Το σκηνικό είναι άκρως πολεμικό μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ένταση περισσεύει σε όλα τα μέτωπα. Με τη συμπλήρωση χθες δυο ετών από την δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνουν κατακόρυφα οι πολεμικοί τόνοι μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς.

Μετά και την παρουσία στη ΔΕΘ των δυο βασικών μονομάχων, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου καταγράφηκαν πλήρως δυο διαφορετικά αφηγήματα για την Ελλάδα από εδώ και πέρα, η αντιπαράθεση γενικεύεται σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, πέραν της οικονομίας.

Εν μέσω του πολέμου για τις δημοσκοπήσεις, οριοθετείται πλήρως το πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ των δυο κεντρικών κομμάτων εξουσίας και αποτυπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία τους για το επόμενο διάστημα.

Η πολεμική ατμόσφαιρα και οι υψηλοί τόνοι είναι η αναγκαία συνθήκη και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ και γι’ αυτό η σύγκρουση είναι μετωπική, όπως π.χ. συμβαίνει στο μείζον θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Σαρωνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να παραστεί χθες στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που ανέβαλε να βγει αυτός μπροστά, και όχι κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος, του συγκρούστηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την άμεση παραίτηση του οποίου και ζήτησε.

Ήταν τέτοια η ένταση που σε ορισμένα σημεία ο Π. Κουρουμπλής διέκοπτε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χαρακτηρισμούς, όπως «ψεύτη» και δεν θα παραιτηθώ ποτέ» για να εισπράξει την οργισμένη ανταπάντηση: «Δεν ντρέπεστε λίγο, υπόλογος είστε εδώ πέρα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει με πολλές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα να δίνει ο ίδιος τον τόνο της αντιπολίτευσης της Ν.Δ. θα μιλά περισσότερο για το αύριο, θέλοντας να εμπεδωθεί η εικόνα στους πολίτες ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός.

Και μέσα στη γενικευμένη σύγκρουση για την περιβαλλοντολογική καταστροφή και τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή της, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να βγει και αυτός μπροστά. Κινούμενος με βάση την γενική αρχή της στρατηγικής του, ότι αυτός πρέπει να βγει πιο δυναμικά μπροστά, αντεπιτέθηκε με δήλωση για τη συμπλήρωση των δυο ετών από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

«Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια, αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας ουσιαστικά και το στίγμα του κυβερνητικού αφηγήματος από εδώ και πέρα: «τελειώνουν τα μνημόνια».

Ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις περιοδείες του, με τη συμμετοχή του και ομιλία το βράδυ στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, το οποίο ξεκίνησε χθες με κεντρική ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί εκ νέου στον πρόεδρο της Ν.Δ. και θα συνεχίσει να κινείται στη βάση των διαχωριστικών γραμμών, ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, όπως λένε χαρακτηριστικά στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Παράλληλα, όμως, όλα τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη είναι σε διάταξη μάχης και εξαπολύουν επιθέσεις στη Ν.Δ., όπως ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που χθες εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη με επίκεντρο την επισήμανση ότι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία.

Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να διαχειριστούν, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, και τη σχέση τους με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που προχθές στη Βουλή απαίτησαν να αποσυρθεί τροπολογία που αφορούσε την λεγόμενη Τουρκική Ενωση Θράκης. Εξάλλου υπάρχουν την επόμενη περίοδο σειρά νομοθετημάτων που εκ των πραγμάτων οι ΑΝΕΛ θα διαχωρίσουν την θέση τους. Ο πονοκέφαλος όμως δημιουργείται στο Μέγαρο Μαξίμου από την απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην υπερψηφίζουν πλέον ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνούν, αλλά οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίζουν.

Η επόμενη περίοδος θα είναι άκρως πολεμική, όπως φαίνεται και από τη σύγκρουση των τελευταίων εικοσιτετραώρων: από τη μια πλευρά θα βρίσκεται η κυβέρνηση που ευελπιστώντας σε γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, θα επιμένει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας και αλλάζει το κλίμα. Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. θα υποστηρίζει, ότι εκτός από δυο μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές (πυρκαγιές βορειοανατολική Αττική και μόλυνση Σαρωνικού), υπάρχει η φοροεπιδρομή μέσω των εκκαθαριστικών της εφορίας, τις κατασχέσεις λογαριασμών, τους πλειστηριασμούς, κ.α.