Νέα δεδομένα που απειλούν να ανατινάξουν την διαδικασία εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά, δημιουργεί η απαντητική επιστολή της Vodafone, που έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου.

Ο κ. Αλιβιζάτος ενημέρωσε τους υποψηφίους αρχηγούς ότι η προσφορά της εταιρίας αφορά μόνον την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας «δια ζώσης». Η κάλπες μπορούν να στηθούν το νωρίτερο τον προσεχή Φεβρουάριο. Το κόστος ανέρχεται στα 900.000 € συν Φ.Π.Α. Η προσφορά της εταιρίας δεν αναφέρει ο,τιδήποτε για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Ο κ. Αλιβιζάτος έχει ήδη επικοινωνήσει με τις εταιρίες WIND και ΟΤΕ, από τους προέδρους των οποίων ζήτησε να τον ενημερώσουν έως το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αν μπορούν και, βεβαίως, αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, με ψηφοφορία “δια ζώσης” και μόνον, κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες (5 και 12 Νοεμβρίου) και με ποιους οικονομικούς όρους.

Μετά την παραλαβή της επιστολής Αλιβιζάτου στα επιτελεία των υποψηφίων επικράτησε αναταραχή και αμηχανία. Η Χαρ. Τρικούπη, έθετε το ερώτημα γιατί ένα έργο για το οποίο στις εκλογές της ΝΔ χρειάστηκαν 22 μέρες τώρα απαιτούνται 5 μήνες. Από άλλα επιτελεία μεταδιδόταν μια έκπληξη για το τίμημα που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ζητήθηκε από τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση κοινός τόπος ήταν ότι οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν τον Φεβρουάριο αλλά ούτε και μπορούν να γίνουν χωρίς την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και την απάντηση των δύο εταιριών είναι πολύ πιθανό το γόρδιο δεσμό να προσπαθήσουν να λύσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί σε συνάντηση που θα έχουν με τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Ανακοίνωση Αλιβιζάτου

«Απαντώντας στην από 6.9.2017 επιστολή του κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτου, εταιρία VODAFONE απέστειλε σήμερα προς την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας την προσφορά της για την διεξαγωγή της εκλογής προς ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. Η προσφορά της εταιρίας περιορίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων και την κάλυψη «δια ζώσης» ψηφοφορίας, με πλησιέστερη ημερομηνία την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου 2018 και κόστος 900.000 € + ΦΠΑ.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναμένει τις προσφορές των εταιριών ΟΤΕ και WIND, προς τις οποίες έχει ήδη απευθυνθεί, ζητώντας τους να διευκρινίσουν αν μπορούν να εξασφαλίσουν τα ανωτέρω κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες, δηλαδή στις 5 και 12 Νοεμβρίου 2017, και με ποιο κόστος».

Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο δρόμος για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας.

Παρακολουθώ και ενισχύω τις προσπάθειες του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου και των στελεχών που έχει επιλέξει για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Περιμένουμε τις προτάσεις όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν – και να εγγυηθούν – το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και σύντομα, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση, όλοι οι υποψήφιοι, να υιοθετήσουμε την τεχνικά αρτιότερη λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα.

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη

Παρέμβαση στο θέμα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ – 3. Μετά την επιστολή της Vodafone στην επιτροπή Αλιζιβάτο, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για τεχνικά θέματα που δεν αφορούν τους πολίτες. Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, το ενδιαφέρον θα είναι να υπάρξει μια ενωμένη και ισχυρή Κεντροαριστερά.

Μεγιστοποιείται ένα ζήτημα το οποίο είναι τεχνικό. Τις εκλογές δεν τις έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ αλλά η επιτροπή Αλιβιζάτου η οποία και κάνει προσπάθειες. Υπερασπίζομαι την παρουσία του κ. Αλιβιζάτου και θεωρώ ότι μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη διαδικασία. Εάν δεν μπορεί να γίνει στις 5 Νοεμβρίου, ας γίνει λίγο μετά.

Τον πολίτη τον ενδιαφέρει αν εμείς έχουμε να πούμε κάτι. Για τους φόρους, για την ανεργία των παιδιών του, για όσους έφυγαν στο εξωτερικό και για όσους έμειναν εδώ.

Ο στόχος δεν είναι οι ημερομηνίες ή ο αριθμός των υποψηφίων. Ο στόχος είναι την επόμενη ημέρα των εκλογών να υπάρξει μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγεί σε ένα ιδρυτικό συνέδριο της ενωμένης Κεντροαριστεράς, για να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον μικρό δικομματισμό».