Η πρώτη ουσιαστική πολιτική μάχη των δυο βασικών μονομάχων, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προ των πυλών.

Το πεδίο της σύγκρουσης και της σύγκρισης είναι, όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από την παρουσία των δυο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία από εδώ και πέρα, ενώ οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν προτάσεις, θέσεις και σχέδιο.

Μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής σύγκρουσης για ήσσονος σημασίας θέματα, πολλά εκ των οποίων αφήνουν αδιάφορη την ελληνική κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή καθημερινότητα, ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης εισέρχονται στη διαδικασία της ουσιαστικής αντιπαράθεσης.

Η εμφάνιση των δυο πολιτικών στη ΔΕΘ, του Πρωθυπουργού το τρέχον Σαββατοκύριακο και του προέδρου της Ν.Δ. το επόμενο, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί το διαφορετικό τους αφήγημα για το μέλλον του τόπου.

Ήδη, από τα συνθήματα των δυο ηγεσιών, δίνεται μια πρώτη γεύση αυτής της αναμέτρησης. «Η Ελλάδα της νέας εποχής» είναι το σύνθημα του Πρωθυπουργού έναντι του «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» που θα προβάλλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και οι δυο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνισή τους στη ΔΕΘ, καθώς από αυτή και τα μηνύματα που θα στείλουν στην ελληνική κοινωνία θα εξαρτηθεί και η πορεία τους το επόμενο διάστημα, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με τον «αέρα» της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αναμφίβολα άφησε θετικό αποτύπωμα και μένει όπως θα λειτουργήσει, εάν συμβεί αυτό, ευεργετικά και ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στην παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς θεωρούν ότι από αυτήν ξεκινά η πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης για να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα και να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα. Σε αυτή τη γραμμή, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει λελογισμένες εξαγγελίες το βράδυ, συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση και θα σταθεί σε θετικούς δείκτες της οικονομίας.

Παράλληλα θα επισημάνει, αυτό που είναι και ο πυρήνας του κυβερνητικού αφηγήματος, ότι η Ελλάδα, μετά από επτάμιση χρόνια μνημονιακής πορείας, είναι στην τελική ευθεία για την υπέρβαση της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια.

Την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ παρακολουθούν με προσοχή στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όπως μεταδίδεται αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει, όπως λένε οι συνεργάτες του, το όραμά του για την πατρίδα, αλλά και ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Για να ενισχυθεί το μήνυμα της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί ευρείας κλίμακας κινητοποίηση. Ήδη έχουν προγραμματισθεί 16 εκδηλώσεις στα πλαίσια της ΔΕΘ, ενώ στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνουν 110 επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος με την παρουσία όλων των κεντρικών στελεχών.