από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Φύσσα μπορεί να περιμένει

Τέσσερα χρόνια μετά, η δίκη των 68 κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής μοιάζει ατέρμονη
Η δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Φύσσα μπορεί να περιμένει
Στιγμιότυπο από την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις αρχές Σεπτεμβρίου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι συναντά τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε μια διαδρομή που μοιάζει ατέρμονη και την κοινωνία αμήχανη, σχεδόν απαθή απέναντι στο μέγεθος της βίας που έχει ασκηθεί. Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ασθμαίνοντας στις 15 Απριλίου 2015, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το φονικό, παλεύει να εξελιχθεί και να αποδώσει δίκαιο, χαμένη στον λαβύρινθο 68 κατηγορουμένων, δεκάδων δικηγόρων, χιλιάδων σελίδων δικογραφίας, με φωτογραφίες, βίντεο, αποδεικτικά στοιχεία.

Και ίσως δεν υπάρχει τίποτε πιο ενδεικτικό για τις παλινωδίες της δίκης αυτής από το γεγονός ότι μετράει σχεδόν τρία χρόνια και ακόμη αδυνατεί να βρει την έδρα της. Η επίσημη ανακοίνωση, πριν από λίγους μήνες, του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της δίκης σε νέα αίθουσα - πλην αυτών του Κορυδαλλού και του Εφετείου, ανάμεσα στις οποίες σήμερα μοιράζεται - γέννησε ελπίδες που απεδείχθησαν φρούδες, καθώς η γραφειοκρατία στο παρασκήνιο ήταν ισχυρότερη της θέλησης ενός υπουργού.   

Η γραφειοκρατία είναι εδώ

Πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου αρχικώς πεπεισμένη ότι η δίκη θα μπορούσε να μεταφερθεί το (τρέχον) φθινόπωρο σε αίθουσα κτιρίου της Helexpo, επί της Κηφισίας, πλην όμως η πραγματικότητα τη διέψευσε. Σε μια πρώτη αυτοψία που διενεργήθηκε το καλοκαίρι παρουσία στελεχών της ΓΑΔΑ, της διοίκησης του Εφετείου, της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, και ασφαλώς του ίδιου του υπουργείου, έγινε σαφές ότι η αίθουσα δεν μπορεί να παραδοθεί άμεσα καθώς απαιτείται ειδική διαμόρφωσή της ώστε να πληροί τους όρους ασφαλείας. Σήμερα, ακόμη, δεν έχει καν παραδοθεί το σχετικό πόρισμα της ΓΑΔΑ που θα έδινε το πράσινο φως για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και μια κάποια λύση για τους παράγοντες της δίκης που δεν σταματούν να διαμαρτύρονται. Ειδικά τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν προβεί σε διαβήματα ώστε η δίκη να μην απομονωθεί στον Κορυδαλλό, χάνοντας τα όποια ερείσματα δημοσιότητας της έχουν απομείνει. Η δίκη περιορίζεται άλλωστε σε οκτώ με δέκα συνεδριάσεις σε μηνιαία βάση (τον υψηλότερο αριθμό, σε σχέση με άλλες μεγάλες δίκες), με το Εφετείο να σηκώνει τα χέρια ψηλά, ελλείψει αιθουσών.

«Ο Φύρερ παράγει δίκαιο»

Γιατί η αλήθεια είναι ότι στη δίκη συμβαίνουν, και προσεχώς θα συμβούν ακόμη περισσότερα, πολλά και σημαντικά. Μόλις την Παρασκευή, ο κ. Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος του κόμματος και παρ' ολίγον βουλευτής του, κατάφερε από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας ισχυρό πλήγμα στη Χρυσή Αυγή και στην ηγεσία της, αποκαλύπτοντας την «εθνικοσοσιαλιστική» ιδεολογία της, το φυλετικό μίσος, τη ροπή της στη βία.  
Το «βαθύ λαρύγγι» - όπως συχνά αποκαλείται - της Χρυσής Αυγής συνέδεσε ευθέως τη βία στο πεζοδρόμιο, από τις επιθέσεις στους αιγύπτιους αλιεργάτες ως και τη δολοφονία του 34χρονου Φύσσα, με την ηγεσία, βέβαιος ότι η άτεγκτη ιεραρχία και η στρατιωτική δομή είναι ακριβώς αυτές που δεν επιτρέπουν πρωτοβουλίες και αυτονομήσεις απλών μελών, και δη όταν η δράση τους μπορεί να πλήξει το κόμμα.

Ο κ. Σταύρου, σαρξ εκ σαρκός της Χρυσής Αυγής, συμπύκνωσε τη θέση του σε μια και μόνο αποστροφή: «Ο αρχηγός είναι το ανώτερο πρόσωπο στη Χρυσή Αυγή, η  φωνή του Αίματος. Ο Φύρερ παράγει δίκαιο, όπως είχε πει ο Καρλ Σμιθ. Το πρόσωπο του αρχηγού θεωρείται απαραβίαστο, αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, ενσαρκώνει το Εθνος. Οπως είχε πει ο Ρούντολφ Ες, "το κόμμα είναι ο Χίτλερ". Το ίδιο είναι και για εμάς. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Εγώ στη ΧΑ μπήκα ακριβώς επειδή ήταν ναζιστική οργάνωση. Θα τολμήσεις να πεις ότι αυτό που είπε ο αρχηγός είναι λάθος;».

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Για τους παράγοντες της δίκης, ο κ. Ηλίας Σταύρου είναι ο μάρτυρας «120», σε σύνολο 131. Ακόμη πιο κρίσιμη και από τη δική του κατάθεση ίσως αποβεί η παρουσία των πέντε προστατευομένων μαρτύρων στο ακροατήριο. Παρουσία αόρατη, που θα γίνει αισθητή μέσω ηχητικής διάσκεψης, με φωνή αλλοιωμένη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν με αποκάλυψη ταυτότητας. Πηγές του Εφετείου τονίζουν ότι τα πρόσωπα αυτά θα μεταφερθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Κορυδαλλό (τουλάχιστον αυτό λένε οι σημερινές πληροφορίες, και παρά το γεγονός ότι κατά την έναρξη της δίκης έδωσαν το «παρών» από τη ΓΑΔΑ, μέσω skype), για να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή, με στοιχεία που καίνε τη Χρυσή Αυγή.

Οταν ο κατάλογος των μαρτύρων τελειώσει, η δίκη θα εισέλθει στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, κατά το οποίο θα γίνει προβολή των ουκ ολίγων φωτογραφιών και βίντεο που πλαισιώνουν τη δικογραφία, υλικό που αναμένεται να δώσει και διάσταση αληθείας στις μέχρι σήμερα καταθέσεις· και αυτό γιατί υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης ως προς το ποιος είναι τελικά ακριβής και ποιος δεν είναι.
Τη δίκη εξακολουθεί, πάντως, να παρακολουθεί συστηματικά η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, αναμένοντας να μπει στην τελική της ευθεία, το 2018. Η οικογένεια Φύσσα, με σημαία τη φράση «η καταδίκη των φασιστών είναι μονόδρομος» και βαθιά πεποίθηση ότι η δίκη μας αφορά όλους, διοργανώνει αύριο Δευτέρα, στη Δραπετσώνα, συγκέντρωση και εκδήλωση-συναυλία υπό τον τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;».
Η Χρυσή Αυγή και η Μπεάτε Τσέπε

Πηγές τονίζουν τους παράλληλους βίους της δίκης της Χρυσής Αυγής με αυτήν που διεξάγεται στη Γερμανία, με πρωταγωνίστρια τη Μπεάτε Τσέπε, κατηγορούμενη ως νεοναζί, μια εξ αυτών που φέρονται ως αυτουργοί της δολοφονίας δέκα ανθρώπων. Την Τρίτη, της εβδομάδας που πέρασε, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας ζήτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στην Τσέπε, προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης σε αντιφασιστικούς κύκλους στην Αθήνα.

Οι γερμανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι η Τσέπε ήταν μέλος της ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU), υπεύθυνης για πλήθος δολοφονιών, οκτώ Τούρκων, ενός Ελληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού, από το 2000 έως το 2007 - δράση που οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στη Γερμανία.
Η 42χρονη Τσέπε έχει αρνηθεί τη συμμετοχή στις δολοφονίες, έχει ωστόσο παραδεχθεί ότι αισθάνεται ένοχη καθώς δεν έκανε τίποτε για να τις αποτρέψει.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πείτε την αλήθεια | 19/09/2017 16:39
  Χαχαχαχαχα ''συντροφοι'' επειδη δεν κατάλαβατε τι ειπε ο συγκεκριμένος ''μαρτυρας'' Σταύρου αυτά που είπε είπε πιο πολύ μπορει να χρησιμοποιηθούν ως υπερασπιση θα σας τα ξεδιαλυνω εγώ ---1ον)Είπε ότι δεν εχει ακούσει ποτε τον Μιχαλαλιακο να δινει καποια εντολή για καποια αξιοποινη πράξη και ενώ δεν εχει αμεση γνωση για καποια εντολή ΥΠΟΘΕΤΕΙ ότι ηταν ''ενημερος'' πράγμα ποινικα αδιάφορο γιατι σε ένα δικαστήριο δεν αφορουν οι υποθέσεις και τα ''νομιζω'' --2ον)ΕΙΠΕ ΟΤΙ ποτε δεν εχει ακουσει το ονομα ΦΥΣΣΑΣ από καποιο μελος της χρυσης αυγής αλλα ΥΠΟΘΕΤΕΙ ότι ηταν ενημερη η ηγεσία..Κατι επισης αδιαφορο ποινικα γιατι αναφέρεται σε υποθεσεις χωρις να εχει αμεση γνωση για κατι συγκεκριμενο -
  sakis
  απάντηση11
   
   
   
  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ | 18/09/2017 12:35
  Η δολοφονία Φύσσα είναι μια ξεκάθαρη ποινική υπόθεση. Ο στυγερός δολοφόνος συνελήφθη επ' αυτοφόρω και όφειλε να είχε από ετών καταδικαστεί σε ισόβια όπως του αξίζει. Το πολιτικό σύστημα όμως εξύφανε μια βολική σκευωρία αναγορεύοντας ένα καθαρό ποινικό αδίκημα σε μείζον ζήτημα αναζήτησης μιας εγκληματικής οργάνωσης με στόχο όχι να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά να εξουδετερώσει πολιτικά την ΧΑ. Απέτυχε και στα δυό. Η υπόθεση Φύσσα χρονίζει αναίτια και η ΧΑ θα αθωωθεί από τις κατηγορίες που την βαρύνουν αλλά σε βάθος χρόνου, ώστε να υφίσταται δια μακρών την πολιτική ομηρεία. Εκτός των λοιπών όπως κασέτες, παναθηναϊκάκιας κλπ θυμίζω, ότι ο εισηγητής δικαστής πρότεινε την απαλλαγή ΧΑ διά βουλεύματος.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση1629
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  FAKE NEWS | 18/09/2017 12:29
  Το προκατασκευασμενο κειμενο οπως το παραπανω, ειναι νομικα αστηρικτο και αβασιμο. Ανετα θα μπορουσε να γινει copy paste σε οποιαδηποτε αλλη δικη με παρομοια χαρακτηριστικα. Ειναι ντροπη που γραφονται τετοια κειμενα και παρουσιαζονται για ειδησεις σε ναρκωμενους και περιχαρακομενους αναγνωστες. Ειναι γνωστο πλεον οτι οι γραφιδες των fake news δουλευουν με το κομματι. Απο τοτε που η ΕΣΗΕΑ εγινε ΚΟΒ και ορμητηριων ανεγκεφαλων, παρηκμασε και η δημοσιγραφια. Ελπιζω να αναζητηθουν ευθυνες για αυτο...
  Politis
  απάντηση1327
   
   
   
  καταδικάστε τους | 18/09/2017 11:31
  Ολοκληρη η Ελληνική κοινωνία έχει πια μάθει πολύ καλά τι είναι η Χρυση Αυγή.Μιας και μας φιλοξενεί στα σχόλια του "το ΒΗΜΑ", να πούμε οτι ο δημοσιογραφος κύριος Χασαπόπουλος Νίκος/"Βηματοδότης", έχει γράψει ένα πολύ αποκαλυπτικό βιβλίο για τη νεοναζιστική οργάνωση, το "Χρυσή Αυγή - Η Ιστορία, τα Πρόσωπα και η Αλήθεια".Αυτό για όσους θέλουν να μάθουν για παλιότερα πιο άγνωστα θέματα γύρω απο τους ναζιστές και την οργάνωση τους.Οσον αφορά τα μετα το 2000, τα έχουμε ζήσει λόγω ηλικίας.Μαχαιρώνανε για χρόνια στη Κυψέλη και στους Αμπελοκήπους και δεν μίλαγε κανείς.Μετά φτιάξανε κανονικά ταγματα εφόδου με στολές αλλά πάλι σιωπή.Και όταν φτάσανε στη δολοφονία κάναμε τους έκπληκτους..Φυλακίστε τους
  Συλβια Π.
  απάντηση2917
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΧΑΧΑΧΑ | 18/09/2017 08:06
  1) Μάρτυρες υπερασπίσεως δεν υπάρχουν? 2) Βάσει του άρθρου 187α παρ.9 του ΠΚ, εάν η ταυτότητα των μαρτύρων δεν δηλωθεί κατ' απαίτηση της υπεράσπισης, τότε η μαρτυρία τους δεν λαμβάνεται υπόψη.....
  Iason
  απάντηση116