από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Συνεδριάζει η επιτροπή Αλιβιζάτου για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία στην ανάδειξη του αρχηγό της κεντροαριστεράς

Η Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορία μόνο αν ακολουθήσει το μοντέλο της Εσθονίας - επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας
Συνεδριάζει η επιτροπή Αλιβιζάτου για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία στην ανάδειξη του αρχηγό της κεντροαριστεράς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τις διαδικαστικές εκκρεμότητες της διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και ειδικά το κρίσιμο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας καλείται να επιλύσει στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή Αλιβιζάτου. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Η Χαριλάου Τρικούπη, που δέχεται αιτιάσεις για καθυστερήσεις σε ένα ζήτημα που θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εκλογής, διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Επισημαίνουν όμως ότι θα συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή της μόνο «αν εφαρμοστεί το μοντέλο της Εσθονίας». Ζητούν, όπως γίνεται και στη χώρα αυτή, τη μοναδική όπως σημειώνουν που έχει εφαρμόσει ανάλογη διαδικασία, να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την παραλαβή του κωδικού που θα επιτρέψει την ψήφο από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο.

Το ζήτημα δεν είναι απλό καθώς ισχυρή επιχειρηματολογία υπάρχει από όλες τις «αντιμαχόμενες πλευρές.» Ωστόσο, όπως μεταδίδουν κύκλοι του ΠαΣοΚ, δεν μπορεί στην όλη συζήτηση να μην προσμετρηθεί ότι «δύο από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας», ενώ και η τρίτη (Vodafone), «έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί ότι μπορεί να την διασφαλίσει πλήρως».

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις είναι αυτό των debates. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους έχουν ζητήσει να διοργανωθούν debates στις έδρες των 13 περιφερειών της χώρας. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι είναι θετικοί στην ύπαρξη «δύο διαδικασιών προγραμματικού διαλόγου», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν από όσα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, το επιθυμούν. Και επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη 10 υποψηφίων, μπορεί να οδηγήσει σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα πλαίσιο διαφάνειας για τα οικονομικά των υποψηφίων ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός και η χωροταξία των εκλογικών τμημάτων για την οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενστάσεις. Θα συζητηθεί επίσης η δυνατότητα να προγραμματιστεί μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, μια κοινή εκδήλωση με την παρουσία όλων των υποψηφίων, που θα σηματοδοτήσει την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Για το ζήτημα των οικονομικών των υποψηφίων ο Γιάννης Ραγκούσης έχει ζητήσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, θα δημοσιοποιήσει τα έξοδα που έκανε κάθε υποψήφιος. Για το θέμα αυτό η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναρτώνται τα έξοδα κάθε υποψηφίου, σε εβδομαδιαία βάση, στην ιστοσελίδα της επιτροπής.

Το θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, για την ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου, που συμπίπτει με την διοργάνωση του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αλλαγή των ημερομηνιών.

Κινητικότητα υποψηφίων

ΟΙ υποψήφιοι, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της επιτροπής, ανεβάζουν ρυθμούς. Η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί, την Πέμπτη τις περιοχές που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Πρώτα θα επισκεφθεί, μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη τον όρμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή και στη συνέχεια μαζί με τη δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου τις περιοχές που μολύνθηκαν στο νησί. «ι κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Πειραιά αισθάνονται απροστάτευτοι και η οργή ξεχειλίζει. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχουν όριο» ανέφερε σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ.

Η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Σταύρου Θεοδωράκη που επισκέπτεται, σήμερα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. «Δυστυχώς αποδεικνύεται περίτρανα, άλλη μια φορά, πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο εμφανίζεται ανίκανη και μονίμως απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αιφνίδιες καταστροφές, αλλά επιδεικνύει και εγκληματική ανευθυνότητα και επιπολαιότητα όταν διαψεύδονται ανευθυνο-υπεύθυνοι υπουργοί μέσα σ’ ένα 24ωρο» ανέφερε σε ανακοίνωση του το «Ποτάμι».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης που προκάλεσε το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό κόλπο.

Ο Ευρωβουλευτής, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει, τι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν, αλλά και τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση για την αποδέσμευση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Σήμερα ο Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Felipe Gonzalez στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, με την ευκαιρία της βράβευσής του με «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών». Αμέσως μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Καμίνης και Gonzalez θα προβούν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του τύπου και θα δεχθούν περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων.


Την Τετάρτη το βράδυ ο Γιάννης Μανιάτης μίλησε σε εκδήλωση για το μέλλον της ελληνικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο κ. Μανιάτης αναφερόμενος στο νέο φορέα, δίνοντας δίνοντας και το πολιτικό ιδεολογικό του στίγμα διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα «Κίνημα των προοδευτικών πολιτών που θα ανήκει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.» Αναφορικά με τις μετεκλογικές κυβερνητικές συμμαχίες, ο κ.Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο Κίνημα θα είναι ο πρωταγωνιστής ανατρέποντας τη σημερινή στασιμότητα της ΔΗΣΥ .


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεντροαριστερά: Ψάχνουν λύση στο πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ανταπάντηση στην "Τισαύτη"... | 16/09/2017 12:42
  Συμφωνούμε απόλυτα!... Γι' αυτό-αν το προσέξατε-κάθε φορά σχεδόν που απευθυνόμαστε στα Στελέχη της Παράταξης, προτάσσουμε και τον προσδιορισμό "καλοπροαίρετα". Και -θα συμφωνείτε πιστεύω και εσείς- υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά καλοπροαίρετα Στελέχη στην ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, παλιά και νέα, πολιτικά και κοινωνικά... Σ' αυτά ακριβώς τα καλοπροαίρετα Στελέχη προσβλέπουμε, και γ΄ ατό -ακόμα- ελπίζουμε!...
  Τισούτος
  απάντηση00
   
   
   
  Κάντε ΠΡΩΤΑ το ΝΕΟ, το Μεγάλο Κόμμα!... | 14/09/2017 11:30
  Μην έχετε και εσείς "αυταπάτες"! Αυτός ο "νέος φορέας" για να είναι "ο πρωταγωνιστής, ανατρέποντας την σημερινή στασιμότητα της ΔΗΣΥ' πρέπει ΠΡΩΤΑ να συγκροτηθεί σε ε ν ι α ί ο ΝΕΟ κόμμα της ευρύτερης προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, μέσα από ένα ε ν ι α ί ο ενωτικό Ιδρυτικό Συνέδριο. Με τις άκαιρες και άσκοπες αυτές διαδικασίες για την εκλογή ενός ...ορφανού "αρχηγού" κάποιου "κόμματος" φάντασμα, θα διαλυθεί τελικά και αυτή ακόμα η σημερινή ετοιμόρροπη ¨στασιμότητα" της ΔΗΣΥ !... Τώρα που φτάσατε σ' αυτό το προχωρημένο σημείο ενότητας και συνεννόησης, κάντε και ένα ακόμα κλικ στην "υπέρβαση"!...Κάντε ΠΡΩΤΑ το ΝΕΟ, το ε ν ι α ί ο, το Μεγάλο Κόμμα εξουσίας!....
  ΄Τισούτος
  απάντηση42
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  τι ειναι? | 14/09/2017 09:07
  τι ειναι επιτελους ο ορος κεντροαριστερα? γιατι οχι σκετο κεντρο η σκετο αριστερα ?
  τι ειναι?
  απάντηση78
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων