«Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλαιο, διαφημίζοντας την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών. Στον λαό «πούλησε» στην κυριολεξία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ’ αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια. Οι επενδύσεις, το GRINVEST, για το οποίο κομπάζει ο Αλ. Τσίπρας, απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις. Απαιτούν δηλαδή τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου», αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για το λαό είναι η διαιώνιση των αντιδραστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα για 45 χρόνια, εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και δραστική αύξηση των φόρων» προσθέτοντας ότι «είναι τα νέα μέτρα για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση, όπως η συρρίκνωση στο δικαίωμα της απεργίας και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και ότι για κάθε απόκλιση από τις προβλέψεις για την οικονομία έχει ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά η λήψη νέων επώδυνων μέτρων».

Αναφορικά με την ανεργία, το ΚΚΕ τονίζει πως «η όποια μείωση θα είναι μέσω της επέκτασης της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, της μετανάστευσης», ενώ «τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ως προγράμματα στήριξης της νεολαίας, είναι προγράμματα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με νέες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις».

«Το σίγουρο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε χωρίς περιστροφές και επιτρέπει στον κάθε έναν να δει τον πραγματικό χαρακτήρα μιας αστικής κυβέρνησης. Έβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η ομιλία του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ομιλία μιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή κάθε άλλου κόμματος που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οδηγώντας το λαό στη χρεοκοπία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο καλεί «τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για να ανακτηθούν οι απώλειες και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, να προετοιμάσουν την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου καταργώντας το κέρδος οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο».