H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα είναι καθαρή, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. Η απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία αποθεματικού, τόνισε ο υπουργός, θα διασφαλίσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σε ερώτηση, αν η Ελλάδα θα λάβει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, ο υπουργός είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα κάνει από την αρχή του προγράμματος ότι έχει συμφωνηθεί και περιμένουμε όλοι οι πιστωτές να κάνουν το ίδιο, είπε. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, γιατί έχουμε μία νέα δυναμική, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πολιτική συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας έχει βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, ώστε να κάνει την αναγκαία μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναδούμε ποτέ στην Ευρώπη μία κρίση του μεγέθους της ελληνικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τι θα ήθελε από το Ταμείο, ο υπουργός είπε ότι «περιμένουμε τώρα πως όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τη συμφωνία». Δεν θέτουμε, σημείωσε, θέμα παρουσίας η όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ελπίζουμε πολύ», πρόσθεσε, «ότι αυτή η αξιολόγηση δεν θα καθυστερήσει, όπως οι προηγούμενες, λόγω διαφωνιών μεταξύ των Θεσμών».

Σε ερώτηση για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Παππάς είπε ότι υπήρξε πρόσφατα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις για έργα υποδομών, τον τουριστικό τομέα και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό είναι πολύ θετικό», πρόσθεσε, και «είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την τάση αυτή». Ο υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα το επόμενο έτος στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε, σημείωσε, τότε μία πολύ καλή παρουσία από αμερικανικές εταιρείες.