από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

DW-Γερμανικές εκλογές: Αμελητέα πολιτική δύναμη οι Ελληνογερμανοί

Πόσοι ακριβώς είναι;
DW-Γερμανικές εκλογές: Αμελητέα πολιτική δύναμη οι Ελληνογερμανοί
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ανάμεσα στα 61,5 εκατομμύρια των Γερμανών που καλούνται στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες πολιτών που έχουν εκτός από τη γερμανική και την ελληνική υποκοότητα. Πόσοι ακριβώς είναι;Μολονότι το καθεστώς της διπλής υπηκοότητας μετρά 15 και πλέον χρόνια ζωής, πολλοί Έλληνες της Γερμανίας εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ποια είναι τα δικαιώματά τους. «Θα ήθελα να ψηφίζω και εδώ, αλλά δεν θέλω να παραδώσω την ελληνική ιθαγένεια», είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά. Ακόμη και σήμερα πολλοί έλληνες ομογενείς εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα στοιχειώδη για την πολιτογράφηση στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στην ελλιπή και ενίοτε λανθασμένη ενημέρωση που παρέχουν ελληνικές ιστοσελίδες της Γερμανίας.

Ήδη από τη δεκαετία του 1990 η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο συνάδελφο στην ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle Σταμάτη Ασημένιο -μέλος του τότε προεδρείου της ΟΕΚ ο οποίος είχε οραματιστεί τη διπλή υπηκοότητα και για τους Έλληνες της Γερμανίας- και συμπαραστάτη τον δραστήριο τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας Κώστα Παππά, είχε ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Βασικό όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους στο διάλογο με τις γερμανικές αρχές ήταν η αρχή της αμοιβαιότητας: ό,τι ίσχυε για τους Γερμανούς στην Ελλάδα που μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να απολέσουν τη γερμανική, θα έπρεπε να ισχύει και για τους Έλληνες της Γερμανίας. Το 1999 εντέλει η γερμανική Βουλή ανταποκρίθηκε και υιοθέτησε σχετική νομοθεσία, εντούτοις ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, αρνούνταν να την εφαρμόσουν.

Η μάχη της ΟΕΚ

Οι προσπάθειες της ΟΕΚ Γερμανίας συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια υπό τον νέο της πρόεδρο Κώστα Δημητρίου, ο οποίος μαζί με τον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Κυπραίο και έχοντας προηγουμένως προβεί σε σχετικές διαμαρτυρίες προς τις γερμανικές αρχές, κατάφεραν να πείσουν την τότε υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου να αποστείλει επιστολή προς τον γερμανό ομόλογό της. Όλες αυτές οι προσπάθειες ευοδώθηκαν τελικά τον Απρίλιο του 2004 όταν με σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας όλα τα κρατίδια κλήθηκαν να συμμορφωθούν ως προς τις διατάξεις του νόμου περί υπηκοότητας που είχε ψηφιστεί το 1999. Έκτοτε το ζήτημα θεωρείται λήξαν.

«Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα της ΟΕΚ και του Σταμάτη Ασημένιου που το οραματίστηκε τότε», δηλώνει στη Deutsche Welle ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Δημητρίου. Όπως χαρακτηριστικά λέει, από το 2004 ακολούθησαν πολλές καμπάνιες της ΟΕΚ ώστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και κυρίως για να μάθουν ότι η απόκτηση της γερμανικής δεν συνεπάγεται την απώλεια της ελληνικής υπηκοότητας. «Στο μυαλό των περισσοτέρων όμως είχε μείνει η λανθασμένη εντύπωση από το παρελθόν ότι έπρεπε να αποκηρύξεις την ελληνική για να λάβεις τη γερμανική υπηκοότητα».

Πόσοι Έλληνες έχουν και τη γερμανική υπηκοότητα;

Μετά τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών τις οποίες προκάλεσαν αρχικώς η ευρωκρίση και στη συνέχεια η προσφυγική κρίση, ο πληθυσμός της Γερμανίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του 2016 η χώρα μετρούσε 82,8 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς 18,6 εκατομμύρια έχουν μεταναστευτική βιογραφία ενώ τα 6,1 εκατομμύρια εξ΄ αυτών έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα, είναι άνω των 18 ετών και συνεπώς έχουν εκλογικά δικαιώματα. Τη μεγαλύτερη ομάδα αποτελούν οι τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες που υπολογίζονται στις 720.000, ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί ωστόσο μόλις στο 1,2% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στα τέλη του 2016 οι Έλληνες της Γερμανίας υπολογίζονταν (πρόκειται για ετήσια εκτίμηση βάσει έρευνας και όχι απογραφή) στις 443.000 από 412.000 το 2015. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εκτός από την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα ανέρχεται στις 60.000. Το 13% περίπου δηλαδή των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία έχουν σήμερα και τη γερμανική υπηκοότητα. Δεδομένου όμως ότι στα σχετικά στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δεν γίνεται διαφοροποίηση βάσει ηλικιακών ομάδων, δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ετών και συνεπώς έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι μισοί και πλέον από τους 60.000 καταγεγραμμένους Έλληνογερμανούς με διπλή υπηκοότητα δεν έχουν «ιδία μεταναστευτική εμπειρία», πρόκειται δηλαδή για τη δεύτερη γενιά, για παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία και έχουν αποκτήσει αυτομάτως και τη γερμανική υπηκοότητα. Ο αριθμός εκείνων με «ιδία μεταναστευτική εμπειρία», η πρώτη δηλαδή γενιά των μεταναστών που απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα εκ των υστέρων, είναι συγκριτικά αρκετά χαμηλότερος.

Μη υπολογίσιμη εκλογική δύναμη

Στις 60.000 που υπολογίζεται ότι έχουν διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να προστεθούν και τα παιδιά μεικτών γάμων που κατά περίπτωση καταγράφονται από τις γερμανικές αρχές μόνον ως γερμανοί πολίτες και όχι ως Γερμανοί με μεταναστευτική βιογραφία. Για παράδειγμα, το παιδί μιας Γερμανίδας και ενός Έλληνα με διπλή υπηκοότητα ο οποίος όμως δεν έχει γεννηθεί στη Γερμανία και συνεπώς δεν έχει τη γερμανική υπηκοότητα εκ γενετής, καταγράφεται ως Γερμανός με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Αντίθετα σε περιπτώσεις γάμων μεταξύ μιας Γερμανίδας και ενός Έλληνα ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία και απέκτησε αυτομάτως και τη γερμανική ιθαγένεια, το παιδί τους καταγράφεται από τις αρχές μόνον ως Γερμανός.

Πάντως ακόμη κι αν σε μια υπόθεση εργασίας θεωρείτο ότι το σύνολο των 60.000 Έλληνογερμανών είναι όλοι ανεξαιρέτως άνω των 18 ετών και μπορούν να ψηφίσουν, θα ήταν παρά ταύτα μια αμελητέα και όχι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη αφού το ποσοστό τους επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν ξεπερνά το 0,01%.

Ο σχετικά μικρός αριθμός των Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα δεν οφείλεται βέβαια μόνον στην ελλιπή και λανθασμένη ενημέρωση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ με όλα τα προνόμια και τις ελευθερίες που αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της, καθιστά για πολλούς λιγότερο ελκυστική την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας. Ανασταλτικά λειτουργούν για πολλούς και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως το «τεστ πολιτογράφησης» αλλά και το κόστος που φθάνει τα 255 ευρώ.

Κώστας Συμεωνίδης


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DW-Γερμανικές εκλογές: Αμελητέα πολιτική δύναμη οι Ελληνογερμανοί 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  @θειο Γιαγκουλη | 19/09/2017 22:47
  Προφανως δεν ζειτε Λονδινο .Αλλιως θα γνωρίζατε τι εστι Συμεωνίδης, Συμεωνίδου ,Ελληνικη πρεσβεια και ..καλυτερα να σταματήσω εδώ γιατι εχω και οικογενεια...
  Εμπρος να καθαρισουμε τον βοθρο
  απάντηση00
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ASTOUS GERMANOUS !! | 19/09/2017 09:43
  ASTOUS GERMANOUS OI GERMANOI EXOUN EKLOGKO NOMO POU EPITREPI TON GERMANO POLITI OPOU KAI NA BRISKETE NA MPORI NA PSIFIZEI STIN BOULEVTIKES EKLOGES !! ME EMAS TOUS TRITOKOSMIKOUS ELLHNES TI GINETE ??
  MANIATIS
  απάντηση90
   
   
  Mε το συμπάθειο, το δημοσίευμα αποπροσανατoλίζει | 19/09/2017 00:20
  Όποιος συμπατριώτης έχει και τη γερμανική υπηκοότητα μπορεί κάλιστα να ψηφίσα στις εκάστοτε ομόσπονδες, κρατιδιακές, δημότικές και ευροεκλογές στη Γερμανία, όταν και αν βέβαια το θέλει. Θεωρώ έκ μέρους σας όμως ανήθικο ν’ αποκαλείτε τις Ελληνίδες και Έλληνες με παράλληλη γερμανική υπηκοότητα „Αμελητέα Πολιτική Δύναμη“ λες και είναι εκλογική μανουβρομάζα προς εξυπηρέτηση εκατέρωθεν αμφιβόλων πολιτικών ορέξεων. Η δε λέξη „Ελληνογερμανός“ δυστυχώς διασκεδάζει το εθνικό έγκλημα της αφαίμαξης της Ελλάδας σε εργατικό δυναμικό στις δεκαετίες του ’50 και ’60 του περασμένου αιώνα. Αν όντως έχετε ειλικρινό ενδιαφέρων για την πολιτική δύναμη των Ελλήνων εντός και εκτός επικράτειας, θα μπορούσατε δημοσιογραφικώς ν’ απαιτήσετε δυο πράγματα. Για τους εντός επικράτειας Ελληνίδες/ες τη πλήρη συμετοχή τους στις γερμανικές εκλογές στις 24.09.17 με το αιτιολογικό της πολιτικής αμοιβαιότητας. Όταν η καγκελάριος Angela Merkel με τον υπουργό οικονομικών (Wolfgang Schaeuble) καθορίζουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, πρέπει αυτοί να εκλέγονται και απο το ελληνικό εκλογικό σώμα. Για τους εκτός επικράτειας Ελληνίδες/ες τις Ε.Ε. (τρομερό αμάρτημα κ. Συμεωνίδη όταν τους προσδιορίζεται ως ομογενείς) πρέπει κάποτε επιτέλους η ελληνική βουλή να ψηφίσει το νόμο για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Εμείς „Ο Φάρος της Δημοκρατίας“ είμαστε η μόνο χώρα της Ευρώπης που δεν εφαρμόζει την Επιστολική Ψήφο, παρότι αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Γκροτέσκο όμως παραμένει το γεγονός, πως η πολιτεία στις βουλευτικές εκλογές μας κάνει Φιλλέληνες ενώ στις Ευροεκλογές γινόμαστε ξαφνικά Έλληνες. Αυτό κ. Συμεωνίδη είναι ή δεν είναι μια άκρως μη αμελητέα κολάσιμη πράξη;
  Θείος Γιαγκούλης
  απάντηση80
   
-