Η εφετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ΝΔ. Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να απομακρύνεται και τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει επιλογές οι οποίες πιστεύει ότι θα οδηγήσουν την κυβέρνησή του μέχρι το 2019, τα γαλάζια στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο της ΝΔ να δημιουργήσει ένα πολιτικό γεγονός, να μιλήσει διαφορετικά, πιο οραματικά, στην κοινωνία.
Αυτό προτίθεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να πράξει ο κ. Μητσοτάκης, διαρθρώνοντας τις προτάσεις του για την οικονομία γύρω από δύο ομάδες μεγάλου ενδιαφέροντος για εκείνον: τους νέους και την (πρώην) μεσαία τάξη.
Σκληρή σύγκρουση
Δεν πρόκειται για μια απλή παράθεση προτάσεων, ακολουθώντας την παράδοση της ΔΕΘ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται σκληρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη πάνω στην ατζέντα της… ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός, όπως είναι φανερό από τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα και οι οποίες σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν τμήμα μιας συνολικότερης στρατηγικής, θα επιχειρήσει να καταλάβει κάθε πεδίο αντιπολίτευσης που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό, όπως π.χ. η επιχειρηματικότητα.
Οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις με επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μόνο η βιτρίνα. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει φτιάξει ένα υποστηρικτικό στην κυβέρνηση επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ίσως να μη μείνει αδρανές τους προσεχείς μήνες. Επίσης, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει άνοιγμα στους νέους προσπαθώντας να ακυρώσει και να υπερβεί τις πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη.
Το πάνω χέρι
Ολα αυτά προβληματίζουν αλλά δεν ανησυχούν τα στελέχη της Πειραιώς. Εκτιμούν ότι εφόσον ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να μετακινηθεί στο δικό τους γήπεδο, υπερτερούν ήδη στα σημεία και στο ποιος έχει το πάνω χέρι στην πολιτική ατζέντα. «Οι μεταμορφώσεις μιας πολιτικής δύναμης που στηρίχθηκε στον λαϊκισμό και στα ψέματα για να ανέλθει στην εξουσία σε φιλοεπενδυτική και φιλοευρωπαϊκή δεν μπορεί να γίνουν πιστευτές. Οσες αντιγραφές και αν κάνει ο Τσίπρας ούτε μπορεί ούτε θέλει να υλοποιήσει όσα υπόσχεται και όσα έχει ανάγκη η χώρα» επισημαίνει κεντρικός παράγοντας της ΝΔ. «Εμείς», προσθέτει, «επιμένουμε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα, επειδή ευθύνεται με τις ανορθολογικές της επιλογές για την όξυνση της κρίσης με την υπερφορολόγηση των πολιτών».

Εστίες αναταραχής
Οσο ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την κοινωνία τόσο στη ΝΔ εντείνεται η γκρίνια. Πραγματικό εσωκομματικό πρόβλημα δεν υφίσταται, με το κόμμα να προηγείται με περίπου δέκα μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φλερτάρει με την αυτοδυναμία, υπάρχουν ωστόσο διάσπαρτες εστίες αναταραχής. Ο κ. Μητσοτάκης με τις τακτικές επισκέψεις του στους πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά επιδιώκει να προβάλει μια εικόνα σύμπνοιας.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι προκάτοχοί του, αλλά οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ –οι κατώτερες βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας. Είναι όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται από τη δέσμευσή του για ανανέωση του κόμματος και όσοι δυσανασχετούν επειδή νιώθουν αποκομμένοι από το κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνεται από την ανεπάρκεια ή την απροθυμία κάποιων στελεχών. Στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών ο κ. Μητσοτάκης έβαλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι έναν φάκελο με την αξιολόγηση ενός εκάστου. Από τα 45 άτομα που απαρτίζουν τους Τομείς Κοινοβουλευτικού Εργου μόνο το 1/3 αξιολογήθηκε πάνω από τη βάση, το 1/3 εκτιμήθηκε ότι κινείται οριακά στη βάση και το υπόλοιπο 1/3 ήταν κάτω από τη βάση.

Καμπανάκι
Για ορισμένους χτύπησε καμπανάκι για να αλλάξουν ρότα, άλλωστε είχε προηγηθεί η επισήμανση από κάποιον τομεάρχη ότι κάποιοι ασκούν χλιαρή αντιπολίτευση επειδή το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρνει στη Βουλή μνημονιακά μέτρα τα οποία ψηφίζει και η ΝΔ και δεν προβάλλουν τις δικές τους θέσεις.
Αλλοι όμως πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «χτίζει το προφίλ του σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ, την οποία αντιμετωπίζει σαν βαρίδι». Οσοι γνωρίζουν καλά τη ΝΔ και τον πρόεδρό της επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απόπειρες διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα και όχι εσωκομματικά ρήγματα, όμως, προσθέτουν, «ο Κυριάκος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν».
Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχει, για όλους τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα καταφέρει να κλείσει τα στόματα στο εσωτερικό του κόμματός του, να συνδεθεί με τα τμήματα της κοινωνίας στα οποία έχει εστιάσει το πρόγραμμά του, να καταθέσει πειστικές προτάσεις για την οικονομία, παρά τις δεσμεύσεις που η σημερινή κυβέρνηση έχει φορτώσει στη χώρα ως το 2023; Οι συνεργάτες του εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η πρότασή του είναι σαφής, τεκμηριωμένη, ρεαλιστική, ότι «ανατρέπει την γκρίζα εικόνα» και ότι παρουσιάζει «αισιόδοξη λύση και προοπτική για τους Ελληνες».
«Επενδύουμε», τονίζουν, «στο δικό μας πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχεται σε ένα συνολικό όραμα για την Ελλάδα, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με επιβράβευση των πιο άξιων και στήριξη των πιο αδύναμων. Μια χώρα που θα αφήσει πίσω της την κρίση και την καχεκτική οικονομία, θα ενισχύσει τους θεσμούς, θα βάλει τέλος στον φόβο, την ανασφάλεια, την ντροπή και την απογοήτευση και θα γίνει η Ελλάδα που αξίζουμε».
Το σχέδιό του για τις επενδύσεις, προσθέτουν, έχει στέρεη βάση και «δεν είναι σαν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, που πέντε μέρες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα ενώ, όπως έδειξε ο χειρισμός της ρύπανσης στον Σαρωνικό, η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει επεκταθεί ακόμη και σε αυτονόητες δράσεις του κρατικού μηχανισμού».
Πώς οραματίζεται την Ελλάδα τού αύριο
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγούσε το πώς οραματίζεται την Ελλάδα τού αύριο και θα παρέθετε επεξεργασμένο και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Οι λέξεις του είναι θετικές: ευημερία, προκοπή για όλους, αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, πραγματική ελευθερία, γνήσια αλληλεγγύη.
Τονίζει ότι πρέπει να μείνουν πίσω οι αυταπάτες και οι ιδεοληψίες και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αλήθεια, να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού, να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία και να αποκτήσουν βάρος οι θεσμοί που εγγυώνται δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία.
Πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και οι κρατικές δαπάνες, η εκπαίδευση να ανασυνταχθεί σε σύγχρονες βάσεις και να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά, οι επενδύσεις να στηριχθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να προστατευθεί το περιβάλλον.
Η κοινωνία, με τα πολλά πρόσωπα και τις διαφορετικές ανάγκες, είναι η προτεραιότητά του και όχι η παράθεση ξερών στοιχείων και ποσοστών έστω και αν αυτά αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση της χώρας, σημειώνουν συνεργάτες του.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ