Μετά τα στοιχεία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως αποδεδειγμένα «έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων πολιτών».

Η υπερφορολόγηση «οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται «μία άλλη πολιτική και προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η άμεση πολιτική αλλαγή».

Ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) δείχνουν ότι ακόμα και σε μήνες με μικρές φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο Ιούνιος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα το 1/3 των φορολογουμένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφήνοντας απλήρωτους φόρους ύψους 700.000.000 ευρώ μόνο τον Ιούλιο.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει πως τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική δυνατότητα χιλιάδων πολιτών και μιλά για πολιτική της υπερφολόγησης που οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και την οικονομία.

«Οδηγεί στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, αφού ήδη τον Ιούνιο προστέθηκαν 727.000.000 ευρώ νέα χρέη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 5,5 δισ. νέα χρέη. Η μόνη που δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι δεδομένο ότι θα καταφύγει και πάλι στη συνταγή που ξέρει: Την επιβολή και άλλων φόρων, δίχως τέλος και χωρίς λογική. Μαζί βεβαίως με τις κατασχέσεις» συνέχισε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 951.114 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κατασχέσεις σε 1.608.263 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε στην εφορία και να είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις, είναι σαφές ότι απέχουμε έτη φωτός από την επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και θα προχωρά σε σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με αντίστοιχη, στοχευμένη μείωση δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η άμεση πολιτική αλλαγή», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος.