Η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και το πώς η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) θα καταστεί στην πράξη εκτός από νομισματική και οικονομική ένωση απασχόλησε το Σάββατο τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου Ecofin στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας. Το πλέον σημαντικό όμως συνέβη στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, όπου υπήρξε ίσως γα πρώτη φορά κατ΄αρχή σύγκλιση απόψεων τόσο της Γερμανίας, όσο και της Γαλλίας για εμβάθυνση της ένωσης της ευρωζώνης, δηλαδή να μην είναι μόνον νομισματική αλλά και οικονομική. Αποψη που είχε διατυπώσει τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο κ. Γιούγκερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος την χαιρέτισε ενθέρμως.

Συγκεκριμένα εντός του συμβουλίου διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ευρωζώνης και της βελτίωσης της διακυβέρνησης της. Ωστόσο, κατέστη εμφανές ότι οι τελικές αποφάσεις θα δρομολογηθούν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Στο Ταλίν υπήρξαν ορισμένα αξιοσημείωτα ζητήματα. Πρώτα απ΄όλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε σύντομες συναντήσεις τόσο με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σοιμπλε εμφανίστηκε στο Ταλίν αρκετά διαφορετικός, δεν επιτέθηκε σε καμιά χώρα για τα οικονομικά της και την περισσότερη ώρα ήταν σιωπηλός. Ισως επειδή ήταν το τελευταίο του συμβούλιο πριν από τις γερμανικές εκλογές, αν και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον αντιμετώπιζαν ωσάν να παρέμενε στη θέση του και μετά τις εκλογές.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε παράλληλα σύντομη συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν και στις 25 Σεπτεμβρίου στη Τράπεζα της Ελλάδος, όταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα έρθει στην Αθήνα για ομιλία στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος αφυπηρετεί στα μέσα Ιανουαρίου από την προεδρία της ευρωζώνης φέρεται να δήλωσε ικανοποιημένος από την πενταετή θητεία του στο Eurogroup, καθώς στο διάστημα αυτό βελτιώθηκαν τα οικονομικά της ευρωζώνης, ξέφυγε η Ελλάδα από το κίνδυνο, βελτίωσε τα οικονομικά της και απέκτησε καλύτερα αντανακλαστικά ως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Υπήρξε, όπως αναμενόταν και συνάντηση των Τσακαλώτου και Στουρνάρα και μάλιστα, όπως επιμένουν οι πληροφορίες για αρκετή ώρα. Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Στουρνάρας δεν δημοσιοποιούν το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, παρά μόνον ότι ήταν σε χαλαρό κλίμα. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών φαινόταν εξαιρετικά κουρασμένος και πήγε αμέσως για ύπνο, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Eco/Fin μαζί του κεντρικούς τραπεζίτες.
Το πρόγραμμα όμως φιλοξενίας που τους ετοίμασε η εσθονική προεδρία το ακολούθησε και βεβαίως δεν έχασε. Πέραν του εξαίρετου (όπως το περιέγραψαν γεύματος με ψαρικά) που τους προσφέρθηκε, ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών ήθελε να τους δείξει και ένα… σοβιετικό υποβρύχιο (κανονικό σοβιετικό με τη σοβιετική σημαία και τα σήματα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης) που φυλάσσεται σε αρίστη κατάσταση στο Ναυτικό Μουσείο. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών θαύμασε το υποβρύχιο αυτό, το οποίο είχε λάβει μέρος στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε αποστολές στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί κοντά στο υποβρύχιο υπήρχε και ένα σκάφος. Ήταν το ιστιοπλοϊκό σκάφος του Εσθονού υπουργού Οικονομικών, με το οποίο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.