Με αφορμή τις προστριβές υπουργών, την κόπωση του κυβερνητικού σχήματος μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και εν όψει της επερχόμενης τρίτης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για άμεσες αποφάσεις πριν από τη ΔΕΘ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε ό,τι αφορά τις υπουργικές προστριβές, ξεχωρίζει αυτή ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά.

Η κόντρα φαίνεται πως έχει υπόβαθρο δεδομένου ότι ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να επιδιώκει τη μετακίνησή του σε παραγωγικό υπουργείο συμπεριλαμβανομένου των Οικονομικών.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι, άλλωστε, ψυχρές, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Τσακαλώτου και οι αιχμές κατά του Παππά για τη διαστημική υπηρεσία και τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν κατά καιρούς διατυπώσει παράπονα για τον συντονισμό της κυβέρνησης ή για συγκεκριμένους συναδέλφους τους (Τόσκας, Μουζάλας κ.ά.).

Πάντως, η παραμονή Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ θα σημάνει περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, με την είσοδο κυρίως νέων στελεχών που επιδιώκει να προβάλει το Μαξίμου όπως έπραξε στον προηγούμενο ανασχηματισμό (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης κ.ά.).

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την παραμονή του, ενώ σημαντικό στοιχείο για τις ισορροπίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53.

Εάν πάντως ο Τσακαλώτος εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και στο προσκήνιο έρχεται ένας δομικός ανασχηματισμός με πολλές καραμπόλες.

* Αναλυτικό ρεπορτάζ στα Νέα της Τρίτης