«Κηδεία με ξένα κόλλυβα» κάνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία εν όψει ΔΕΘ και εν αναμονή της τελικής πολιτικής αναμέτρησης, η οποία όσο και αν είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, οδηγεί στις κάλπες.
Σε μία ακόμη επίδειξη πολιτικής αμνησίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε χθες άλλη μία κορδέλα εγκαινίων, αυτήν την φορά της Ιονίας Οδού, ενός έργου το οποίο είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει το 2006, για το οποίο όμως η σημερινή κυβέρνηση αξιώνει την πατρότητα.
Επειτα από καθυστερήσεις ετών, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η αδράνεια της πρώτης διετίας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιόνια Οδός παραδόθηκε προ μηνών στην κυκλοφορία.
Ο κ. Τσίπρας διεκδίκησε την Τρίτη τα πρωτεία της αποτελεσματικότητας, εκμεταλλευόμενος μία συγκυρία και επικαλούμενος την δική του εκδοχή για την πορεία του έργου.
Είπε σχετικά ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του έργου: «Δεν μπορώ, λοιπόν, να μην πω, να παραλείψω να πω, ότι τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2006, τέσσερις κυβερνήσεις πριν από εμάς, ολοκληρώνονται με εμάς. Ταυτόχρονα, όμως, αναπόφευκτη, είναι και η σύγκριση. Η σύγκριση της αποτελεσματικότητας, η σύγκριση του χρονοδιαγράμματος, καθότι από το 2006 έως το 2015, για την Ιόνια Οδό, είχαμε την ολοκλήρωση περίπου του 50% των έργων σε εννιά χρόνια και μετά σήκωσαν κάποια τα χέρια ψηλά, καθώς το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους ήταν τέτοιο που τους ανάγκασε να σταματήσουν τα έργα. Μέσα σε δύο χρόνια, σε δυόμισι χρόνια, όχι μόνο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα έργα, να τα επανεκκινήσουμε, όχι μόνο βρήκαμε μια φόρμουλα ευνοϊκή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά τηρήσαμε, καταφέραμε και τηρήσαμε απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και κάνουμε πράξη ένα όνειρο, ένα όραμα για όλη τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο πνοής για τη χώρα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ωσάν να επρόκειτο για ένα διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία συμμετοχή και ευθύνη στο γενικό μπλακ άουτ που επιβλήθηκε στην χώρα λόγω της δήθεν διαπραγμάτευσης, η οποία και οδήγησε στην χρεοκοπία και το νέο μνημόνιο: «Θέλω, λοιπόν, πάνω από όλα να συγχαρώ όλους εκείνους, και είναι πολλοί, που τη δύσκολη εκείνη περίοδο –σας θυμίζω ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015 που έγιναν αυτές οι δύσκολες διαπραγματεύσεις και ξεκόλλησαν τα έργα- η χώρα βρισκόταν σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γ. Μανιάτης σημείωσε, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για προπαγάνδα, ψεύδη και απόκρυψη του πραγματικού κόστους της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου:
«Για άλλη μια φορά ακραίος προπαγανδιστής ο κ. Τσίπρας. Μηδένισε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είπε ψέματα ότι το έργο της Ιόνιας Οδού ήταν έτοιμο κατά 50% το 2015, ενώ την περίοδο 2010-2014 ωρίμασε πάνω από 75%, ενώ τέλος «ξέχασε» ότι χάρισε με τη διαπραγμάτευσή του 500 εκατ. € στους εργολάβους. Σήμερα, παρά τις ιδεοληψίες, τις καταγγελίες, τις θεατρικές παραστάσεις «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού θιάσου, οι Έλληνες πολίτες παίρνουν στα χέρια τους έναν εθνικό δρόμο υψηλών προδιαγραφών. Ένα εργαλείο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και της Ηπείρου ευρύτερα. Είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός είναι σήμερα εδώ για να συνειδητοποιήσει αυτό που εμείς λέμε «Ανάπτυξη για όλους, ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο», μακριά από υστερικούς και καρεκλοκεντρικούς εθνολαϊκισμούς. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τον παλαιοκομματισμό και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο Κωστής Χατζηδάκης εκ μέρους της ΝΔ, ο οποίος πάντως παρέστη στα εγκαίνια, δήλωσε: «Η προσπάθεια οικειοποίησης έργων όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι είναι προσβλητική και για τον Γιώργο Σουφλιά και για τους συνεργάτες του, και για τον Σταύρο Καλογιάννη και για εμένα, και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και προσβλητική απέναντι στη νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών».
Και όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις και πανηγυρίζει για έργα που καθυστερούσε. Λόγω της στάσης τους οι εργολάβοι ζήτησαν αποζημιώσεις και πανωπροίκια και υπερηφάνως η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω, ένα τεράστιο ποσό που υπερβαίνει τις περικοπές στο ΕΚΑΣ»
Τόνισε δε και ότι: «Οι εργολάβοι ζήτησαν 1,2 δισ. ευρώ και τους δώσαμε 500 εκατ. ευρώ και κάνουν λόγο για κέρδος 700 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση… Αυτό είναι ανήκουστο», ενώ κατέληξε: «Εν πάση περιπτώσει, κρατώ τη θετική πλευρά. Η Ελλάδα που προχωρεί θα νικήσει την Ελλάδα της μικροψυχίας και του λαϊκισμού. Μια καινούρια μέρα θα ξημερώσει σε αυτόν τον τόπο. Ο λαϊκισμός είναι κοντά στη δύση του».