Μπροστά σε αποφάσεις που μπορεί να επιταχύνουν τις εξελίξεις στην οικονομία και την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, να οδηγήσουν σύντομα σε «βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα και σίγουρα θα δημιουργήσουν από την ερχόμενη άνοιξη «ελεύθερο πολιτικό χώρο» βρίσκεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκεται από την Παρασκευή το πρωί ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, σε ειδική αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να προετοιμάσει –προτού καν έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια και οι θεσμοί –τον «οδικό χάρτη» για τις επόμενες αξιολογήσεις ως την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, χωρίς εκπλήξεις.
Το νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε οι τρεις επόμενες αξιολογήσεις, οι οποίες, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018, να συνενωθούν σε μία, που θα γίνει την άνοιξη –μόλις ανακοινωθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 από τη Εurostat -, και έτσι να κλείσει κατ’ ουσίαν νωρίτερα το πρόγραμμα.
«Μ’ έναν πόνο»
Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, η κυβέρνηση θα μπορεί με την τελική αυτή αξιολόγηση να εκταμιεύσει συνολικά 13,4 δισ. ευρώ (δηλαδή τα 5 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, τα 5 δισ. ευρώ του Απριλίου και τα 3,4 δισ. ευρώ του Ιουλίου) και να δεσμεύσει το μεγαλύτερο ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Στο Μαξίμου έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να ενωθούν όλες οι αξιολογήσεις σε μία και να κλείσουν και τα 113 προαπαιτούμενα με την τρίτη αξιολόγηση, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, και ένα πολυνομοσχέδιο. Οπως είπε ο εισηγητής, «άντε να τελειώνουμε μ’ έναν πόνο».
Αν αποφασιζόταν όμως κάτι τέτοιο και δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκούσε μήνες, θα απέκλειε τη δυνατότητα από τη χώρα να έχει χρόνο για να ξαναβγεί στις αγορές σύντομα, ενώ θα τροφοδοτούσε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις κ.λπ.
Ετσι επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις. Η τρίτη δύσκολη αξιολόγηση, είπε το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να προχωρήσει ξεχωριστά και, στον βαθμό που θα ξεπεραστεί «ο σκόπελος του ΔΝΤ για τις τράπεζες», να γίνει άλλη μία την άνοιξη, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να συνδυαστεί και με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Τα νέα αυτά δεδομένα προέκυψαν με τον… αέρα που έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα η επίσκεψη Μακρόν, η στήριξή του για την οικονομία και –το κυριότερο –η θέση που διατύπωσε επανειλημμένα για την ανάγκη να εξελιχθεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Για αυτούς τους λόγους συζητήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν η δυνατότητα να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τα αδιάθετα κεφάλαια (πάνω από 30 δισ. ευρώ) του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.
Εξαγγελίες
Με τον αέρα, λοιπόν, Μακρόν ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα θελήσει να διατηρήσει το θετικό «μομέντουμ» για τον ίδιο, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Το στίγμα έδωσε με την ομιλία του την Παρασκευή στο Ιδρυμα Νιάρχος, όπου τόνισε: «Στόχος είναι μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή παραγωγική βάση και οι επενδύσεις στην Ελλάδα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της Ελλάδας: το πρόβλημα της ανεργίας».
Και μάλιστα, «αντιγράφοντας», θα μπορούσε να πει κανείς, σε έναν βαθμό τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «Προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη μάστιγα του brain drain, της φυγής νέων επιστημόνων, και για να γίνει αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, και να είναι αυτό το τελευταίο».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της task force για τις μεγάλες επενδύσεις.
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και τη σύνδεση του τουρισμού με την ελληνική παραγωγή, και ειδικά με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, μίλησε το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα πετύχει να αυξήσει την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και σε όλες τις μονάδες που συνδέονται με τον τουρισμό από το 14% που είναι σήμερα στο 75% που έχουν κατακτήσει οι Ιταλοί, τότε θα έχει γυρίσει πραγματικά σελίδα στην οικονομία της.
Ανασχηματισμός και εκλογές
Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός –ο οποίος ήταν στην καλοκαιρινή ατζέντα –έχει μετατεθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τοποθετείται χρονικά από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη, που θα σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, στο τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να εγκριθούν οι αποφάσεις και η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο πρώτο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Ο κ. Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πιερ Μοσκοβισί, ενημερώνοντας την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία το Μαξίμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του προγράμματος τα 90 έχουν επιλυθεί ή έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Ανοιχτά παραμένουν:
1. Η ανακατανομή των επιδομάτων για παιδιά, φοιτητές και αναπήρους.

2. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που θα οδηγούν σε κατάργηση σειράς προνομίων των συνδικαλιστών και σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες.
Αντιθέτως, τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία και έγκριση Μοσκοβισί προκειμένου να απελευθερωθεί και ο Πρωθυπουργός για να τα παρουσιάσει στη ΔΕΘ είναι:

1. Η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για το σύνολο μισθοδοσίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

2. Η καταβολή πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, ειδικά των νέων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην επιδότηση με 500 ευρώ τον μήνα της εργασίας νέων επιστημόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανακοπεί η φυγή στο εξωτερικό.
Η εξαγγελία αυτή, λένε οι πληροφορίες, εντάσσεται σε έναν γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει τον κ. Τσίπρα να πηγαίνει σε εκλογές τη χρονική στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη για αυτόν, με κεντρικό θέμα την απασχόληση. Επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο τάσσεται κατά των όποιων σεναρίων για «βιαστική – πρόωρη» προσφυγή στις κάλπες στον βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Οπως σημειώνουν οι ίδες πηγές, η ατζέντα λέει:
l Να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο.
l Να βγούμε ξανά στις αγορές τον Ιανουάριο.
l Να συμφωνηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει μετά το 2019.
l Να ανακοινωθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους την άνοιξη.
Στη συνέχεια όλα είναι ανοιχτά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ