Η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε σε μια νεκρή περίοδο λόγω θέρους, ωστόσο είχε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησαν την ευκαιρία προκειμένου να τοποθετηθούν στρατηγικά και να αναδείξουν τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίες θα καθορίσουν την πολιτική αντιπαράθεση από τον Σεπτέμβριο.

Παρακμή και αυταρχισμός
Ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος την περίοδο της αντιπολίτευσης κυνηγούσε τα άμεσα πολιτικά οφέλη χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, χτίζει μεθοδικά και πεισματικά τη βάση της κυβερνητικής του πολιτικής.

Η Παιδεία αποτελεί κομβικό σημείο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε κατ’ ευθείαν το στίγμα του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική παρακμή και σταθερή ροπή στον αυταρχισμό και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα καταργήσει αμέσως τον νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος όπως είπε γυρνά τα πανεπιστήμια πολλά χρόνια πίσω.
«Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα και για το μέλλον των νέων ανθρώπων» δήλωσε.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί «βουτιά στο χθες, σε μια απόπειρα να διχάσει την κοινωνία και να φανατίσει τα ακραία στοιχεία του κόμματός του. Το απέδειξε άλλη μία φορά με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και με την ομιλία του στη Βουλή. Υπερασπίστηκε τις πιο θλιβερές διατάξεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες γκρεμίζονται ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσφατο παρελθόν και αναβιώνουν χρεοκοπημένες αντιλήψεις τόσο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων όσο και για το άσυλο».
Πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει θέσει σε εφαρμογή την αντεπίθεσή του ώστε να διαμορφώσει εκ νέου το ακροατήριό του. Στρέφει, λένε στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, το ενδιαφέρον του σε θέματα που δεν αφορούν την οικονομία καθώς η υπερφορολόγηση έχει αποκόψει την κυβέρνησή του από τις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούσε.

Αναδεικνύει ζητήματα που θα συγκινούσαν τους αριστερούς ψηφοφόρους, μεγάλο μέρος των οποίων κρατά αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σταθερά στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν στη ΝΔ την ανοχή του Νίκου Βούτση στον Ρουβίκωνα, τη δήλωση Τόσκα ότι καλεί σε διάλογο τις συλλογικότητες στα Εξάρχεια, τον νόμο Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια, το ζήτημα με τη σημαία, την απόρριψη της αριστείας.

«Οι νέοι χρειάζονται ισχυρή δημόσια εκπαίδευση, εξωστρεφή, προσανατολισμένη στο μέλλον, η οποία θα τους παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Δεν χρειάζονται τη λογική του εκπαιδευτικού τζόγου που τους παρέχει η κυβέρνηση» σημειώνουν.

Η τακτική του κ. Τσίπρα στοχεύει, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ, στο να υψωθούν κοινωνικοί και πολιτικοί φραγμοί απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτική σημειώνουν η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να ταυτίσει την κριτική της ΝΔ για την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση με αυτήν της Χρυσής Αυγής.
«Δεν θα πετύχει τίποτα ο κ. Τσίπρας» σχολιάζουν στην Πειραιώς. «Με αυτά που κάνει περιχαρακώνεται και τελικά θα έρθει σε πιο δύσκολη θέση. Ακυρώνει κάθε ίχνος προσωπικής αξιοπιστίας ότι θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να υπερβεί την κρίση» παρατηρούν. «Αντί για μεταρρυθμίσεις, προς το παρόν κάνει «ιδεοληπτικές απορρυθμίσεις».

Ο Τσίπρας εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω» προσθέτουν. Από το επιτελείο της Πειραιώς δεν πέρασε ασχολίαστο το «ρήγμα», όπως το χαρακτήρισαν, στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όταν ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.


Ιδεολογικό χάσμα
Στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν πάει τη χώρα απλώς πίσω, «την πάτε στο πουθενά». «Δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω, αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατό περισσότεροι προς τα πάνω. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική διαφορά μας. Δεν θέλετε μια Ελλάδα όπου ο καθένας θα μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει και μπορεί. Θέλετε μια Ελλάδα όπου οι πολίτες θα ζουν με τους όρους που εσείς θα επιβάλλετε. Αλλιώς ας φύγουν» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεών του στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγέννησή του 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά και στην προπόνηση της εθνικής ομάδας μπάσκετ εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. «Ηρθα πρωτίστως ως φίλαθλος και ως κάποιος που παίζει μπάσκετ, και λιγότερο με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ