Διχασμό και έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί και προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να γράψει άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» σε πολύ μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την πρωθυπουργική κίνηση, η οποία φέρνει στην επιφάνεια και το κρίσιμο ζήτημα που θέτουν αρκετοί: με την Αριστερά ή με την Σοσιαλδημοκρατία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή να υπερασπιστούν την πολιτική κίνηση του Αλ.Τσίπρα που προσπαθεί να παρέμβει με τον τρόπο του στα εσωτερικά της κεντροαριστεράς, η οποία επιχειρεί να ανασυνταχθεί.

Αυτή η πρωθυπουργική γραμμή φάνηκε ξεκάθαρα από την «γραμμή» που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που ανέφερε ότι «το ΠαΣοΚ αποτέλεσε τον κορμό της προοδευτικής μεριάς του πολιτικού φάσματος» και «ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αναλογία αυτήν τη στιγμή είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο οποίος καλείται να λύσει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Όμως, δεν ασπάζονται πολλοί την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και οι αντιδράσεις είναι πολλές και ουσιώδεις και γυρίζουν και το ρολόι του χρόνου πάρα πολλά χρόνια πίσω, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και προηγουμένως ο Συνασπισμός κατηγορούσε για «δεξιό» το ΠαΣοΚ που απώλεσε την επαφή του με τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αυτή η κριτική μάλιστα είχε ενταθεί μετά το 1996 και την επικράτηση του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Και δεν ήταν μόνο η δημόσια αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, που ανέφερε ότι «ήταν ένα άρθρο, το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό, μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται», αλλά υπάρχουν ενστάσεις και από την ομάδα των «53».

Ενδεικτικό της διαφοροποίησης της ομάδας των «53» που απηχεί και τις απόψεις εν πολλοίς και σε αρκετά θέματα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι και το άρθρο που αναρτήθηκε νωρίς το πρωί στο σάιτ commonality και με το οποίο τηρούνται αποστάσεις από την σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο άρθρο που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση υπό τον τίτλο «ήταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;», αν και επισημαίνεται η χαρισματική προσωπικότητα του Παπανδρέου, παράλληλα υπογραμμίζεται ότι παραμέρισε τις προσδοκίες της λαϊκής βάσης του ΠαΣοκ και διέρρηξε το περίφημο συμβόλαιο με το λαό και θριάμβευσε με λενινιστικό και σταλινικό τρόπο στο κόμμα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν τοποθετήσεις και από άλλα στελέχη που δεν συμφωνούν με το άρθρο του πρωθυπουργού. Μάλιστα, λέγεται στο παρασκήνιο, ότι υπάρχει και διαφοροποίηση του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη και μένει να φανεί εάν αυτή θα καταγραφεί μέσω άρθρου ή συνέντευξης.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, προκάλεσε ενόχληση η κίνηση του [πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε (Σκάι), ότι σε αντίθεση με τον Αλ.Τσίπρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν «ψεύτης και λαϊκιστής».