Με το βλέμμα στραμμένο στις διαδικαστικές εκκρεμότητες και εν μέσω περιοδειών, συσκέψεων και επισκέψεων σε σχολεία, οι υποψήφιοι για την ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold», που κάνει λόγο για απόσυρση των επενδύσεων της, στη χώρα.

«2500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη στρέφουν τα βέλη τους και κατά του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα που σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε την εταιρία να πάει στα τσακίδια. « Κάθε ώρα που περνάει και ο κ. Καρανίκας παραμένει στη θέση του, ο κ. Τσίπρας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Ο κ. Τσίπρας οφείλει εδώ και τώρα, μέσα στις επόμενες ώρες, να στείλει τον κ. Καρανίκα από το Μαξίμου στο σπίτι του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Παύλος Χρηστίδης. Να διευκρινίσει τη θέση της για την επένδυση της εταιρίας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, καλεί την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει, σήμερα κιόλας, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους της εταιρίας ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Προσωπικά «υπεύθυνο και ένοχο» για την εξέλιξη θεωρεί τον Πρωθυπουργό ο Γιάννης Μανιάτης. «Ο υποκριτής πρωθυπουργός της χώρας Α. Τσίπρας, είναι προσωπικά υπεύθυνος κι ένοχος για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της ELDORADO, των Μεταλλείων Χαλκιδικής. .Αντί να φεύγουν οι επενδυτές πρέπει να φύγει η κυβέρνηση! Είναι πλέον η ουσιαστικότερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας» αναφέρει ο κ.Μανιάτης που με επίκαιρη ερώτηση του καλεί τον Πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.

Να φροντίσει αμέσως η κυβέρνηση να ανακληθεί η απόφαση, ζήτησε ο Γιώργος Καμίνης: «Μάθαμε σήμερα ότι ματαιώνεται η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η περιοχή θα δοκιμαστεί πάρα πολύ σκληρά και γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει η κυβέρνηση αμέσως να φροντίσει η απόφαση αυτή της «Eldorado» να ανακληθεί» ανέφερε σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Όταν η συζήτηση για τις επενδύσεις πολιτικοποιείται η ζημιά ήδη έχει γίνει.Ο χωρισμός της πολιτικής από την οικονομία είναι βασική προυπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την εθνική έννομη τάξη και το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Όταν μια χώρα συνοψίζει το σύνολο της απορρόφησης επενδύσεων στη παραμονή ή όχι μιας εταιρεία, όπως η Eldorado Gold, τότε δεν είναι μια Χώρα σοβαρή, με συγκεκριμένη στρατηγική επενδύσεων και ώριμες θεσμικές διαδικασίες, αλλά απλά ένα ακόμα Ελ Ντοράντο!» σημείωσε ο Απόστολος Πόντας

Την Πέμπτη η επιτροπή Αλιβιζάτου

Τα βλέμματα των υποψηφίων είναι στραμμένα στην επιτροπή Αλιβιζάτου που συνεδριάζει την Πέμπτη για να εξετάσει τα εκκρεμή διαδικαστικά θέματα. Πρώτο θέμα συζήτησης είναι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Είναι αβέβαιο αν «έχει ωριμάσει μια λύση κοινής αποδοχής», όπως αναγράφεται στην πρόσκληση που εστάλη στα μέλη. Αντιθέτως όλες οι πλευρές παραμένουν στις θέσεις που έχουν διατυπώσει με το ΠαΣοΚ και το ΚΙΔΗΣΟ να επιμένουν στην κόκκινη γραμμή της αυτοπρόσωπης παρουσίας για την παραλαβή του μυστικού κωδικού που θα επιτρέψει την εξ αποστάσεως ψήφο. Την συνεδρίαση θα απασχολήσουν επίσης, θέματα σχετικά με τις δαπάνες και τα οικονομικά των υποψηφίων καθώς και ο ορισμός των προσώπων που θα αποτελέσουν το Δίκτυο Εμπιστοσύνης στις περιφέρειες της χώρας. Θα εξεταστεί επίσης το πώς θα διοργανωθεί, μετά και την τυπική ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων μια εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλιβιζάτος έχει αποστείλει επιστολή προς τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πρώτων μετρήσεων.

Παρέμβαση Βενιζέλου

«Προς το παρόν η συζήτηση γίνεται για οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα. Το σέβομαι αυτό, το παρακολουθώ εν μέρει, περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας» δήλωσε τη Δευτέρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αυτή τη μεγάλη υπόθεση της συνένωσης των δυνάμεων του μεσαίου χώρου την ξεκίνησα από το 2012, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Από τότε πρότεινα στη ΔΗΜΑΡ, που υπήρχε, να συνεργαστούμε, το συνεχίσαμε αυτό το 2014 με την Ελιά, η οποία είχε και την καλύτερη επίδοση σε σχέση με το μεσαίο χώρο σε όλες τις εκλογές από το 2014 που έγιναν, είχε πάρει 8% και κάτι, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι με τα πανιά του φουσκωμένα εκείνη την εποχή. Βέβαια χαίρομαι γιατί τώρα όλοι στρατεύονται σε αυτή την υπόθεση.» δήλωσε.

«Έχω πει τι μπορώ να υπηρετήσω και τι δεν μπορώ να υπηρετήσω, εμένα με ενδιαφέρει η συζήτηση επί της ουσίας και με ενδιαφέρει η συζήτηση από μία προοδευτική οπτική γωνία, αλλά με εθνικό στόχο, δεν με ενδιαφέρει ο κομματικός πατριωτισμός, με ενδιαφέρει ο εθνικός πατριωτισμός, γιατί αν με ενδιέφερε ο κομματικός πατριωτισμός, δεν θα βάζαμε το κεφάλι μας στον ντορβά» επεσήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι « η χώρα χρειάζεται ευρύτερη εθνική συσπείρωση και εθνική στρατηγική, με όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «το καθήκον του μεσαίου χώρου, το καθήκον του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς, είναι να προτείνει τη στρατηγική αυτή». «Αυτό που λέμε, κέντρο, κεντροαριστερά, μεσαίο χώρο, πρέπει να μιλά επί της ουσίας και περιμένω και ελπίζω ότι οι δέκα υποψήφιοι που υπάρχουν θα εκφρασθούν επί της ουσίας. Εγώ έχω πει ποιο είναι το σχήμα, δεν λέω ότι πρέπει να υιοθετήσουν αυτό που λέω, αν και το συνέδριο του 2015 του ΠΑΣΟΚ το είχε υιοθετήσει ομόφωνα αυτό που λέω»,τόνισε