Μετά και την κατηγορηματική δήλωση του Π. Κουρουμπλή ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ, το βάρος της συνευθύνης για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης με την μόλυνση στον Σαρωνικό πέφτει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηταν χαρακτηριστικός της στάσης του υπουργού Ναυτιλίας ο διάλογος που είχε την Τετάρτη στην Βουλή με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη:

Κυρ. Μητσοτάκης: «Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!»

Π. Κουρουμπλής: «Εσείς λέτε ψέματα».

Κυρ. Μητσοτάκης : «Ψεύδεστε κύριε υπουργέ».

Π. Κουρουμπλής: «Μητσοτακέικο ψέμα».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Μαζευτείτε κύριε υπουργέ».

Π. Κουρουμπλής: «Δεν σας φοβάμαι».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στον Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί».

Π. Κουρουμπλής: «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!»

Παρά τις παρασκηνιακές και απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι της κριτικής και όσο στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται ο προβληματισμός για το πλήγμα που δέχονται, ενώ φουντώνει και η δυσαρέσκεια για την υπερφορολόγηση, την εκρηκτική αύξηση των εισφορών και την ασφυξία στην οικονομία, η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως εισέρχεται σε ζώνη έντονης πίεσης.

Η φημολογία θέλει τον κ. Τσίπρα να αναζητεί διέξοδο και πιθανώς η επίσπευση του ανασχηματισμού να είναι η μοναδική του λύση.

Παρά ταύτα όμως, μία κίνηση υπό πίεση είναι πιθανό να προκαλέσει άλλου Τύπου εσωτερικές αναταράξεις και να οδοηγήσει σε οπισθοδρόμηση την ούτως ή άλλως δυσλειτουργική κυβέρνηση. Κάτι που θα προξενήσει μοιραία περιπλοκές εν όψει τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, εν όψει τέτοιων ενδεχόμενων εξελίξεων, πιθανολογείται μία αναζωπύρωση της εσωκομματικής συζήτησης.

Οπως είναι φανερό από τα λεγόμενα βουλευτών και στελεχών, στο σημείο που έχει φτάσει η κυβέρνηση μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια υπεράσπισης του όποιου κυβερνητικού έργου με ιδεολογικά κριτήρια, ενώ τα απτά αποτελέσματα της μνημονιακής στροφής θα αργήσουν ούτως ή άλλως να γίνουν αισθητά και να έχουν θετικό αντίκτυπο.