Χωρίς συμφωνία στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη από την πλευρά των εκπροσώπων της Χαριλάου Τρικούπη το θέμα τη διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας αλλά και της αυτοπρόσωπης παρουσίας σε πρωθύστερο χρόνο, προκειμένου να παραλάβουν τον κωδικό, όσων θελήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξ αποστάσεως.

Αυτό που ομοφώνως αποφασίστηκε είναι να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Αλιβιζάτος να στείλει μια επιστολή στις εταιρίες (Vodafone, Cosmote, Wind) με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει και να εγγυηθούν οι εταιρίες μια αδιάβλητη διαδικασία. Η λύση αυτή επί της ουσίας μεταφέρει το «μπαλάκι» για το αν υπάρξει ή όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία, που έχει χαρακτηριστεί κομβικής σημασίας από όλους τους άλλους υποψηφίους, στις εταιρίες. Από την απάντηση τους θα εξαρτηθεί αν το «καινοτόμο», όπως έχει χαρακτηριστεί βήμα, θα προχωρήσει ή αν η ψηφοφορία διεξαχθεί με τον κλασικό τρόπο της προσέλευσης στη κάλπη.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της επιτροπής, όταν υπάρξει η απάντηση από τις εταιρίες
Ωστόσο στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές ότι το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, αν η επιτροπή δεν καταφέρει να συμφωνήσει, την απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι εξ αποστάσεως ψηφοφορία, θα κληθούν να λάβουν οι υποψήφιοι.

Γ. Ραγκούσης για ηλεκτρονική ψηφοφορία – «Είμαστε η παράταξη της Διαύγειας»

«Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία να ανοίξουμε τις πόρτες στη νέα γενιά, στις παραγωγικές ηλικίες, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού.

»Είμαστε η παράταξη της Διαύγειας και του ιδρυτικού νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Ν.3979/2011, με τον οποίο καθιερώθηκε η νομική υπόσταση και ισχύς της ηλεκτρονικής υπογραφής και του ηλεκτρονικού εγγράφου.

»Έχοντας αναλάβει ως Υπουργός Εσωτερικών την ευθύνη προετοιμασίας και εισήγησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων είμαι βεβαιος για τη σπουδαιότητα τέτοιων μεγάλων προοδευτικών αλλαγών.

»Η νέα Προοδευτική παράταξη έχει πολιτικό και ιστορικό χρέος να ανοίξει νέους δρόμους, να πει ναι στην καινοτομία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

..Οι εύλογες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του συστήματος πρέπει να μας οδηγήσουν στη λήψη των αναγκαίων διασφαλίσεων, σε καμία περίπτωση στην απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Το μέτωπο των υποψηφιοτήτων

Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει, με βίντεο που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΙΔΗΣΟ αναμένεται να ξεκαθαριστεί η στάση του κόμματος στη διαδικασία εκλογής και το αν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σήμερα θα καθορίσουν τη στάση τους και οι Κινήσεις Πολιτών.

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα υπέρ και τα κατά της υποψηφιότητας του εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.