «Libra» και αφορούσε πλήθος ανώτατων τραπεζικών στελεχών.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις ένας διακεκριμένος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας με υψηλές διασυνδέσεις στον Λευκό Οίκο στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα, ευγενείς φιλοδοξίες εμπλοκής στην αμερικανική πολιτική σκηνή και στενές επαφές με το πολιτικό προσωπικό των Αθηνών προσέγγισε ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και προσφέρθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να αγοράσει ένα σύνθετο πακέτο ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, διεκδικώντας βεβαίως γενναία έκπτωση της τάξης του 50%-60%.

Κατά μία εκδοχή η διεκδίκηση του εν λόγω επιχειρηματία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014, αλλά έλαβε διαστάσεις και εν τέλει εξελίχθηκε ολοκληρωμένα μετά το φθινόπωρο του 2015, αφού είχε προηγηθεί το φιάσκο του δημοψηφίσματος και είχαν μεσολαβήσει η συμφωνία του τρίτου Μνημονίου και οι δεύτερες νικηφόρες για τον κ. Τσίπρα εκλογές.

Το ντιλ εξαγοράς του πακέτου των δανείων επιτεύχθηκε κάποια στιγμή, τα τραπεζικά στελέχη συνηγόρησαν στην πραγματοποίησή του προσφέροντας όντως τη γενναία έκπτωση που διεκδικούσε ο αμερικανός επιχειρηματίας και εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα προσφέροντας κάποια προκαταβολή εγγύησης της συναλλαγής.

Οι συναλλαγές λοιπόν εξετελέσθησαν, τα δάνεια εξαγοράστηκαν με έκπτωση, αλλά η συνέχεια περιγράφεται άκρως ενδιαφέρουσα. Τα εξαγορασθέντα δάνεια μεταπωλήθηκαν από εταιρεία δικών του συμφερόντων στην Κύπρο έναντι υψηλότερου - από εκείνο της εξαγοράς - τιμήματος στους αρχικούς δανειολήπτες, εξασφαλίζοντας σε εκείνους ένα γενναίο «κούρεμα» και στον διαπρεπή ελληνοαμερικανό επιχειρηματία γρήγορο και ικανοποιητικό κέρδος.

Το παράδοξο και κατ' ελάχιστον ηθικώς κολάσιμο είναι το γεγονός ότι στο πακέτο των εξαγορασθέντων δανείων περιλαμβάνονταν και δάνεια - προσωπικά και άλλα - επιφανών στελεχών της εν λόγω τράπεζας, τα οποία είτε εξοφλήθηκαν είτε διευθετήθηκαν κατά τρόπο ευνοϊκό για τα συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι τα δάνεια των τραπεζικών στελεχών και η εξόφληση ή η ευνοϊκή ρύθμισή τους ήταν προαπαιτούμενο για την επίτευξη του ντιλ.

Αλλοι πάλι, οι πλέον καχύποπτοι και οι ρέποντες στη συνωμοσιολογία, προεξοφλούν ότι τα κέρδη της συναλλαγής που επέτυχε ο συγκεκριμένος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αποτέλεσαν τη βάση ενός κρίσιμου και χρήσιμου «κουμπαρά» για διάφορες διευθετήσεις οικονομικών και άλλων εκκρεμοτήτων, των πολιτικών συμπεριλαμβανομένων. Εκτιμάται ότι ο εν λόγω «κουμπαράς» προικοδοτήθηκε με περίπου 60-70 εκατ. ευρώ.

Μέχρι πρότινος τα παραπάνω, συνοδευόμενα και από πλήθος άλλων παρατυπιών που συνδέονταν με παραβιάσεις των capital controls, αποτελούσαν φήμες και διαδόσεις που διέτρεχαν όπως είπαμε την εγχώρια τραπεζική αγορά.
Τελευταία ωστόσο σειρά γεγονότων ήλθαν να προσθέσουν επιβεβαιωτική ύλη στις προαναφερόμενες διαδόσεις και να συνδέσουν τις φήμες με γεγονότα. Εγινε γνωστό κατ' αρχήν ότι ο γενικός επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχας ερευνά συστηματικά την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και ότι αντίστοιχο έλεγχο επιχειρεί και ο ευρωπαϊκός SSM. Τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποιήθηκε επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι προσχέδιο του πορίσματος της Τράπεζας της  Ελλάδος διαβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς και επιπλέον εστάλησαν στοιχεία λογαριασμών που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη στον εισαγγελέα που εποπτεύει πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας έχει αποφύγει έως τώρα οποιαδήποτε άλλη αναφορά στη συγκεκριμένη έρευνα και έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα ελέγχου του κ. Πάσχα.

Ωστόσο η έρευνα επιδρά, δημιουργώντας τα δικά της γεγονότα. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απομάκρυνε ήδη σημαντικό αριθμό στελεχών της και λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα και σε εταιρείες που εποπτεύει, όπως η MIG, και ταυτόχρονα προσπαθεί να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις λέγοντας ότι η έρευνα αφορά υποθέσεις του παρελθόντος και επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα έχει προβεί σε εκτεταμένη διοικητική μεταβολή και έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας περιόδου.

Παρά ταύτα η πίεση όχι μόνο προς την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά συνολικά προς το τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα είναι δηλωτική της επιφύλαξης και της αμφισβήτησης των σχεδίων εξυγίανσης.

Η όλη υπόθεση πάντως χαρακτηρίζεται εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη στη διαχείρισή της. Επιτείνει την καχυποψία, διατηρεί την αμφισβήτηση, απειλεί και αυτή ακόμη τη συστημική ευστάθεια. Επιπλέον δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι πολλές υποθέσεις δανείων του παρελθόντος έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθιστώντας επιφυλακτικά τα στελέχη των τραπεζών στην ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Τυχαίνει επίσης να συμπίπτει χρονικά όλη αυτή η υπόθεση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και με τους εξειδικευμένους ελέγχους που διενεργεί ο ευρωπαϊκός SSM. Συνδυαζόμενα τα γεγονότα αμφισβητούν επί της ουσίας την ικανότητα των εγχώριων τραπεζικών στελεχών να διαχειριστούν τον κυκεώνα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία παρά τις πολλές προσπάθειες δεν περιορίζονται, κρατώντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αμυντική θέση.

Κακά τα ψέματα, οι ελληνικές τράπεζες καταδιωκόμενες από τις αμαρτίες του παρελθόντος δεν είναι σε θέση να παίξουν τον ρόλο που αρμόζει στις περιστάσεις. Δεν δύνανται, όσο καταδιώκονται από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, να εκτελέσουν το βασικό χρηματοδοτικό τους έργο, δεν έχουν τους πόρους, ούτε τις δυνάμεις να κινητοποιήσουν νέους, δεν μπορούν επί της ουσίας να στηρίξουν την επιδιωκόμενη από όλες τις πλευρές ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας.

Οι ευρωπαίοι ελεγκτές δεν κρύβουν το πρόβλημα. Θεωρούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεσμευμένο και την πλειονότητα των τραπεζικών στελεχών αλυσοδεμένη από τις προηγούμενες πράξεις και επιλογές τους.
Οπως χαρακτηριστικά λένε στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες, «δεν μπορούν εκείνοι που έδιναν αφειδώς τα δάνεια στην προηγούμενη περίοδο να φέρουν τώρα τα οφειλόμενα πίσω». Και προσθέτουν ότι «έχουν οικοδομηθεί στον χρόνο σχέσεις και έχουν αναπτυχθεί δεσμοί που δύσκολα σπάνε».

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι στους επόμενους έξι με εννέα μήνες το τραπεζικό σύστημα θα περάσει πολλές δύσκολες μέρες. Μέχρι τον προσεχή Μάιο, οπότε και θα έχει κριθεί αν αντέχει στα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθεί όλα θα μοιάζουν επισφαλή και δύσκολα. Για να ξεπεραστούν τα πολλά κύματα αμφισβητήσεων θα πρέπει να γίνουν γενναίες επιλογές και βεβαίως να ξεδιαλυθούν υποθέσεις που υποκρύπτουν αθέμιτες πράξεις και συναλλαγές. Ο καιρός θα δείξει αν όντως υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες για ένα νέο ξεκίνημα που θα ξαναφέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δικαιολογίες | 25/09/2017 16:10
  Όπως γνωρίζετε και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αλλάξει και η μετοχική τους σύνθεση έχει διαφοροποιηθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται καθαρά σε πολιτικές επιλογές. Αυτά που γράφετε είναι μια ακόμη προσπάθεια δικαιολόγησης της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.
  ΧΒ
  απάντηση69
   
   
   
  Έννομη τάξη, ηθική, ισότητα. | 25/09/2017 14:01
  Οι τράπεζες θα σωθούν αν δεν χορηγούν δάνεια σε αφερέγγυους επιχειρηματίες, αν καταργηθούν ασυλία-ατιμωρησία-ακαταλόγιστο δανειοδοτών υπαλλήλων σε αναξιόπιστους ελεύθερους επαγγελματίες, αν ενταχθούν οι τραπεζικοί εργαζόμενοι στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων, αν παύσουν τα προνόμια απασχολουμένων τραπεζών αναφορικά με αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις, παροχές, δανειοδοτήσεις, υγειονομική περίθαλψη, εφάπαξ, επικουρικά, συντάξεις που επιβαρύνουν πιστωτικά ιδρύματα-κράτος-καταθέτες και αν εισπραχθούν από τις τράπεζες τα κόκκινα-αγύριστα-κλεμμένα δάνεια μέσω κατάσχεσης-ρευστοποίησης των κινητών-ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων-οφειλετών.της αγοράς.
  Τερέζα
  απάντηση88
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ρε δεν πάτε στον διάολο; | 25/09/2017 13:29
  η εποχή που πληρώναν τα κορόϊδα οι φορολογούμενοι για τις αμαρτίες των τραπεζών έχει περάσει. Αν οι τράπεζες μετά από τετρακόσιες ανακεφαλαιώσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, τότε να κλείσουν ώστε να προκύψουν άλλες στη θέση τους. Διαφορετικά να πληρώσουν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους
  όχι άλλο χρήμα φορολογούμενων
  απάντηση125
   
   
  Ναι μεν αλλα οχι αλλοθι | 25/09/2017 13:28
  να προσεξετε τα αλλοθι στους στρατηγικους κακοπληρωτες που σε αντιθεση με την αντιστοιχη κατηγορια των ΗΠΑ δεν επιστρεφουν και τα κλειδιά των ενυπόθηκων δανειων .Θα περιμενε κανεις από το Βημα να εχουν κανει μια κριτικη για το Ν κατσελη και την πολιτικη Συσαχθειας που επικουρουμενη από λομπιστες των πρωιναδικων θελουν να χαριστουν τα δανεια ή να τα αγορασουν τσαμπα βρησκοντας ξαφνικα λεφτα ,Θα ηταν χρησιμο καποτε να μας πειτε το ποσοστο των εχοντων που δεν πληρωνουν και ποσοι θεωρουν ανηθικο να μην πληρωνεις τις υποχρεώσεις σου .Για ενημερωση στις Ηπα ηταν γυρω στο 25% εκεινων που η αξια των ακινητων ειχε αρνητικη διαφορα σε σχεση με δανειο με επιστροφή κλειδιων και 80%.
  pm
  απάντηση46
   
   
  αποδοση ευθυνων | 25/09/2017 11:13
  Ο συντακτης του αρθρου στεκεται μονο στην ευθυνη των τραπεζων οσον αφορα στα δανεια, τα οποια δωθηκαν σε αλλες οικονομικες συνθηκες, και δεν μιλαει καθολου για το κλιμα που δημιουργισε η παρουσα πολιτικη κατασταση που ειχε σαν αποτελεσμα την εκτοξευση των κοκκινων δανειων ακομα και απο τους εχοντες και κατεχοντες που σκεφτηκαν να εκμεταλευτουν την κατασταση. Που ειναι η συνδρομη της πολιτειας οπως συνβαινει σε ολα τα κρατη του κοσμου που σεβονται την υποσταση τους; Εδω το δεν πληρωνω εχει παρει τραγικες διαστασεις με τις ευλογιες του παροντος πολιτικου αφηγηματος,. Ποσες και ποσες φορες δεν εχουν γραφτει αρθρα για τους στρατηγικους κακοπληρωτες;Η πολιτεια εχει την μεγαλυτερη ευθυνη για ΟΛΑ.
  eARK-AS
  απάντηση156
   
-