Στην αναζήτηση των συμμαχιών που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά τους και των κινήσεων που θα αναδείξουν το πολιτικό τους στίγμα και θα τονίσουν τα πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους ρίχνουν το βάρος οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η διαδικασία εισέρχεται στην τελική της ευθεία και το επόμενο διάστημα στην αφετηρία της κούρσας αναμένονται και νέες αφίξεις, αφού η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη άνοιξε για τα καλά το παιχνίδι προσδίδοντάς του ενδιαφέρον και νέα χαρακτηριστικά.
Ονόματα και φιλοδοξίες
Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Μανιάτη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο Νίκος Αλιβιζάτος θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτεμβρίου τους όρους διεξαγωγής της εκλογής δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, το νωρίτερο, στο τέλος του Οκτωβρίου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του. Θα τη συνοδεύσει με ένα κείμενο στο οποίο θα τονίζεται το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα σε δύο κυρίως επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο θα υπάρχει αναφορά στις δράσεις που ανέλαβε στον Δήμο Αθηναίων σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τις παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου και δράσεις μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι τις πολιτικές που προτείνει για την ελληνική οικονομία και κοινωνία τις έχει ήδη εφαρμόσει στον μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο δήμο της χώρας. Ο δήμαρχος Αθηναίων θα επιμείνει στην ανάδειξη του έργου του αλλά και στη διεθνή του αναγνώριση. Τον Σεπτέμβριο έχει προσκληθεί σε εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ μαζί με τους δημάρχους Νέας Υόρκης, Παρισιού, Λονδίνου και Πεκίνου.
Στο δεύτερο επίπεδο θα τονίζεται ότι στόχος της υποψηφιότητάς του δεν είναι να δώσει στη δημοκρατική παράταξη την προοπτική ενός διψήφιου ποσοστού στις εκλογές αλλά την προοπτική κυβερνησιμότητας, την ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και στις κάλπες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα τονιστεί, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η δυνατότητα του κ. Καμίνη να ενώνει και να συσπειρώνει στο πρόσωπό του ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών το 2014 κατάφερε να κερδίσει τον δήμο όταν τα βασικά κόμματα που τον στήριξαν (ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) κινήθηκαν, αθροιστικά, λίγο πάνω από 10% στις κάλπες που στήθηκαν την ίδια ημέρα για τις ευρωεκλογές. Στόχος του δημάρχου Αθηναίων είναι να προβάλει ότι δεν είναι ένας πολιτικός που αναδείχθηκε στους κομματικούς διαδρόμους αλλά στην κοινωνία.
Ο κ. Καμίνης μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ενώ προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκαλέσει και τη δημοτική του ομάδα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τον Δήμο Αθηναίων ακόμα και αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα. Και θα διευκρινίσει ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για την αντικατάστασή του μόνο στην περίπτωση που θα ηγείται του νέου φορέα και θα προκηρυχθούν εκλογές. Ο δήμαρχος Αθηναίων που τάσσεται υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά τηλεφωνικών επαφών με δημάρχους, με τους οποίους διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις προκειμένου να αναζητήσει στηρίγματα της υποψηφιότητάς του σε όλη τη χώρα.

Η σιγουριά της Φώφης
Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις Καμίνη. Η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων απομάκρυνε από τη Χαριλάου Τρικούπη το φάντασμα μιας διαδικασίας άνευρης και αδιάφορης για τους πολίτες που θα περιοριζόταν στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ενδεχομένως να υπονόμευε από την αρχή την προσπάθεια ενοποίησης του χώρου. Τώρα, το παιχνίδι άνοιξε και νέα δεδομένα δημιουργούνται, χωρίς ωστόσο να προβληματίζουν ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία κυριαρχεί το κλίμα «η Φώφη δεν χάνει».
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τους επιτελείς της, καρπώνεται την απόφαση για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση, αν και χρειάστηκε για αυτό η «ανταρσία» Ανδρουλάκη – Καϊλή -Ξεκαλάκη στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Εχει επίσης την υποστήριξη όλης σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πλειοψηφίας της οργανωμένης βάσης του ΠαΣοΚ, που της αναγνωρίζει την προσπάθεια για την επανένωση των δυνάμεων του χώρου.
Υπολογίζει ακόμα στη στήριξη του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο προσανατολίζεται να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Το ερώτημα είναι πόσο θα μετρήσουν όλα αυτά αν υιοθετηθεί η πρόταση, την οποία εξετάζει ο Ν. Αλιβιζάτος, για συμμετοχή στη διαδικασία, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά όσων μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης. Στην περίπτωση αυτή το εκλογικό σώμα δεν θα υπόκειται στον έλεγχο του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συμπεριφορά του.
Η κυρία Γεννηματά και το επόμενο διάστημα θα κινηθεί στους προ της καλοκαιρινής ανάπαυλας ρυθμούς. Θα συνεχίσει σε υψηλούς τόνους την κριτική προς την κυβέρνηση καθιστώντας παράλληλα διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ. Και θα επιχειρήσει να αναδείξει την προοδευτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση το επιτελείο της θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία της στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Βάρος δίδεται και στην εκδήλωση στις 3 Σεπτεμβρίου για την επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ.
Οι διεκδικητές και οι προθέσεις

Πιο ξεκάθαρα έχουν αρχίσει να γίνονται τα πράγματα στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία του νέου φορέα. Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ραγκούση. Πολύ κοντά στην απόφαση να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του φέρεται να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ έχει σταθμίσει όλες τις παραμέτρους της καθόδου του, πραγματοποίησε πλήθος επαφών και η κινητικότητα που επιδεικνύουν στενοί συνεργάτες του σε όλη τη χώρα δείχνει ότι έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα.

Πολύ πιθανή εκτιμάται και η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανιάτη. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει την υποψηφιότητά του, την οποία θα στηρίξει στο μεταρρυθμιστικό του έργο και αποφάσεις όπως η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Η υποστήριξη μεγάλου τμήματος της ΔΗΜΑΡ στην υποψηφιότητα Καμίνη είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική απόφαση του Θ. Θεοχαρόπουλου, η υποψηφιότητα του οποίου παραμένει ανοιχτή.
Νεότερα δεν υπάρχουν από το μέτωπο του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης που βρίσκεται στην Κρήτη εξακολουθεί να σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής στο εγχείρημα του νέου φορέα και δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Πολύ δύσκολο θεωρείται να υπάρχει εξέλιξη στο μέτωπο της συνεργασίας με την Ωρα Αποφάσεων και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που άνοιξε μετά τις δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου για τη δημιουργία ενός εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού φορέα στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ