Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί τη ΝΔ στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και τη θεωρεί πόλο συσπείρωσης των «υγιών δυνάμεων της πολιτικής αλλαγής, των μεταρρυθμίσεων, της πραγματικής προόδου».
Ως κεντρώος πολιτικός δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς αν το εγχείρημα της ανασύνταξης του συγκεκριμένου χώρου αποκτήσει δυναμική θα χρειαστεί να επανατοποθετηθεί και εκείνος. Ως πολιτικός αρχηγός που βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας όμως, έθεσε εγκαίρως τα όριά του απέναντι στους υποψηφίους για τον νέο φορέα στα κομματικά του στελέχη και ακύρωσε εν τη γενέσει της μια παραφιλολογία που αναπτυσσόταν εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με το «ποιον προτιμά για αρχηγό ο Κυριάκος» ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο στις εκλογές.

Καμία παρέμβαση
Η φημολογία αυτή μεταφέρθηκε στον πρωινό καφέ της Πειραιώς, και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του ότι κάθε ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία είναι θετική γιατί συνεισφέρει στον πολιτικό διάλογο. «Ασφαλώς οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν πολιτικό ενδιαφέρον. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε και δεν πρόκειται να έχουμε καμία παρέμβαση και ανάμειξη σε αυτή τη διαδικασία. Στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος θα είμαστε θεσμικοί συνομιλητές με όποιον εκλεγεί αρχηγός. Ενδεχομένως ορισμένοι να φροντίζουν να ετεροπροσδιοριστούν ως προς εμάς. Αυτό δεν μας αφορά» μεταδίδεται ότι τους είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει σε καμία περίπτωση, έστω και άθελά του, να γίνει κομμάτι της σύγκρουσης για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αλλά επιθυμεί να αποτρέψει και τους βουλευτές του από άστοχες δηλώσεις που θα δώσουν λανθασμένα μηνύματα. Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι προτιμά ένα μικρό και ανίσχυρο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι έναν αξιόπιστο σύμμαχο, έστω και μόνο κοινοβουλευτικό, για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Προετοιμασία για τη ΔΕΘ
Αυτές τις ημέρες το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ανασυντάσσεται μετά τις ολιγοήμερες αυγουστιάτικες διακοπές και προετοιμάζει την επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ. Μια πρόγευση από τη μάχη της Θεσσαλονίκης δόθηκε με τα σχόλια στελεχών της Πειραιώς για τις κυβερνητικές επιδόσεις του τελευταίου διαστήματος. «Λίγες ημέρες πριν από την εφετινή ΔΕΘ η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με τον μόνο τρόπο που ξέρει: με ψέματα, φτηνές δικαιολογίες και ακόμα φτηνότερους γκεμπελισμούς» παρατηρούσαν. Ανέφεραν ως παραδείγματα την αποτυχημένη απόπειρα κυβερνητικών παραγόντων να ρίξουν την ευθύνη για τις πυρκαγιές σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, την οπισθοδρόμηση στα πανεπιστήμια από τον «εκτρωματικό νόμο Γαβρόγλου», τη διαστρέβλωση της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη για το συνέδριο στην Εσθονία. «Την περίοδο που ξεκίνησαν 1.400 πλειστηριασμοί την ημέρα, που έρχεται η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΝΦΙΑ και προσαυξημένες εισφορές, αναζήτησε διέξοδο σε ζητήματα προ 70 ετών, εκθέτοντας και απομονώνοντας τη χώρα, ανασύροντας διχαστικά μηνύματα, συκοφαντώντας χωρίς στοιχειώδη ευπρέπεια τους αντιπάλους της και δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο». Η κατηγορία που απηύθυναν ο Νίκος Παππάς και η «Αυγή» στον κ. Μητσοτάκη ήταν ότι «ξεπλένει τον φασισμό» και η ΝΔ απάντησε χαρακτηρίζοντας «γκεμπελικά» τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, τα οποία «ξεπέρασαν σε αθλιότητα ακόμα και την πολιτική της κυβέρνησης».
Κερδίζουν την εμπιστοσύνη
Στελέχη της Πειραιώς δήλωναν ότι «η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατά τα λοιπά δηλώνει ότι την πολεμούν, κάνει τα πάντα ώστε η επικοινωνιακή σκόνη που σηκώνει να καλύπτει την πραγματικότητα που η πολιτική της δημιουργεί. Μόνο που οι κυβερνητικοί παράγοντες από τις πολλές ντρίμπλες ζαλίζονται και οι ίδιοι. Τη μία ημέρα υπεραμύνονται του σταλινισμού και την άλλη στήνουν σόου για ιδιωτικοποιήσεις (π.χ., του ΟΛΘ) που οι ίδιοι ως πρόσφατα καταψήφιζαν. Τη μία ημέρα παριστάνουν τους «Ρομπέν των φτωχών» και την άλλη αυξάνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να στείλει την μπάλα αλλού, ματαιοπονεί. Οι πολίτες πιέζονται στην καθημερινότητά τους, ενώ η οικονομία ακόμη δεν έχει επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η πορεία αυτής της κυβέρνησης είναι ένα χρονικό αποτυχίας, ψεμάτων και εξαπάτησης. Αυτό δεν φτιασιδώνεται με τερτίπια. Αντιθέτως, η εικόνα κυβερνητικών στελεχών να πανηγυρίζουν με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην πλειοψηφία των μετριοπαθών και μη φανατικών ψηφοφόρων. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτούς απευθύνεται και αυτών την εμπιστοσύνη κερδίζει μέρα με τη μέρα».
Παρά τους υψηλούς τόνους και το κλίμα πόλωσης, παράγοντες της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί ένα νέο αφήγημα για το διάστημα ως τις εκλογές, το οποίο από ό,τι φαίνεται θα είναι μακρύ. Γι’ αυτό έχει σημασία τι θα σηματοδοτήσει η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Οι επετειακές επιθέσεις στην κυβέρνηση με την ανάδειξη των 13 ψευδών της περυσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν, σημειώνουν. Ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να κάνει αλλαγές στο κόμμα και να αναδιοργανώσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, τίποτε όμως δεν θα δρομολογηθεί πριν από τη ΔΕΘ.

Δεκαήμερο επισκέψεων
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα περιοριστεί στη διήμερη επίσκεψη στη ΔΕΘ, στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Στην Πειραιώς ετοιμάζουν κανονική απόβαση στη Βόρεια Ελλάδα με δεκαήμερο επισκέψεων βασισμένων στο μοτίβο της «Συμφωνίας Αλήθειας με τη Βόρεια Ελλάδα», που θεωρούν «επιτυχημένη συνταγή». Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου και τώρα τακτοποιούνται οι τελευταίες εκκρεμότητες από τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στις 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς, εξαγωγικούς, επιμελητηριακούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Συνάντηση θα γίνει και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Εκστρατεία στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας

Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 33 εκδηλώσεις και στους 14 νομούς της Βόρειας Ελλάδας πλην της Θεσσαλονίκης, το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου, τις ημέρες δηλαδή που θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός. Την εβδομάδα από τις 10 ως τις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ και όλων των γραμματειών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τοπικά κομματικά στελέχη θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 100 επισκέψεις σε πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες, μονάδες καινοτομίας, επιτυχημένες επιχειρήσεις και κοινωνικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα. «Η Νέα Δημοκρατία εκπέμπει μήνυμα εξωστρέφειας, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και έμφαση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Θα αναδείξει τις αποτυχίες και τα ψέματα της κυβέρνησης και θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για τη χώρα. Την ώρα που η κυβέρνηση στήνει σόου, εμείς οργώνουμε την Ελλάδα με συστηματική δουλειά στη βάση της κοινωνίας» σχολιάζουν στην Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ