Μετωπική επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη δέχθηκε στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής για τις ευθύνες του στην διαχείριση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την ρύπανση του Σαρωνικού. Κατά την ενημέρωση για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως «έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερο» και ότι «αν στο τέλος της ημέρας


Μετωπική επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη δέχθηκε στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής για τις ευθύνες του στην διαχείριση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την ρύπανση του Σαρωνικού. Κατά την ενημέρωση για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως «έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερο» και ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες, να τις δούμε και να τις συζητήσουμε». Στην έκτακτη συνεδρίαση παρέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι καθυστέρησε τέσσερις μέρες να ζητήσει την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (EMSA) και ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί αν είχε την στοιχειώδη ευθιξία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και τον εκνευρισμό του υπουργού, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ! «Όσο μου το ζητάτε εσείς δεν θα παραιτηθώ ποτέ», είπε επί λέξει στον κ. Μητσοτάκη.

Κοντονής: Πρωτόγνωρη και ανεύθυνη η στάση ΝΔ και ΔΗΣΥ

Ο καβγάς μεταξύ των δυο πολιτικών ήταν οξύτατος, ενώ στο ηλεκτρισμένο κλίμα προστέθηκαν και οι αντιδράσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και εκπροσώπων άλλων κομμάτων, οι οποίοι ζήτησαν να αποβληθεί από την αίθουσα η υπουργική σύμβουλος η οποία, όπως κατήγγειλαν, έκανε γκριμάτσες και γελούσε ακούγοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «ακούγοντας τους υπουργούς σκέφτηκα ή ότι δεν έχουν συναίσθηση του προβλήματος και της έκτασής του ή δεν υπάρχει πρόβλημα» και ρώτησε τον κ. Κουρουμπλή γιατί δόθηκαν δυο παρατάσεις του αξιόπλοουτου δεξαμενόπλοιου από την Επιθεώρηση Πλοίων μέσα στο καλοκαίρι. «Τι έγινε; Υπάρχουν ευθύνες; Έχουν διερευνηθεί; Ένα πλοίο που δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ρώτησε τον υπουργό τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από την στιγμή που έγινε γνωστό το ναυάγιο μέχρι την κινητοποίηση όλων των φορέων για να περιοριστεί η έκταση της καταστροφής, ενώ τον κατηγόρησε ότι υποτίμησε την έκταση του προβλήματος.

Όπως του είπε, έπρεπε να περάσουν τρεις μέρες για να εμφανιστείτε: «Τι είχατε να κάνετε στο Λονδίνο τρεις μέρες και δεν επιστρέψατε αμέσως για να προίστασθε των ενεργειών;», τον ρώτησε. Εκείνο όμως που πυροδότησε την «έκρηξη» του κ. Κουρουμπλή ήταν η επισήμανση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καθυστέρησε τέσσερις μέρες για να ζητήσει την βοήθεια του EMSA, ενώ κατήγγειλε ότι ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, το έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού αναφέρει ότι του ζητήθηκε η βοήθειά του στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κουρουμπλήςεξεμάνη κάνοντας λόγο για «μητσοτακέικο ψεύδος». «Θα μαζευτείτε γιατί έχετε ευθύνες», του είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ο υπουργός του απάντησε: «Δεν σας φοβάμαι». «Ούτε εγώ, καθόλου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατέθεσε το σχετικό έγγραφο του EMSAδηλώνοντας: «Μεταξύ του ΕΜSΑ και του κ. Κουρουμπλή εμπιστεύομαι τον ΕΜSΑ». Οι αντιδράσεις του κ. Κουρουμπλή συνεχίστηκαν με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει: «Σα δεν ντρέπεστε. Σιωπήστε. Κατανοώ τον εκνευρισμό του ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί». Σε εκείνο το σημείο του απάντησε ο υπουργός ότι «όσο μου το ζητάτε εσείς δεν θα παραιτηθώ ποτέ». «Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και είστε υπόλογος για αυτή την καταστροφή. Ψεύδεστε δημόσια για το πότε ζητήσατε την βοήθεια του ΕΜSΑ», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παίρνοντας λίγο μετά τον λόγο ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι το πλοίο του EMSAβρισκόταν σε αποστολή: «Την Τρίτη το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει», είπε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη: «Σας ρώτησα πότε ζητήσατε την βοήθεια του ΕΜSΑ». «Το πλοίο ήταν σε αποστολή.

Όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα», απάντησε ο υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έχει προσωπικό μένος μαζί του. Όσον αφορά την διαμονή του τις επίμαχες ημέρες του ναυαγίου στο Λονδίνο, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δεν θα μιλήσει τώρα για αυτό διότι αφορά υπόθεση «που αγγίζει τα όρια πολύ ψηλά για τη χώρα». «Κάναμε αυτό που δεν κάνατε εσείς ποτέ για την χώρα και όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε για αυτό και τότε θα δούμε τι αποτέλεσμα είχε το ταξίδι για την ελληνική ναυτιλία», πρόσθεσε. Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία «θα βάλουμε όριο ηλικίας στα πλοία αυτά», κατηγορώντας ΝΔ και ΠαΣοΚ ότι «δεν το κάνατε γιατί δεν είχατε το κουράγιο να τα βάλετε με αυτά τα συμφέροντα».

Την πεποίθησή του ότι έχει αναστρέψιμα αποτελέσματα το σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα που σημειώθηκε στον Σαρωνικό, εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος. Ενώ και ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας. Σε ένα μήνα-40 μέρες τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν, όπως καταγράφηκαν στα σχετικά σήματα, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι το σχέδιο διαχείρισης μπήκε κανονικά σε εφαρμογή, ενώ όπως λένε οι διεθνείς εμπειρογνώμονες «αυτά που κάνατε τα έχετε κάνει σωστά». «Είμαστε από πάνω και θα συνεχίσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα», ενώ για την ολοκλήρωση της απορύπανσης, όπως είπε, θα γίνει σε συνεργασία με επιστημονικούς πανεπιστημιακούς φορείς (Κρήτη, ΕΜΠ).

Σκληρή κριτική άσκησε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Ι. Μανιάτης τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «όφειλε να παραιτήσει τον υπουργό του αφού δεν είχε την ευθιξία να το πράξει μόνος» και κατηγόρησε τον κ. Κουρουμπλή ότι αυτό που είπε ήταν ότι «δεν φταίει σε τίποτα ο ίδιος και εμμέσως επέδωσε στο Λιμενικό την ευθύνη για τα πάντα». «Δείτε συμπεριφορά πολιτικού ανδρός», ανέφερε. Δριμεία κριτική άσκησε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες, για τις οποίες μίλησε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.