Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή ζήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που υπέβαλαν με θέμα την «εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό».

Ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί του, τους οποίους η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε με πέντε λέξεις: «Άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία και αλαζονεία». Εν τω μεταξύ, ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση του αιτήματος για την συνδρομή του EMSAπροσκόμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος κατέθεσε χάρτες με το δορυφορικό στίγμα του αντιρρυπαντικού σκάφους που ζητήθηκε και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασε στο Πέραμα την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 2.30 το μεσημέρι, κατηγορώντας τον κ. Κουρουμπλή ότι ψεύδεται όταν λέει ότι το εν λόγω σκάφος έφτασε μια ημέρα μετά, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου το βράδυ.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης το σκάφος («Αktea»)του EMSA«πέρασε μέσα από το ναυάγιο». «Έχουμε ένα απορρυπαντικό σκάφος, περνάει μέσα από το ναυάγιο και δεν ενημερώνει κανένας τον ΕΜSΑ ότι το χρειαζόμαστε», είπε, σημειώνοντας πως αν κράτος – μέλος του EMSAζητήσει την συνδρομή σκάφους, αυτό διακόπτει οτιδήποτε άλλο κάνει και σπεύδει να επιχειρήσει εντός 24 ωρών. Και ότι ως εκ τούτου, αν το υπουργείο είχε ζητήσει από την Κυριακή, ημέρα του ναυαγίου, την συνδρομή του, το σκάφος αυτό θα μπορούσε από την επομένη να έχει έρθει για να αναλάβει την απορρύπανση. «Το μέγεθος της ταχύτητας που λέτε ψέματα ξεπερνάει την δυνατότητά μας να τα παρακολουθούμε. Δεν σας κατηγορούμε για το ναυάγιο αλλά για όλη την διαχείριση μετά το ναυάγιο. Η εικόνα σας να είστε κολλημένος στην καρέκλα είναι πιο αξιοθρήνητη. Δεν είναι τίποτε να παραιτηθείτε. Υπάρχουν και άλλοι άξιοι. Δεν είστε τόσο αναντικατάστατος. Έπρεπε να παραιτηθείτε αμέσως», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι υποτίμησε εντελώς το ατύχημα «και για αυτό τους ξέφυγε η κηλίδα».

Ωστόσο, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ διέψευσε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας δηλώνοντας ότι «το ημερολόγιο του πλοίου λέει άλλα», ενώ τον κάλεσε «να το ψάξει περισσότερο» και να μην προβαίνει σε «θεατρικές κινήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος επικαλέστηκε το ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, το πέρας αποδέτησης του πλοίου έγινε στις 7.30 το πρωί της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου στην Δραπετσώνα.

Η κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε τον υπουργό ότι ενώ σημειώθηκε το ναυάγιο εκείνος ταξίδεψε στο Λονδίνο και γύρισε τρεις μέρες μετά, ενώ είχε σημειωθεί ήδη η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχουμε στην περιοχή. Ενώ χαρακτήρισε μείζονος σημασίας και την στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, «κρύβεται με τέτοια ταχύτητα που ποτέ δεν έχω ξαναδεί ποτέ». «Η ζημιά δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον πρωθυπουργό σας που χαριεντίζεται στην Κρήτη κάνοντας εξαγγελίες. Αφορά όλους μας», είπε η πρώην υπουργός. Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε σφοδρά στον υπουργό λέγοντας ότι «έχετε γίνει περίγελως με τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σας». «Ναυάγια θα γίνονται πάντα. Και δεν είπαμε ποτέ ότι ένας υπουργός φταίει για το ναυάγιο. Αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της στην διαχείριση της κατάστασης», σημείωσε.

«Αντί να έχετε προχωρήσει ήδη στην παραίτησή σας μετά την καταστροφή, μας αντιμετωπίζετε ως ιθαγενείς», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης στον κ. Κουρουμπλή ενώ ο Κ. Σκρέκας τον κάλεσε: «Παραιτηθείτε. Είναι ηθική και πολιτική σας υποχρέωση. Διασώστε ότι μπορείτε από το προσωπικό σας ναυάγιο». Στο θέμα των αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από την ρύπανση του Σαρωνικού αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τραγάκης, ενώ σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος «με ποιο ηθικό δικαίωμα και πόσες οκάδες πολιτικού κυνισμού διαθέτει ο υπουργός Ναυτιλίας για να κάθεται στρογγυλοκαθισμένος στην καρέκλα του υπουργού και να μην παραιτείται».

Κουρουμπλής: Σκυλεύουν πάνω σε ένα ατύχημα

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι «θα έπρεπε η υπόθεση αυτή να μην γίνει ευκαιρία για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με φθηνό τρόπο» και κατηγόρησε τα κόμματα που διακυβέρνησαν επί σειρά ετών τη χώρα ότι δεν έκαναν τίποτα για να καθαρίσουν τα κυκλώματα των καυσίμων στην θάλασσα. «Η ΝΔ θυμήθηκε ότι υπάρχει και υπουργείο Ναυτιλίας και ναυτιλιακή πολιτική της χώρας. Ήρθαν σκυλεύοντας πάνω σε ένα ατύχημα. Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που μόλις έγινε το ατύχημα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο ή να επισκεφθεί το υπουργείο για να ενημερωθεί», είπε.

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραιτηθεί ο υπουργός και ας πούμε όσα ψέματα θέλουμε, κάτι θα μείνει», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής και αναφερθείς στο πλοίο του EMSAπου βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2009, είπε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκε. Επικαλούμενος την δήλωση του Οργανισμού είπε ότι εκτός του πλοίου που ήταν στην Ελλάδα και το οποίο απελευθερώθηκε την Τρίτη το βράδυ για να είναι έτοιμο να αναλάβει Τετάρτη πρωί, διότι μέχρι τότε μάζευε τα πετρέλαια του «Πάτμος», μπορούσαμε να κάνουμε αίτημα για τα τρία πλησιέστερα: της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Το χαρτί του EMSAλέει ότι ήθελε τρεις μέρες και δέκα ώρες και λέει ότι πρέπει ένα κράτος – μέλος να έχει εξαντλήσει τις εθνικές δυνατότητές του και μόνο τότε μπορεί να ζητήσει την συνδρομή του EMSA. «Αυτή είναι όλη η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι γκεμπελίστικα», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Αθ. Θεοχαρόπουλου, είχε πει ότι «ευθύνες (για το ναυάγιο) υπάρχουν και θα βρεθούν», τονίζοντας ότι όλα έγιναν εγκαίρως. «Δεν μπορεί να μιλάει ο καθένας εύκολα και αβασάνιστα και αδαπάνως», τόνισε, ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος του είπε: «Θα έπρεπε να έχετε παραιτηθεί και αφού δεν το κάνατε εσείς θα έπρεπε να το έχει κάνει ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν ευθύνες. Ατυχία δεν είναι ότι το ναυάγιο έγινε την νύχτα, ατυχία είναι ότι στην θέση του υπουργού ήσασταν εσείς». Ο κ. Κουρουμπλής του απάντησε: «Αδικείτε τον εαυτό σας. Παρασύρεστε από το κλίμα που προσπαθούν κάποιοι από τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευσης. Για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα», ενώ για το θέμα της παραίτησης είπε: «Θα το κρίνουν άλλοι αυτό. Και η κοινωνία έχει κρίνει και έχει αποδώσει στον καθένα τις ανάλογες εξουσίες».

Θεοδωράκης: Δημαγωγία αντί για υπευθυνότητα

Σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκηςαπέδωσε στην κυβέρνηση «αυταπάτες και δημαγωγία αντί για υπευθυνότητα». Αναφέρθηκε στην καθυστέρηση προσφυγής στον EMSAκαι στην απουσία του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα. Δεν υπήρξε ταχεία επέμβαση, τόνισε ενώ ανέφερε ότι είναι υποκριτικό ότι κόπτονται οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα οικολογικά προβλήματα και ότι είναι ανίκανη αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα δυνατό τιμόνι», υπογράμμισε και ζήτησε συνολικό σχεδιασμό με την συμμετοχή όσων επιβάλλεται για τον Σαρωνικό.