Εξηγήσεις για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, αποδίδοντας σε «συκοφαντίες» τα όσα του αποδίδονται για την εμπλοκή του ως ιατρού στην όλη υπόθεση.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, όταν ο κ. Σαλμάς προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά όσων του προσάπτουν αδίκως κατηγορίες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι του καταλόγισαν ότι τους «απειλεί». «Δεν θα ανεχτώ συκοφαντίες, να λένε ότι είμαι εκπρόσωπος μηχανήματος, εκείνου για τις αρθροσκοπήσεις», είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των κυβερνητικών βουλευτών σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να λένε ότι πήρα 1 εκατομμύριο ευρώ». «Γι’ αυτό αντέδρασα», εξήγησε αμφισβητώντας ότι έλαβε για τις αρθροσκοπήσεις 800.000 ευρώ. Όπως κατέθεσε το ποσό αυτό ανέρχεται σε 276.000 ευρώ.

Επίσης διέψευσε ότι ήταν αυτός που εισήγαγε το ιατρικό μηχάνημα για την συγκεκριμένη εξέταση. «Δεν το εισάγω. Διενεργώ την εξέταση», διευκρίνισε ενώ ερωτηθείς αν είναι πολλά τα 1.500 ευρώ για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη, απάντησε ότι το ποσόν αυτό δεν το όρισαν ο τότε πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρώην βουλευτής της ΝΔ Π. Σκανδαλάκης και ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «αντιστοίχησαν το ποσό αυτό με κάτι που υπήρχε και περιελάμβανε διήμερη νοσηλεία», κάτι που κατά την άποψή του δεν χρειαζόταν για την συγκεκριμένη εξέταση. Υποστήριξε δε ότι παρά ταύτα ο ΕΟΠΥΥ δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στον ΕΟΠΥΥ που όπως είπε ο ίδιος επί υπουργίας του θέσπισε.

Ο κ. Σαλμάς ανέφερε εξάλλου ότι η εν λόγω εξέταση πληρωνόταν 682 ευρώ. «Από τα 1.500 ο ΕΟΠΥΥ έχει την δυνατότητα να ορίσει ασφαλιστική τιμή», ενώ ερωτηθείς αν μπορούσε ο ΕΟΠΥΥ να παρέμβει ώστε να περιορίσει την τιμή, απάντησε: «Εννοείται». Μια ημέρα πριν ο κ. Σαλμάς είχε κατηγορηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλο ότι αυτό που παρατηρήθηκε με τις αρθροσκοπήσεις ήταν «Σαλμάς παραγγέλνει, Σαλμάς εκτελεί», κάτι, πάντως, που κατά τον ίδιο δεν απαγορεύεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την διαδικασία της αυτοπαραπομπής. Δήλωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση «στην υπόθεση η αναφορά του ονόματός μου έχει σχέση μόνο με την ιατρική ιδιότητά μου και όχι με την πολιτική».

Στην επισήμανση μελών της επιτροπής ότι δεν είχε άδεια να εκτελεί παραπεμπτικά, σχολίασε ότι «το έκανα για λογαριασμό της εταιρείας που συστεγαζόμασταν» (και η οποία ανήκε σε πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος), ενώ είπε σχετικά με την υψηλή τιμή των 1.500 ευρώ για την διαγνωστική αρθροσκόπηση, πως «όταν δίνεις μία τιμή και στη συνέχεια μειωθεί, δεν σημαίνει πως έχεις ευθύνες» (μειώθηκε το 2016 σε 150 ευρώ συν 150 για τα αναλώσιμα).

Ο κ. Σαλμάς έφερε μαζί του στην Εξεταστική και ιατρικά όργανα με τα οποία διενεργούνται οι αρθροσκοπήσεις ενώ έδειξε και διαφάνειες στους βουλευτές όπου απεικονίζονταν συγκεκριμένα ιατρικά περιστατικά. «Θα μεταβληθούμε σε ιατρικό συνέδριο», σχολίασε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Σαλμάς αναφερθείς στην εν λόγω εξέταση την οποία έφερε στην χώρα μας, είπε ότι «έμενα σε ένα υπόγειο στην Βοστώνη για να μαθαίνω καινοτομίες και να τις φέρνω στην Ελλάδα».