Με θλίψη καταγράφει το υπουργείο Εξωτερικών τους εορτασμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από τη χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας και διαμηνύει πως όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα με τηλεγράφημα του ανταποκριτή του στην Κύπρο, περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας πήγαν στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων, στη χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964.

Η μετάβαση οδικώς το πρωί προς τον θύλακα ήταν επεισοδιακή, λόγω της επιμονής των αρχών του ψευδοκράτους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση. Στο θύλακα των Κοκκίνων πήγε με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.