Σε πλήρη εξέλιξη είναι, όχι μόνο ο πολιτικός, αλλά και ο επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. με φόντο τα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξέλθει με το λιγότερο δυνατό κόστος από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της μόλυνσης του Σαρωνικού.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαπολύσει αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα, ενώ από το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να μεταθέσουν τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα. Αυτό συνέβη και χθες με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, απ΄ όπου και μίλησε για την έρευνα, την καινοτομία και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ το βράδυ απηύθυνε ομιλία σε πολύ μεγάλο ακροατήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο 3ο περιφερειακό συνέδριο.

Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να κερδίσει πόντους από τη λανθασμένη πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης και μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της προχθεσινής του παρουσίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, επισκέφθηκε το Κερατσίνι και μίλησε με ψαράδες, ενώ είπε ότι δεν έχει ταβάνι η κυβερνητική ανικανότητα για την πετρελαιοκηλίδα.

Η υπόθεση της μόλυνσης του Σαρωνικού, μια ακόμα περιβαλλοντολογική κρίση στην Αττική, μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μόνο που το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η κατάσταση εξαιρετικά δυσχερής για την κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής είναι παρών και δεν έχει παραιτηθεί, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μην υπάρχει εκτενής δημοσιότητα του θέματος από φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ.

Το μέλλον του Π. Κουρουμπλή αναμένεται να κριθεί άμεσα (δεν αποκλείεται απομάκρυνσή του εντός των επομένων 72 ωρών) και ανάλογα με το εάν θα υπάρχουν άλλες αποκαλύψεις για τη διαχείριση της υπόθεσης που θα τον φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κάλεσε προχθές τον υπουργό και του έκανε έντονες παρατηρήσεις για τη στάση του και τη δημόσια εικόνα του και ειδικά για την εμμονική του άποψη ότι δεν παραιτείται ποτέ!

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί και το συγκεκριμένο θέμα, παρά την επισήμανση του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι πήγε στο Κερατσίνι να μιλήσει με ψαράδες και όχι για αντιπολίτευση, πάνω στην πετρελαιοκηλίδα, αλλά για να συζητήσει όσα πρέπει να γίνουν.

Και μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να λέει ότι δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, αλλά το σύνθημα της είναι ότι «η κυβέρνηση βουλιάζει στον Αργοσαρωνικό, όπως κάηκε το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Αττικής», ζητείται η παραίτηση του Π. Κουρουμπλή, ενώ πολλά στελέχη της εξαπολύουν σφοδρή επίθεση με αναρτήσεις τους στα social media και με παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ.

Απέναντι σε αυτή την επιθετική στάση της Ν.Δ. ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους χθες το βράδυ από το Ηράκλειο, άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε τις δυσκολίες, αλλά επιχειρεί να κρατήσει την κοινωνία όρθια βγάζοντας τη χώρα από την κρίση.

Σε μια μέρα που στην Αθήνα έγινε η μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και υπήρξε η απόφαση της Eldorado να παραμείνει τελικά στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση του θα είναι αυτή που βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ενώ σε πολλά σημεία έκανε κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη με βάση και τα όσα είπε στη ΔΕΘ.

Ο Αλ. Τσίπρας που θα επισκεφθεί και το Άγιον Όρος την προσεχή Τετάρτη, προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους και την υπερπροβολή από το επιτελείο του της προσωπικής παρέμβασής του σε σειρά ζητημάτων.

Το κρίσιμο όμως τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι την προσεχή Τρίτη, όταν θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελέσει δοκιμασία, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι αρνητικοί, ενώ υπάρχει η απόφαση της αντιπολίτευσης να μην ψηφίζει όσα δεν στηρίζουν και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Από την άλλη πλευρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αντιπαραβάλλει τη δική του πολιτική πρόταση. Και όπως μεταδίδει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, η ομιλία του ήταν ένα «σύγχρονο πολιτικό μανιφέστο», αν και για τα πολλά απ’ όσα είπε στη ΔΕΘ υπάρχουν αντιδράσεις από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, όπως π.χ. των δασκάλων.