από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Μια «άτυπη» ενημέρωση «ταράζει» το Μαξίμου

Ενας υπουργός που εμφανίζεται ως κυβερνητικός αξιωματούχος
Μια «άτυπη» ενημέρωση «ταράζει» το Μαξίμου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αυτές, οι αυτοαποκαλούμενες «άτυπες ενημερώσεις» υπουργών κεντρίζουν, πώς να το κάνουμε, το ενδιαφέρον.

Δηλαδή τι σημαίνει άτυπες; Τη στιγμή που ο υπουργός συγκεντρώνει καμιά 50ριά δημοσιογράφους, ενημερώνει στην αίθουσα (αυτή με φόντο την ελληνική σημαία) όπου συνήθως δίνει τις «επίσημες» συνεντεύξεις του, συνοδεύεται με όλο το επιτελείο του ( πρόσωπα του γραφείου επικοινωνίας του με τα μαγνητόφωνα για να καταγράψουν ότι πει, ανά χείρας), την προσωπική του φρουρά, πέντε- έξι υπάλληλους του υπουργείου του και βεβαίως τον εκπρόσωπο τύπου, ο οποίος έχει τις εξής αρμοδιότητες: Πρώτον να μοιράζει τις ερωτήσεις και δεύτερον να κοιτάζει την ώρα γιατί ο υπουργός του είπε πως έχει κώλυμα και θα πρέπει, αυτή η άτυπη ενημέρωση, να έχει τελειώσει σε 40 λεπτά ακριβώς.

Ετσι η μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην «επίσημη ενημέρωση» ή, εάν προτιμάτε τη συνέντευξη τύπου και την «άτυπη ενημέρωση» είναι ότι ο υπουργός που ενημερώνει δεν μεταφέρεται στα ΜΜΕ ως υπουργός, αλλά ως... κυβερνητικός αξιωματούχος. Και επιπλέον έχει τη δυνατότητα να λέει ανέκδοτα (που δεν τα καταλαβαίνει κανείς) και να βάζει στοιχήματα με ουίσκί (τα οποία ουδείς τα δέχεται).

Μια τέτοια ενημέρωση, άτυπη δόθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο 6ο όροφο υπουργείου, με 8 λεπτά καθυστέρησης του... αξιωματούχου. Kαθυστέρηση που δικαιολόγησαν οι συνεργάτες του λέγοντας ότι «ήταν σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό». Εδώ να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος- υπουργός συνεργάζεται σχεδόν καθημερινά με τον πρωθυπουργό και άλλοτε εκδίδεται ανακοίνωση και άλλοτε όχι. Και επειδή ούτε την Τετάρτη εξεδόθη ανακοίνωση τότε κάποιος θα υποθέσει ότι ήταν άτυπη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος- υπουργός εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων (όλοι διαπιστευμένοι στο υπουργείο του) φορώντας γκρίζο (τσαλακωμένο) σακάκι, γκρίζο πουκάμισο, γκρίζο παντελόνι, φρεσκοκουρεμένος, χωρίς ωστόσο το σακίδιο που συνήθως κουβαλά μαζί του. Και έπεσαν αμέσως οι ερωτήσεις.

Επρεπε να τελειώσει η ενημέρωση, για να υπάρξει μία εξήγηση γιατί αυτή βαφτίστηκε... άτυπη. Επειδή, όπως θα δείτε παρακάτω, μ΄όλα αυτά που είπε (υποτίθεται... off the record) ο υπουργός- αξιωματούχος έκαναν τους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου και προφανώς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πεταχτούν άτυπα από την καρέκλα τους, γεμάτοι έκπληξη, αλλά και από (άτυπη) οργή. Ο αξιωματούχος- υπουργός σε τουλάχιστον τρία σημεία αποδόμησε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και πρόσθεσε μεγαλύτερο άγχος σε δύο υπουργούς: Στον Γ. Χουλιαράκη και στον Α. Ξανθό για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

* Πρώτον: άφησε ανοιχτό (δηλαδή τι ανοιχτό; Ορθάνοιχτο) το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κυβέρνηση να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2018. Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «είμαστε δεσμευμένοι από το μνημόνιο». Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι στην 83η ΔΕΘ θα εγκαινιάσει παράλληλα και το τέλος της αυστηρής επιτροπείας.

* Δεύτερον: «Γκριζάρισε» (έκφραση καθαρά οικονομική στον καιρό του Μνημονίου) τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το λεγόμενο... clean exit (δηλαδή την έξοδο από το πρόγραμμα). Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έχουμε ένα καθαρό clean exit και δεν θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Ο αξιωματούχος- υπουργός δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός σ΄αυτό λέγοντας ότι ανάμεσα στο clean exit και την προληπτική γραμμή υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Και όταν το είπε αυτό, μάλλον θα σκέφτηκε την ανησυχία του Μαξίμου και επιχείρησε να το διορθώσει: Υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ειδικά την τελευταία παράγραφό του που σημειώνει ότι «πολλοί παίχτες βλέπουν την Ελλάδα να έχει ένα καθαρό clean exit, στο τέλος του προγράμματος.

* Τρίτον: Ηχησε ένα καμπανάκι ανησυχίας στο δικό του υπουργείο και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018 και

*Τέταρτον ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ο υπουργός- αξιωματούχος (ο οποίος θυμήθηκε και την επιστολή συγγνώμης που έστειλε πέρυσι στους Θεσμούς όταν έδωσε το μέρισμα), είπε ότι θα το εξετάσει, αλλά πάντως οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να πάρουν, όπως πήραν και πέρυσι..

Κατά άλλα εμφανίστηκε υπερβολικά... ήσυχος και για τις τράπεζες και για την τρίτη αξιολόγηση (αν και είπε ότι μπορεί αυτή να κλείσει και τον Γεννάρη- ενώ ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα κλείσει έως τις 4 Δεκεμβρίου και για το λόγο αυτό θα συγκαλέσει και Υπουργικό Συμβούλιο για να ζητήσει από τους υπουργούς να κινηθούν ταχύτητα). Έδειξε να μην γνώριζε εάν το ελληνικό πρόβλημα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Eurogroup και πολλά άλλα για τα οποία η τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ανησυχεί.

Η μοναδική ανησυχία του υπουργού- αξιωματούχου, ήταν: Πρώτον: Οι δημοσιογράφοι που δεν καταλάβαιναν τα... ανέκδοτά του κάνοντας τον να ανακράξει: «Μα τζάμπα ανέκδοτα λέω» και δεύτερον το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία. Στο σημείο αυτός κάποιος φώναξε «μα εσείς αγαπάτε τη Μέρκελ» αλλά ο υπουργός έκανε πως δεν άκουσε.

Χρησιμοποίησε πλειάδα λέξεων στα αγγλικά, φάνηκε ότι βελτίωσε κατά πολύ τα ελληνικά του και έβαλε στοίχημα ένα... ουισκάκι ότι η ανάπτυξη θα πιάσει το 1,8% επί του ΑΕΠ και ότι δεν είναι χαμηλότερη, πλην όμως ουδείς βρέθηκε πρόθυμος να στοιχηματίσει μαζί του.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τεκμηριωμένο Άρθρο ! τ έ λ ε ι ο ! αλλά ... | 15/09/2017 10:05
  τώρα εδώ που τα λέμε, οι άνθρωποι αυτοί ή εκτός πάσης λογικής είναι, ή εκτός πραγματικότητας ή θεωρούν εμάς τους Έλληνες επιεικώς ηλίθιους. Όμως εμείς την κλίκα αυτή, την ανεχόμαστε. Έχουμε ξεφτίσει και σαν Έλληνες αλλά κυρίως έχει ξεφτίσει η σκέψη μας, η κρίση μας. Ε' βρε παιδιά δεν φταίνε αυτοί. Λυπάμαι, αλλά δεν φταίνε αυτοί.
  athinais
  απάντηση51
   
   
  Drei professoren, vaterland verloren… | 14/09/2017 15:07
  Εγώ πάντως ειδικά από τον Τσακαλώτο δεν το περίμενα να μάς γδύσει και να μάς γδάρει τόσο αλύπητα και μάλιστα να βάλει χέρι και στις καταθέσεις που είναι (ακόμα) δεσμευμένες με τα capital controls. Aλλά τι τα θες ? Παρασκευόπουλος, Βαρουφάκης, Φωτίου, Μπαλτάς, Ζουράρις,Κατρούγκαλος, Γαβρόγλου, Παπαδημητρίου κλπ... Αν με 3 μόνον προφέσσορες η Πατρις πάει φούντο, φανταστείτε τι θα γίνει με όλη αυτή την πολυκοσμία στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που σχεδόν όλοι πρόλαβαν να μάς ρημάζουν, καθείς με τον τρόπο του.
  Frau Blucher
  απάντηση143
   
   
  Υπουργός ανέκδοτο | 14/09/2017 13:31
  με κάνει να γελώ.
  chrisAK
  απάντηση91
   
   
  Ποσο πιο αδαης; | 14/09/2017 12:56
  Η ποιοτητα του γραπτου σου, επρεπε να σε κανει να κοκκινιζεις.. Ειναι δυνατον, να ονομαζεις τον εαυτο σου δημοσιογράφο; Δυστυχως είσαι κομματι του βασικού προβλήματος αυτης της χώρας.. Mήπως να αλλάξεις επάγγελμα; Ίσως βελτιωθεί ο μισθός σου και γλιτώσεις και όλους εμάς απο το να διαβάζουμε τόσο χαμηλού επιπέδου αναλύσεις.. Μήπως να ανοίξεις καφετέρια; Θα σου ταιριάζε λίγο παραπάνω θεωρώ.. Οτι θες όμως, ελυθεροτυπια έχουμε.. Παντως ευγε για το αρθρο σου, βαθυστόχαστο, αντικειμενικό και κυρίως απολύτως εύστοχο..χαχαχαχαχα.. Σκέψου το για το καφε πάντως..φιλικη συμβουλή ενός απλου συμπολιτη σου..
  Spiros
  απάντηση225
   
   
  Εντύπωση... | 14/09/2017 12:43
  Αυτό που μου κάνει εντύπωση, δεν είναι "η στάση" ΤΟΥ ΒΗΜΑ-τος απέναντι στην Κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά το μέμος και μίσος πολλών σχολιαστών, που κάνει "μού" από μακριά, ότι είναι οι αετονύχιδες και βολεψάκηδες από "τα δικά μας παιδιά" της ΝουΔού, που τους κόπηκε "το παντεσπάνι"... Αδυνατώ να κατανοήσω, πως υπάρχουν έλληνες τόσο ηλίθειοι, ώστε να πιστεύουν πραγματικά στον Κούλη (απόριγμα) του Μητσοτακέικου..., εκτός από τίποτα γερο-ξεκούτηδες κολλημένοι με τη δεξιά...!
  Άδωνι, τι λες...;!
  απάντηση221
   
   
  ο τσακαλώτος | 14/09/2017 09:58
  είναι ίδιος ο βαρουφάκης... και μάλιστα πιο ξεφτίλας και ελεεινός από τον γιάνη... υπογράφει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα του, είναι πάμπλουτος αλλά το παίζει αριστερός, ενώ όταν στριμώχνεται γίνεται εριστικός και αυθάδης... τέλος, είναι κολλητός του ρώσου πράκτορα-λαθρέμπορου Σαββίδη...
  green day
  απάντηση4414
   
   
  ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΑΤΥΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ | 14/09/2017 09:34
  Που κάποιες φορές νομίζει ότι κυβερνά, αλλά απλώς καταστρέφει. Κάτι σαν "άτυποι Ρουβίκβωνες" δείχνουν όλες οι ενέργειές της. Άτυποι οικολόγοι, άτυποι φίλοι των επενδύσεων, άτυπη ανάπτυξη. Η άτυπη ενημέρωση μας πείραξε;
  Γιώργος Γ.
  απάντηση476
   
   
  Δεν ειναι ανεκδοτο.. | 14/09/2017 08:34
  Εγω παντως βαζω στοιχημα 2 τον.χλωρινη που θα χρειαστει να απολυμανουμε τις καρεκλες και τα γραφεια τους,οταν ξεκουμπιστουν..
  Λογω τιμης αληθεια..
  απάντηση6812
   
   
  Αει | 14/09/2017 08:34
  Ατυπως θα πω οτι με αυτά που διαβασα καταλαβα οτι εννοείς τον κατα φαντασία εραστή της σκαρλετ γιοχάνσεν.
  Αει
  απάντηση667
   
-