Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, προσδιορίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με αντικείμενο την επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου-Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συγκεντρώνει ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις προωθούμενες διατάξεις, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν όλα τα κόμματα, ιδίως μετά το «τελεσίγραφο» από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι στο εξής, έστω και αν συμφωνούν, δεν θα ψηφίζουν διατάξεις που δεν θα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ.Κοντονής, μόλις χθες, μετά την απόσυρση της τροπολογίας που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τροπολογία που οι ΑΝΕΛ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν, αν και τα ζητήματα σεβασμού στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα της Κουμουνδούρου, με χαρακτηριστική περίπτωση την ηχηρή παρέμβασή της στο ζήτημα της Μανωλάδας, πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Κοντονής έχει χαρακτηρίσει πρωτοφανή και ανεύθυνη τη στάση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τους έχει καλέσει να σκεφτούν τι θα γίνει αν επαναληφθεί η αποκλίνουσα στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο υπουργός έχει, επίσης, ενημερώσει το Σώμα ότι η τροπολογία που αποσύρθηκε θα επανακατατεθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εν προκειμένω είναι αυτό που εισάγεται προς συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την προσεχή Τρίτη.