Σε νέα φάση φαίνεται ότι περνούν οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Το γεγονός ότι των σκληρών, δηλώσεων του «ανώτατου αξιωματούχου» του υπουργείου Οικονομικών χθες Τετάρτη, είχε προηγηθεί συνάντηση των κ. Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οδεύουμε προς νέα ένταση, με άγνωστη κατάληξη.

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, κανείς να υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις του αξιωματούχου, που ακολούθησαν της συνάντησης, ήταν σε συνεννόηση μεταξύ των δύο πόλων, υπό την έννοια ότι από το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν ευκολότερα να μιλήσουν για ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018, σε σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, μια αποστροφή του λόγου, στη ενημέρωση της Τετάρτης του αξιωματούχου, ότι αυτός θέλει να μιλήσει τη γλώσσα της ειλικρίνειας (εν αντιθέσει προφανώς με το Μαξίμου) εκλήφθηκε ως μεγάλη αιχμή.

Και όντως ήταν. Γι αυτό και από χθες Τετάρτη φούντωσαν και πάλι οι φήμες και τα σενάρια για επικείμενη αποχώρηση του κ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και αν ισχύουν, όμως, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επαληθευτούν στην πράξη.

Αύριο Παρασκευή, στο Ταλίν της Εσθονίας, ξεκινά ατύπως η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η ατζέντα είναι δύσκολη, εκ των πραγμάτων. Και η προσπάθεια επίσης. Και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη αν η Ελλάδα αλλάξει διαπραγματευτική ομάδα. Γι αυτό και δύσκολα θα γίνουν οι αλλαγές, που ενδεχομένως και οι δύο πλευρές θα ήθελαν.