Υπάρχει μια σημειολογία στα ξενοδοχεία που διαμένουν οι πολιτικοί αρχηγοί όταν «ανεβαίνουν» στη Θεσσαλονίκη, η οποία τείνει να γίνει θεσμός. Από τον καιρό που ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», του Ιβάν Σαββίδη (που βρίσκεται παραλιακά στο κέντρο της συμπρωτεύουσας) οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί το αποφεύγουν ως ο διάολος το λιβάνι, που λέει και ο σοφός λαός.

Για παράδειγμα ο Κυρ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στις 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη έμεινε στους Λαζαριστές, στη δυτική πλευρά της πόλης. Το ίδιο και η Φώφη Γεννηματά, που κατέλυσε στο ξενοδοχεία «Meet» επίσης στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης από όπου έκανε όλες τις επαφές της. Και ξέρετε τι είδους ατζέντα είχε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Την εκλογή ηγεσίας στο νέο κεντροαριστερό σχήμα.

Οσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, προτού δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετέβη (οι πληροφορίες επιμένουν ότι πήγε με στρατιωτικό ελικόπτερο) στο Αγιο Ορος, επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου και βεβαίως τον ηγούμενο Εφραίμ, προσευχήθηκε προσκύνησε την Αγία Ζώνη, επιθεώρησε κάποια έργα που γίνονται από τον Στρατό στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και όταν επέστρεψε έκανε λόγο (χωρίς να υπάρξει σχετική ερώτηση) για σκευωρία στο υποτιθέμενο σκάνδαλο του Αγίου Ορους, αφού, όπως είπε οι πάντες (περιλαμβανομένου και του Εφραίμ) έχουν αθωωθεί δικαστικά. Στην ουσία ο κ. Καμμένος με τη δήλωσή του αυτή έκανε ένα νέο άνοιγμα στους καραμανλικούς.

Πάμε όμως στην παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην ΔΕΘ. Είχε συνεχώς στο ξενοδοχείο της συσκέψεις με στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα. Τόσες, που οι Θεσσαλονικείς λένε, ότι σχηματίστηκε ήδη πυρήνας δικός της, αρκετό ισχυρός και συμπαγής. Και τούτο φάνηκε και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε όπου παρέστησαν παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (για παράδειγμα Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Δριβελέγκας) βουλευτές (με τον πάντοτε παρόντα στις εκδηλώσεις της Φώφης) Βασ. Κεγκέρογλου, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αλλά δεν παρέστη ο Ευ. Βενιζέλος. Αλλωστε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Από τους συνυποψήφιους της Φώφης ήταν μόνον ο Απόστολος Πόντας. Ενώ ο δήμαρχος Ι. Μπουτάρης εκδηλώθηκε μόλις την είδε και είπε ότι «πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ».

Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι η πληθώρα προσέλευση δεξιών δημάρχων στην ομιλία της κυρίας Γεννηματά. Για παράδειγμα, παρέστη ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κιριζόγλου, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Παύλου Μελά Δημ. Δεμουρτζίδεης. Βεβαίως ήταν εκεί και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή το 2011 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, «επέζησε» όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων και των μετέπειτα πρωθυπουργών (περιλαμβανομένων και των υπηρεσιακών ή μεταβατικών πρωθυπουργών) και αν προσέξατε στις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην ΔΕΘ, ήταν πάντα δίπλα στον Πρωθυπουργό.

Το βράδυ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήγαν για ένα ποτό (και πολιτική συζήτηση) στο Αίθριο του Βασιλικού Θεάτρου (δίπλα από τον Λευκό Πύργο), όπου υπήρξαν ενδιαφέροντα πηγαδάκια, τόσο για τη νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς, όσο και για τα…«ψέματα του Τσίπρα» στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Και βεβαίως συζήτηση για την εξέλιξη της επένδυσης El Dorado.

Στη ΔΕΘ βρέθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος άρχισε στη συνέντευξή του με… παράπονα εναντίον της ΕΡΤ. Αιτία η καθυστέρηση έναρξης και κατά συνέπεια και η καθυστέρηση της τηλεοπτικής μετάδοσης της συνέντευξής του Πάνου Καμμένου. Οπως είπε ο κ. Λαφαζάνης μεταδόθηκε εμβόλιμα η συνέντευξή του Προέδρου των ΑΝΕΛ λέγοντας «κυβερνητική είναι η ΕΡΤ, κάνει ότι θέλει».

Πάντως στη συνέντευξη που έδωσε ο Πάνος Καμμένος όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ (με πρώτους όσους είναι υπουργοί ή υφυπουργοί- δηλαδή Κουϊκ, Κουντουρά, Ζουράρις κ.α) παρόντες. Απ΄ότι φάνηκε από την τηλεοπτική του συνέντευξη και με όσα έλεγαν οι δικοί του συνεργάτες απέφυγε τις επιθέσεις εναντίον αντιπάλων του και έκανε έναν απολογισμό του έργου των υπουργών που ανήκουν στους ΑΝΕΛ εκτός όμως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τον απολογισμό του έργου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το έδωσε σε… στικάκι.