Ένας εκ των εισηγητών της ρύθμισης που αφορά τα φορολογικά του Αγίου Όρους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, διεκρίνισε πως οι φοροαπαλλαγές δεν αφορούν τον ΕΝΦΙΑ αλλά παλιές οφειλές για τις οποίες, όπως αναφέρει, αποφασίζεται κάθε χρόνο η παραγραφή τους.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής τονίζει ότι η ρύθμιση «δεν αφορά την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για αυτό είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση που με απόφαση της έχει χαρισθεί αυτός ο φόρος στις μονές το 2013».

Η εν λόγω ρύθμιση, συνεχίζει, «αφορά παλιά χρέη από ΕΤΑΚΤ και Ακίνητη Περιουσία των χρόνων 2008 έως 2013 που εκ παραδρομής τότε δεν ταχτοποιήθηκε η μη καταβολή τους. Αυτή η απαλλαγή των φόρων είναι παλιά υπόθεση, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και έχει να κάνει με εκτάσεις που παραχώρησαν οι μονές κατά το 1922 με 1924 στους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αλλά και σε ακτήμονες».

Ο Π.Σκουρολιάκος αναφέρει πως «κάθε χρόνο από τότε αποφασίζεται, όπως και φέτος, η παραγραφή τους».

«Το ίδιο κάναμε και το 2016 όπου είχαν συνυπογράψει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Φέτος, η ΝΔ δεν υπέγραψε αλλά ψήφισε θετικά και το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν υπέγραψε αλλά ψήφισε ‘παρών’. Γιατί; Προφανώς εφαρμόζοντας το δόγμα ‘αντιπολίτευση να ‘ναι κι ότι να ‘ναι’, διακινώντας παράλληλα τη θεωρία που λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά την εκκλησία» συνέχισε ο βουλευτής, σχολιάζοντας: «Μονά ζυγά δικά τους δηλαδή!»

Ο Π.Σκουρολιάκος συνεχίζει λέγοντας πως «ο καθείς βεβαίως αντιλαμβάνεται ότι η ρύθμιση αυτή, είναι κυβερνητική απόφαση. Αλλιώς δεν θα γίνονταν δεκτή στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και δεν θα υπερψηφίζονταν. Όλοι το κατανοούν αυτό».

»Και εκείνοι που ερωτούν ειλικρινά και εκείνοι και κάνουν ανοιχτά πόλεμο στην κυβέρνηση (με γεια τους με χαρά τους), και αυτοί που παριστάνουν τους «αγνούς διερωτώμενους», υποκρινόμενοι ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. (Τρομάρα τους)» καταλήγει η γραπτή δήλωση του βουλευτή.