«Η χώρα μπορεί όμως να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος» ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας την πρόταση της για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα με μια νέα αυτοπεποίθηση μπορεί να αφήσει πίσω της ότι την καθηλώνει, να απελευθερωθεί από τις παθογένειες του παρελθόντος και να πετύχει μια «Νέα Αλλαγή» με όχημα την ανασυγκροτημένη και ενωμένη Κεντροαριστερά, «τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας.»

Η κυρία Γεννηματά άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι « η ηγεσία και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά, . Για να συντριβεί μαζί τους ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία.» Επεσήμανε όμως ότι «δεν μπορεί η αποτυχία και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Ελλάδα στο έλεος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή.»

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στη γραμμή πλεύσης μετά τις εκλογές. «Πολλοί αγωνιούν για το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική. Είναι απόλυτα σαφές ότι θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού» σημείωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τρεις στόχους που οφείλει να πετύχει η Ελλάδα μετά τις εκλογές. Τη μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ. Την επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019. Και την βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης: Ασφαλώς, τόνισε «η αντιστροφή του φαινομένου απαιτεί χρόνο, αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.» Προτείνω άμεσα, είπε «τον διπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία και πολλαπλασιασμό της συνέργειας των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα και η υπόθεση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γίνει εθνικός στόχος.»

Κάλπες για τις συνεργασίες ζητά ο Ραγκούσης

Την Δευτέρα, ο Γιάννης Ραγκούσης με επιστολή του προς τους συνυποψηφίους του ζήτησε στις 5 Νοεμβρίου μαζί με την εκλογή του επικεφαλής, οι πολίτες να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων και για τη μετεκλογική στάση του νέου φορέα.

«Στις 5 Νοεμβρίου, παράλληλα με την εκλογή Προέδρου, να διεξαχθεί ψηφοφορία και για δύο κατά τη γνώμη μου πολιτικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας» τα οποία χαρακτηρίζει «κρίσιμης σημασίας τόσο για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας μας παράταξης όσο και για την εξασφάλιση της μελλοντικής της συνοχής.

Τα θέματα αυτά είναι για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα και για για τη θεσμοθέτηση ή όχι της ανανέωσης, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τον βουλευτή τα 12 χρόνια και τον υπουργό τα 8 χρόνια.» αναφέρει.

Ο Γ. Ραγκούσης στην επιστολή αναφέρει ότι « πρέπει αμέσως μετά την καταληκτική προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, να ξεκινήσουμε την πραγματοποίηση ενός συστηματικού διαλόγου μεταξύ μας σε κάθε περιφέρεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μόνον αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει στην πολιτικοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης του ενιαίου φορέα μας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να μάθουν και να κρίνουν όποιες πολιτικές απόψεις και σχέδιο έχουμε για τη λύση των προβλημάτων τους καθώς και για την οργάνωση και λειτουργία του φορέα μας»

Τον Γκονζάλες βραβεύει ο Καμίνης

Τον Φελίπε Γκονζάλες θα τιμήσει ο Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο του 5ου ΝΥΤ Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Σε ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» που απονέμεται για 2η συνεχή χρονιά. Με το βραβείο αυτό ο δήμος Αθηναίων επιλέγει να τιμήσει προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, δημοκρατικά ενεργούς πολίτες και φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη στάση και το έργο τους στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στη ΔΕΘ ο Θεοδωράκης

Για την παρουσία του στη ΔΕΘ, προετοιμάζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα έχει επαφές με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και την Τετάρτη θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.