από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Πού επενδύει ο Μητσοτάκης

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας με την παρέμβασή του στη ΔΕΘ. Εμφαση στις θετικές για το μέλλον προτάσεις της ΝΔ με προτεραιότητα στους νέους και στη μεσαία τάξη
Πού επενδύει ο Μητσοτάκης
Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα καταφέρει να κλείσει τα στόματα στο εσωτερικό του κόμματός του, να συνδεθεί με τα τμήματα της κοινωνίας στα οποία έχει εστιάσει το πρόγραμμά του, να καταθέσει πειστικές προτάσεις για την οικονομία;
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η εφετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ΝΔ. Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να απομακρύνεται και τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει επιλογές οι οποίες πιστεύει ότι θα οδηγήσουν την κυβέρνησή του μέχρι το 2019, τα γαλάζια στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο της ΝΔ να δημιουργήσει ένα πολιτικό γεγονός, να μιλήσει διαφορετικά, πιο οραματικά, στην κοινωνία.
 
Αυτό προτίθεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να πράξει ο κ. Μητσοτάκης, διαρθρώνοντας τις προτάσεις του για την οικονομία γύρω από δύο ομάδες μεγάλου ενδιαφέροντος για εκείνον: τους νέους και την (πρώην) μεσαία τάξη.       

Σκληρή σύγκρουση

Δεν πρόκειται για μια απλή παράθεση προτάσεων, ακολουθώντας την παράδοση της ΔΕΘ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται σκληρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη πάνω στην ατζέντα της... ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός, όπως είναι φανερό από τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα και οι οποίες σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν τμήμα μιας συνολικότερης στρατηγικής, θα επιχειρήσει να καταλάβει κάθε πεδίο αντιπολίτευσης που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό, όπως π.χ. η επιχειρηματικότητα.
 
Οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις με επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μόνο η βιτρίνα. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει φτιάξει ένα υποστηρικτικό στην κυβέρνηση επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ίσως να μη μείνει αδρανές τους προσεχείς μήνες. Επίσης, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει άνοιγμα στους νέους προσπαθώντας να ακυρώσει και να υπερβεί τις πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη.

Το πάνω χέρι

Ολα αυτά προβληματίζουν αλλά δεν ανησυχούν τα στελέχη της Πειραιώς. Εκτιμούν ότι εφόσον ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να μετακινηθεί στο δικό τους γήπεδο, υπερτερούν ήδη στα σημεία και στο ποιος έχει το πάνω χέρι στην πολιτική ατζέντα. «Οι μεταμορφώσεις μιας πολιτικής δύναμης που στηρίχθηκε στον λαϊκισμό και στα ψέματα για να ανέλθει στην εξουσία σε φιλοεπενδυτική και φιλοευρωπαϊκή δεν μπορεί να γίνουν πιστευτές. Οσες αντιγραφές και αν κάνει ο Τσίπρας ούτε μπορεί ούτε θέλει να υλοποιήσει όσα υπόσχεται και όσα έχει ανάγκη η χώρα» επισημαίνει κεντρικός παράγοντας της ΝΔ. «Εμείς», προσθέτει, «επιμένουμε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα, επειδή ευθύνεται με τις ανορθολογικές της επιλογές για την όξυνση της κρίσης με την υπερφορολόγηση των πολιτών».

Εστίες αναταραχής

Οσο ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την κοινωνία τόσο στη ΝΔ εντείνεται η γκρίνια. Πραγματικό εσωκομματικό πρόβλημα δεν υφίσταται, με το κόμμα να προηγείται με περίπου δέκα μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φλερτάρει με την αυτοδυναμία, υπάρχουν ωστόσο διάσπαρτες εστίες αναταραχής. Ο κ. Μητσοτάκης με τις τακτικές επισκέψεις του στους πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά επιδιώκει να προβάλει μια εικόνα σύμπνοιας.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι προκάτοχοί του, αλλά οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ - οι κατώτερες βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας. Είναι όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται από τη δέσμευσή του για ανανέωση του κόμματος και όσοι δυσανασχετούν επειδή νιώθουν αποκομμένοι από το κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνεται από την ανεπάρκεια ή την απροθυμία κάποιων στελεχών. Στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών ο κ. Μητσοτάκης έβαλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι έναν φάκελο με την αξιολόγηση ενός εκάστου. Από τα 45 άτομα που απαρτίζουν τους Τομείς Κοινοβουλευτικού Εργου μόνο το 1/3 αξιολογήθηκε πάνω από τη βάση, το 1/3 εκτιμήθηκε ότι κινείται οριακά στη βάση και το υπόλοιπο 1/3 ήταν κάτω από τη βάση.

Καμπανάκι

Για ορισμένους χτύπησε καμπανάκι για να αλλάξουν ρότα, άλλωστε είχε προηγηθεί η επισήμανση από κάποιον τομεάρχη ότι κάποιοι ασκούν χλιαρή αντιπολίτευση επειδή το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρνει στη Βουλή μνημονιακά μέτρα τα οποία ψηφίζει και η ΝΔ και δεν προβάλλουν τις δικές τους θέσεις.

Αλλοι όμως πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «χτίζει το προφίλ του σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ, την οποία αντιμετωπίζει σαν βαρίδι». Οσοι γνωρίζουν καλά τη ΝΔ και τον πρόεδρό της επιμένουν ότι όλα αυτά είναι απόπειρες διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα και όχι εσωκομματικά ρήγματα, όμως, προσθέτουν, «ο Κυριάκος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν».    

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχει, για όλους τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα καταφέρει να κλείσει τα στόματα στο εσωτερικό του κόμματός του, να συνδεθεί με τα τμήματα της κοινωνίας στα οποία έχει εστιάσει το πρόγραμμά του, να καταθέσει πειστικές προτάσεις για την οικονομία, παρά τις δεσμεύσεις που η σημερινή κυβέρνηση έχει φορτώσει στη χώρα ως το 2023; Οι συνεργάτες του εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η πρότασή του είναι σαφής, τεκμηριωμένη, ρεαλιστική, ότι «ανατρέπει την γκρίζα εικόνα» και ότι παρουσιάζει «αισιόδοξη λύση και προοπτική για τους Ελληνες».
«Επενδύουμε», τονίζουν, «στο δικό μας πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχεται σε ένα συνολικό όραμα για την Ελλάδα, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με επιβράβευση των πιο άξιων και στήριξη των πιο αδύναμων. Μια χώρα που θα αφήσει πίσω της την κρίση και την καχεκτική οικονομία, θα ενισχύσει τους θεσμούς, θα βάλει τέλος στον φόβο, την ανασφάλεια, την ντροπή και την απογοήτευση και θα γίνει η Ελλάδα που αξίζουμε».

Το σχέδιό του για τις επενδύσεις, προσθέτουν, έχει στέρεη βάση και «δεν είναι σαν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, που πέντε μέρες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ  αποδείχθηκαν λόγια του αέρα ενώ, όπως έδειξε ο χειρισμός της ρύπανσης στον Σαρωνικό, η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει επεκταθεί ακόμη και σε αυτονόητες δράσεις του κρατικού μηχανισμού».

Πώς οραματίζεται την Ελλάδα τού αύριο

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγούσε το πώς οραματίζεται την Ελλάδα τού αύριο και θα παρέθετε επεξεργασμένο και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Οι λέξεις του είναι θετικές: ευημερία, προκοπή για όλους, αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, πραγματική ελευθερία, γνήσια αλληλεγγύη.

Τονίζει ότι πρέπει να μείνουν πίσω οι αυταπάτες και οι ιδεοληψίες και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αλήθεια, να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού, να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία και να αποκτήσουν βάρος οι θεσμοί που εγγυώνται δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία.

Πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και οι κρατικές δαπάνες, η εκπαίδευση να ανασυνταχθεί σε σύγχρονες βάσεις και να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά, οι επενδύσεις να στηριχθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να προστατευθεί το περιβάλλον.

Η κοινωνία, με τα πολλά πρόσωπα και τις διαφορετικές ανάγκες, είναι η προτεραιότητά του και όχι η παράθεση ξερών στοιχείων και ποσοστών έστω και αν αυτά αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση της χώρας, σημειώνουν συνεργάτες του.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ | 18/09/2017 12:55
  ΕΝΦΙΑ.....SIEMENS....ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ με κόστος 500% πανω.....ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.......ΡΕΜΟΥΛΕΣ....... Ρε Κούλη απο το 1980 μέχρι που βγήκε ο ΞΥΡΙΖΑ πόσες φορές κυβέρνησε η ΝΔΟΥΛΑ;;;;;;
  .....
  απάντηση33
   
   
   
  κατι το καινουργιο | 18/09/2017 11:23
  Δηλαδή ο κυριάκος μας πρότεινε να συνεχιστεί η πολιτική που και ο ίδιος απαρέγκλητα υλοποιούσε στη κυβέρνηση σαμαρα (απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές στο κοινωνικό κράτος, εκτόξευση της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων)σόρυ αλλά με το μικρό μου το μυαλό αυτή η πολιτική 1ον) περιόρισε τον εθνικό πλούτο κατά το 25%2ον) είναι και οικονομικά μη βιώσιμη για την πλειονότητα της κοινωνίας και 3ον) ανήθική καθώς υλοποιείται για τα συμφέροντα αυτών που εν πολλοίς είναι υπεύθυνοι για τη κριση(θαλασοδανεια,κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες κτλ)
  loco
  απάντηση48
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οτσίπρας είναι ήδη ένα πολιτικό πτώμα... | 18/09/2017 09:03
  Το οποίο βυθίζεται στην μαύρη κηλίδα του Σαρωνικού κόλπου! Όπως κάθε πτώμα αποσυντίθεται παραγοντας αφόρητη δυσοσμία...
  Δημήτρης
  απάντηση167
   
   
  Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία... | 18/09/2017 07:40
  Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον τσίπρα, τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις την νιοστή δύναμη. Προφανώς, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα το ρίξω μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα, ενώ θα ψηφίσω τη Νέα δημοκρατία, με χέρια και με πόδια.
  Γιώργος
  απάντηση138
   
   
  Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;; | 18/09/2017 05:05
  Διαβάστε τις δημοσκοπήσεις, συζητήστε με την κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς εκλογικό θρίαμβο και αυτοδυναμία. Ο σύριζα αγωνίζεται να μη πέσει κάτω από το 20 %. Η Χρυσή Αυγή θα έχει διψήφιο ποσοστό. Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;;
  Παρατηρητής
  απάντηση127
   
   
  Χοντρό κάλο στον εγκέφαλο, χοντρό κάλο και στον κ@λο!!! | 18/09/2017 04:58
  Είναι πλέον πασίγνωστο, (με βάση την ασκούμενη πολιτική), ότι οι συριζαίοι έχουν χοντρό κάλο στον εγκέφαλο. Μετά τις εθνικές εκλογές και την κλωτσιά την οποία θα τους δώσει ο ελληνικός λαός, θα αποκτήσουν χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!
  Καλο-λόγος
  απάντηση158
   
   
  Ο σοβαρός πολιτικός και ο αλήτης πολιτικός. | 18/09/2017 04:42
  Στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εφέτος, συγκρούσθηκαν δύο κόσμοι, δύοο πολιτικές και δύο πολιτικοί. Η σύγκριυση έληξε με έναν ξεκάθαρο νικητή. Ο σοβαρός πολιτικός νίκησε κατά κράτος τον αλήτη πολιτικό. Είναι προφανές ότι ο ίδιος επιλέγω τον σοβαρό πολιτικό. Για τον λόγο αυτόν θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου και θα μαυρίσω τον σύριζα του τσίπρα.
  Πολίτης
  απάντηση168